Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренінгові ігри .doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Тема 2 операції банків з обслуговування платіжного обороту

Рольова гра «Касові операції банків та їх облік»

Мета рольової гри

поглиблення теоретичних знань та удосконалення практичних навичок з оформлення, обліку, здійснення та організації внутрішнього контролю касових операцій банку.

Регламент та організація гри

Склад учасників – команди з числа студентів групи, в кожній команді обирають касира, 3 клієнта-юридичних особи, 1 клієнт-фізична особа, відповідального виконавця і спостерігача.

Викладач виділяє час на проведення гри, підготовку та пояснення умов на виконання завдання та на підведення підсумків рольової гри.

Кожна команда студентів працює протягом операційного дня, виконує зазначені ролі, надає консультації клієнтам банку, здійснює касове обслуговування з проведенням операцій за допомогою банківської програми «Операційний день банку».

Матеріально-технічне забезпечення гри:

  • інструкція «Про касові операції в банках України, затверджена постановою Правління НБУ від 14.08.2003 № 337 (зі змінами та доповненнями);

  • програмний комплекс «Операційний день банку»;

  • форми документів.

Вхідна інформація

Банк «Економіст» працює на ринку банківських послуг уже 10 років і має гарну репутацію, здійснює комплексне розрахунково-касове обслуговування юридичних осіб різних форм власності та громадян. Банк розвивається як роздрібний універсальний банк з потужною корпоративною вертикаллю, здатною ефективно обслуговувати підприємства великого, середнього та малого бізнесу. Банк здійснює забезпечення готівкою під виплати по чеках клієнтів, пенсії, платіжних картках через банкомати та відділеннях та по переказних операціях.

Банк має своїх постійних клієнтів - юридичних осіб АТ «Діамант», ТОВ «Мрія», АТ «Сіріус», які постійно обслуговуються в даному банку.

АТ «Діамант» має нестабільний прибуток, окремі проблеми пов’язані з економічною кризою, має активну кредитну історію у банку.

ТОВ «Мрія»має високі стабільні прибутки, постійно розширює свою діяльність, не має потреби у кредитах.

АТ «Сіріус» має мінімальний рівень прибутку. Для розвитку своєї діяльності існує стійка потреба у кредитних ресурсах, за період обслуговування у банку просроченої заборгованості не виникало.

Завдання

Кожен учасник гри повинен виконати свої функціональні обов’язки відповідно до посади, яку він займає. Умовою касового обслуговування клієнтів є сплата комісійних за видачу готівки з поточних рахунків у розмірі 1% від суми виданої готівки.

Касир

Ви повинні отримати касові документи, оформити їх, у кінці операційного дня заключити день по касових операціях.

На початку робочого дня для здійснення операцій Ви маєте:

  • готівки – 20000, 00 грн.

  • грошових чекових книжок – 10 шт.

Клієнт 1 – юридична особа

Ви - АТ «Діамант», Вам необхідно отримати кошти в банку «Економіст» на господарські витрати у сумі 150 грн. та повернути невиплачену заробітну плату у сумі 1000 грн.

Клієнт 2 – юридична особа

Ви - ТОВ «Мрія», Вам необхідно здати виручку у сумі 900 грн. та отримати кошти для виплати заробітної плати 15000 грн.

Клієнт 3 – юридична особа

Ви - АТ «Сіріус». Вам необхідно здати до банку невитрачений аванс на відрядження у сумі 20 грн. та отримати нову грошову чекову книжку замість використаної.

Клієнт 4 - фізична особа

Ви - громадянин України, Вам необхідно відкрити рахунок на вимогу у сумі 2000 грн. та сплатити за навчання на курсах іноземної мови у сумі 210 грн. готівкою.

Операціоніст

Вам необхідно:

  1. Ретельно перевірити подані Вам документи, проаналізувати можливості виконання операцій та оформити їх;

  2. Провести операції по рахунках клієнтів за допомогою банківської програми «Операційний день банку»;

  3. Дати консультацію клієнту щодо проведення платежів та оформлення документів.

