Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сх. загальні правила виконання ДІПОпром.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
590.34 Кб
Скачать

5.3 Схеми принципові

Схема електрична принципова встановлює повний склад елементів виробу і дає детальне уявлення про принцип роботи виробу. Принципова схема є основою для розробки інших конструкторських документів – схеми з’єднань і розташування, креслень конструкцій виробу – і є найбільш повним документом для вивчення принципу роботи виробу. На принциповій схемі зображують всі електричні елементи і пристрої, необхідні для здійснення і контролю в виробі заданих електричних процесів, всі електричні зв’язки між ними, а також електричні елементи, яким закінчуються вхідні і вихідні ланцюги. Елементи зображують у вигляді умовних графічних позначень, встановлених ГОСТ і ЕСКД.

Схеми виконують для виробів, які знаходяться у відключеному положенні. В технічно обґрунтованих випадках припускається окремі елементи схеми зображувати у вибраному робочому положенні з вказівкою на полі режиму, для якого зображені ці елементи.

Побудова схеми здійснюється рознесеним і об’єднаним способами. При об’єднаному способі складові частини елементів, або пристроїв зображують на схемі так, як вони розташовані у виробі, т.п. безпосередньо біля друг друга. При рознесеному способі умовні графічні позначення складових частин елементів розташовують в різних місцях схеми враховуючи порядок проходження по ним току ( т.п. послідовно) так, щоб окремі ланцюги були відображені найбільш наочно. Рознесеним способом можна викреслювати як окремі елементи чи пристрої (наприклад, обмотки і контактні групи реле, контакти штепсельних з’єднань і т.п.), так і всю схему.

Схеми виконують в багатолінійному або однолінійному зображенні. При багатолінійному зображенні кожний ланцюг зображують окремою лінією, а елементи в ланцюгах – окремими умовними позначеннями (рис.18 а). При однолінійному зображенні ланцюга, виконуючого ідентичні функції, зображують однією лінією, а однакові елементи цих ланцюгів – одним умовним позначенням (рис.18 б).

Рис.18 Засоби зображення силових ланцюгів:

а – багатолінійне зображення; б – однолінійне зображення.

В склад схеми, крім зображення, входять надписи які характеризують вхідні і вихідні ланцюги, позиційні позначення і перелік елементів.

Всім зображеним на схемі елементам і пристроям присвоюють умовні літерно-цифрові позиційні позначення відповідно до ГОСТ 2.710-81.

Данні про елементи і пристрої, зображених на схемі виробів, записують в переліку елементів. Дозволяється всі відомості про елементи розміщати поряд з їх зображенням на вільному полі схеми. Зв'язок між умовними графічними позначеннями і переліком елементів встановлюється через позиційні позначення.

Рис. 19 Приклад оформлення принципової схеми.

Питання для самоперевірки

  1. Який конструкторський документ називають схемою?

  2. Назвіть типи схем.

  3. Назвіть види схем.

  4. Який документ називають схемою електричною принциповою?

  5. Який документ називають схемою електричною структурною?

  6. Який документ називають схемою електричною функціональною?

  7. Як обирають і зображують умовні графічні позначення елементів?

  8. Яку товщину лінії рекомендується використовувати для зображень умовних графічних позначень елементів на схемах?

  9. Яку товщину лінії рекомендується використовувати для зображення ліній електричного зв’язку?

  10. Що таке однолінійне і багатолінійне зображення?

  11. Який порядок літерно-цифрового позиційного позначення елементів на схемах?

  12. Де розміщується літерно-цифрове позначення елемента на схемі?

  13. Де рекомендується розміщати перелік елементів до схеми електричної принципової?

  14. З яких граф складається перелік елементів?

  15. У якому порядку записують елементи в таблиці переліку елементів?

  16. Які особливості заповнення основного напису переліку елементів