  4. Заключити операційний день банку, роздрукувати особові рахунки клієнтів, касовий журнал та оборотно-сальдовий баланс.

Спостерігач

Вам необхідно протягом дня допомогати клієнтам, касиру і відповідальному виконавцю та дати оцінку їх роботи у кінці операційного дня - вказати на позитивні та негативні моменти у ході рольової гри.

Критерії оцінювання гри:

  • правильність оформлення документів;

  • кваліфікованість відповідей на питання;

  • злагодженість роботи учасників.

Література [20, 32, 54, 55, 56, 60, 64, 70]

Рольова гра «Безготівкові розрахунки: платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, платіжна вимога»

Мета рольової гри

поглиблення теоретичних знань з питань здійснення операцій з обслуговування платіжного обороту за допомогою платіжних інструментів: платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, платіжна вимога; поглиблення практичних навичок проведення безготівкових розрахунків клієнтів у режимі реальних банківських програм.

Регламент та організація гри

Склад учасників – команди по 5 осіб із числа студентів групи, що виконують ролі керуючого банком «Гарант», відповідального виконавця, 3-х клієнтів – юридичних осіб.

Викладач виділяє час на проведення рольової гри підготовку та пояснення умов гри, час на виконання завдання та час на підведення підсумків рольової гри.

Кожна команда студентів працює протягом одного операційного дня банку «Гарант», виконує зазначені ролі, надає консультації клієнтам банку, здійснює розрахунково-касове обслуговування з проведенням операцій у програмному комплексі «Операційний день банку», оформлює відповідну документацію.

Банк «Гарант» у своїй діяльності використовує тарифи, що наведені у додатку 2.1.

Матеріально-технічне забезпечення гри

  • інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті (затверджена постановою Правління Національного банку України від 24.01.2004 №22 і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 за №377/8976 (зі змінами);

  • програмний комплекс «Операційний день банку»;

  • форми документів;

– матеріали додатку 2.1

Вхідна інформація

Банк «Гарант» має гарну репутацію на ринку банківських послуг, не зважаючи на те, що фінансова й економічна криза позначилася на його діяльності, він зберіг свою клієнтську базу. Його клієнтами є АТ «Амур» і ТОВ «Галактика» які мають поточні рахунки і гарну кредитну історію у банку. Підприємства є платоспроможними і прибутковими.

АТ «Амур»виготовляє кормові добавки для великої рогатої худоби. Підприємство є постійним клієнтом банку «Гарант» протягом останніх 10-ти років і має бездоганну репутацію.

ТОВ «Галактика»протягом 15-ти років займається птахівництвом і має стабільний зростаючий прибуток. У зв’язку з епідемією курячого грипу ТОВ «Галактика» втратили велику кількість птахів, тому мають значні фінансові труднощі і йому необхідні додаткові кошти.

ДП «Спиртовий завод» займається виробництвом спирту-ректифікату високої якості класу «Екстра» і «Люкс». Продукція заводу використовується для виробництва високоякісної горілки. Окрім спиртового виробництва на підприємстві працює унікальний цех з виробництва ферментних препаратів, що забезпечує власне виробництво, а також спиртові заводи України. Підприємство випускає вуглекислоту, яка широко застосовується як на машинобудівних заводах, так і у харчовій промисловості.

Завдання

Керуючий банком

Ви повинні проконтролювати початок робочого дня у банку, стежити за роботою підлеглих протягом операційного дня, перевіряти правильність та повноту наданих консультацій та проведених операцій, уміння спілкуватись з клієнтами.

Вам необхідно:

  1. Надати кваліфіковану допомогу (у разі необхідності) працівникам банку.

  2. Підготувати висновок щодо роботи протягом операційного дня у Вашому банку.

Відповідальний виконавець банку

Вам необхідно:

  1. Надати кваліфіковану консультацію клієнтам щодо використання необхідних платіжних інструментів.

  2. Перевірити правильність та повноту оформлених документів.

  3. Провести по рахунках операції у мережі програмного комплексу «Операційний день банку».

  4. По закінченню операційного дня роздрукувати документи по проведених операціях та оборотно-сальдовий баланс.

Клієнт 1 - юридична особа

Ви - АТ «Амур», на Вашому поточному рахунку залишок коштів – 18000 грн.. Ви звертаєтесь в банк «Фінанси» з судовим рішенням і супровідними документами про здійснення примусового списання (стягнення) коштів з рахунку ТОВ «Галактика»у сумі 7 000 гривень за недоплату за поставлений Вами товар. Також маєте намір розрахуватись з АТ «Сіріус» - клієнтом банку «Економіст», за поставлене Вам обладнання у сумі 15 000 гривень.

Клієнт 2 - юридична особа

Ви - ТОВ «Галактика», на Вашому поточному рахунку залишок коштів- 5000 грн. і маєте кредитну заборгованість у сумі 25000 грн., але цих коштів недостатньо для покриття усіх витрат. Крім того, Ви маєте депозитний рахунок у сумі 15000 грн. терміном на 1 рік під 16%, термін дії якого закінчується через два місяці. Вам необхідно припинити дію депозитного договору та перерахувати кошти на рахунок на вимогу.

Підприємство має постійні зв’язки з ДП «Спиртовий завод», розрахунки здійснюються шляхом використання платіжних вимог-доручень, заборгованість за отримані ферменти складає 18000 грн.

Клієнт 3 –юридична особа

Ви - ДП «Спиртовий завод» на Вашому поточному рахунку залишок коштів- 35000 грн. Підприємство має постійні зв’язки з ТОВ «Галактика» розрахунки здійснюються шляхом використання платіжних вимог-доручень, Вам необхідно отримати кошти від ТОВ «Галактика» за поставленні ферменти та сплатити банку комісійні у 120 грн. за ведення рахунку.

Критерії оцінювання гри

  • якість обслуговування клієнтів;

  • правильність проведення операцій та оформлення документів;

  • обґрунтованість та глибина відповідей;

  • злагодженість роботи в команді.

Література [19, 55, 57, 58, 61, 62, 66, 71, 72, 74]

Додаток 2.1

Стандартний тарифний план обслуговування поточних рахунків корпоративних клієнтів

Назва послуги

Тариф

ПДВ

Терміни і порядок сплати

Розділ 1. Поточний рахунок

1.1.

Плата за відкриття кожного поточного рахунку:

в національній валюті (у разі відкриття протягом одного банківського дня декількох рахунків плата стягується, як за один рахунок)

50,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

1.2.

Плата за ведення кожного поточного рахунку та надання виписок з рахунку ( в місяць):

1.2.1

в національній валюті (при наявності руху коштів по рахунку)

70,00 грн.

без ПДВ

Оплата один раз на місяць в кінці місяця (м/о Банку)**

1.3.

Плата за закриття кожного рахунку :

1.3.1

закриття рахунку за ініціативою клієнта

50,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

Розділ 2. Платежі в національній валюті

2.1.

Плата за виконання кожного платіжного документу, наданого на паперовому носії в операційний час

на користь клієнтів інших банків

10 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку)

на користь клієнтів інших банків

1,75 грн

без ПДВ

Оплата один раз на місяць в кінці місяця (м/о Банку)**

2.4.

Зарахування коштів на користь клієнта

входить у вартість ведення рахунку

-

на користь клієнтів інших банків

0,2% від суми (але не менше 5,00 грн )+ плата за виконання кожного платіжного документу п. 2.1, п. 2.2

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д)

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д)

2.8.

Плата за надання послуг по автоматичному зарахуванню коштів згідно окремого договору (в місяць за кожний рахунок, з якого виконується зарахування)

50,00 грн.

без ПДВ

Оплата один раз на місяць в кінці місяця (м/о Банку)**

Розділ 3. Касове обслуговування

3.1.

Видача готівки:

3.1.1.

в національній валюті

1 % від суми (мін 10 грн.)

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку)

3.2.

Прийом коштів в національній валюті, які отримані від фізичної особи або юридичної особи за реалізовані товари, надані послуги й виконані роботи для подальшого зарахування на користь Клієнта, з яким укладено окремий договір

згідно умов договору

без ПДВ

Терміни і порядок сплати обумовлено окремим договором

3.5.

Прийом коштів в національній валюті, які отримані від фізичної особи або юридичної особи за реалізовані товари, надані послуги й виконанні роботи для подальшого зарахування на користь Клієнта без укладання окремого договору

1 % від суми (але не менше 10 грн.)

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги

3.7.

Плата за видачу готівки в національній валюті в післяопераційний час

1 % від суми (мін. 10 грн.) (додатково до п. 3.1)

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку)

Розділ 4. Додаткові послуги банку за обслуговування поточних рахунків

4.1.

Плата за звірку та підтвердження платіжних документів на паперовому носії, що оброблені з використанням комплексу електронного банкінгу або друковані працівником банку (плата за платіжний документ, який роздрукований банком)

3,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

4.3.

Плата за оформлення чекової книжки

30,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

4.5.

Плата за друкування паперових платіжних документів працівником банку

10,00 грн.

з ПДВ 8,33 + ПДВ 1,67 грн.

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

4.6.

Плата за надання банком послуги з оформленням карток зі зразками підписів та відбитком печатки клієнта при відкритті, переоформленні та веденні рахунку (за 2 картки)

20,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

4.8.

Уточнення реквізитів платежу в національній валюті на письмове прохання клієнта

30,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

Рольова гра «Безготівкові розрахунки розрахунковими чеками та акредитивами»

Мета рольової гри

поглиблення та закріплення теоретичних знань студентів з питань здійснення та обліку безготівкових операцій банків; удосконалення практичних навичок проведення розрахунків розрахунковими чеками та акредитивами, складання звітності та роботи в режимі реальних банківських програм.

Матеріально-технічне забезпечення гри

  • інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті (затверджена постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22 і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 за № 377/8976 (зі змінами));

  • програмний комплекс «Операційний день банку»;

  • форми документів.

Регламент та організація гри

Склад учасників – команди по 5 осіб з числа студентів групи, що обирають наступні ролі: керуючий банком, відповідальний виконавець, 3 клієнти – суб’єкти господарювання.

Викладач виділяє час на проведення гри, підготовку та пояснення умов , на виконання завдання та на підведення підсумків рольової гри.

У ході рольової гри керуючий банком надає консультаційну допомогу учасникам гри, вирішує конфліктні ситуації, підводить підсумки гри.

Кожна команда студентів працює протягом одного операційного дня у банку «Кредит», виконує зазначені ролі, надає консультації клієнтам банку, здійснює розрахунково-касове обслуговування з проведенням операцій у програмному комплексі «Операційний день банку», оформлює відповідну документацію.

В банку «Кредит» використовуються тарифи, наведені у додатку 2.2.

Вхідна інформація

Банк «Кредит» діє на ринку банківських послуг 10 років. Його характеризує збалансований та динамічний розвиток традиційних напрямків банківського бізнесу з виділенням роздрібного та інвестиційного в якості приоритетних.

Керуючий банком працює у банку 5 років, має достатній досвід роботи

та необхідну кваліфікацію.

Відповідальний виконавець працює у банку 4 роки, його робоче місце автоматизовано, програмний комплекс «Операційний день банку» допомагає йому в оформленні та обліку операцій.

АТ «Діамант» є клієнтом банку «Кредит» вже 8 років, має багаторічний досвід на фінансовому ринку, завжди вчасно погашає свої зобов’язання, має гарну кредитну історію в банках, з якими працював.

ТОВ «Мрія» є клієнтом банку «Гаманець» тільки один рік. Клієнт нещодавно з’явився на фінансовому ринку, але вже встиг зарекомендувати себе сумлінним виконавцем своїх зобов’язань, має багато регіональних контрагентів.

ТОВ «Сіріус»є клієнтом банку «Кредит» 6 років. Клієнт має достатній досвід на ринку, але в останній час має значні проблеми з виконанням власних зобов’язань.

Завдання

Керуючий банком

Вам необхідно:

1. Проконтролювати початок робочого дня у Вашому банку.

2. Проаналізувати роботу Ваших підлеглих та підготовати висновок за такими критеріями:

- правильність та повнота наданих консультацій;

- правильність оформлених документів;

- уміння спілкуватися з клієнтом (комунікабельність).

3. Надавати кваліфіковану допомогу працівникам Вашого банку.

4. Дати оцінку роботи свого банку в цілому звернувши увагу як на позитивні так і негативні сторони роботи.

Відповідальний виконавець

Вам необхідно:

  1. Надати консультації клієнтам.

  2. Проаналізувати можливість виконання операцій

  3. Виконати клієнтські розпорядження щодо розрахунків розрахунковими чеками та акредитивами

  4. Підвести підсумки операційного дня після закінчення роботи з клієнтами

4. Підготувати невеликий самоаналіз своєї роботи.

Клієнт 1 - юридична особа

Ви - АТ «Діамант». Вам необхідно звернутися до банку «Кредит» та здійснити наступні операції:

  1. Отримати розрахункову чекову книжку у сумі 20000 грн. і отримати консультацію на питання щодо можливості поповнення розрахункової чекової книжки за умови наявності чеків у розрахунковій чековій книжці але використаного ліміту.

  2. Відкрити відкличний покритий акредитив для розрахунків з ТОВ «Мрія» у сумі 16200 грн. на строк 10 днів.

  3. Оцінити якість обслуговування Вашого банку.

Клієнт 2 – юридична особа

Ви - ТОВ «Мрія».Вам необхідно звернутися до банку «Гаманець»та здійснити наступні операції:

  1. Надані відповідні документи для отримання коштів за розрахунковими чеками АТ «Діамант» за поставлену продукцію у сумі 16500 грн. та отримати консультацію на питання щодо можливості повернення невикористаної розрахункової чекової книжки у разі відсутності її потреби.

  2. Відкрити безвідкличний покритий акредитив з депонуванням коштів у даному банку для розрахунків із АТ «Сіріус» у сумі 15400 грн на строк 15 днів;

  3. Оцінити якість обслуговування Вашого банку.

Клієнт 3 – юридична особа

Ви - АТ «Сіріус». Вам необхідно звернутися до банку «Кредит» та здійснити наступні операції:

  1. Поновити розрахункову чекову книжку, що була втрачена тиждень тому на суму 13400 грн.

  2. Відкрити безвідкличний покритий акредитив з депонуванням коштів у банку «Кредо» для розрахунків з АТ «Колос» у сумі 10500 грн на строк 15 днів

  3. Оцінити якість обслуговування Вашого банку.

Критерії оцінювання гри

  • якість обслуговування клієнтів;

  • правильність проведення операцій та оформлення документів;

  • обґрунтованість та глибина відповідей;

  • злагодженість роботи в команді.

Література [19, 55, 57, 58, 61, 62, 66, 71, 72, 74]

Додаток 2.2

Стандартний тарифний план обслуговування поточних рахунків корпоративних клієнтів

Назва послуги

Тариф

ПДВ

Терміни і порядок сплати

Розділ 1. Поточний рахунок

1.1.

Плата за відкриття кожного поточного рахунку:

в національній валюті (у разі відкриття протягом одного банківського дня декількох рахунків плата стягується, як за один рахунок)

50,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

1.2.

Плата за ведення кожного поточного рахунку та надання виписок з рахунку ( в місяць):

1.2.1

в національній валюті (при наявності руху коштів по рахунку)

70,00 грн.

без ПДВ

Оплата один раз на місяць в кінці місяця (м/о Банку)**

1.3.

Плата за закриття кожного рахунку :

1.3.1

закриття рахунку за ініціативою клієнта

50,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

Розділ 2. Платежі в національній валюті

2.1.

Плата за виконання кожного платіжного документу, наданого на паперовому носії в операційний час

на користь клієнтів інших банків

10 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку)

на користь клієнтів інших банків

1,75 грн

без ПДВ

Оплата один раз на місяць в кінці місяця (м/о Банку)**

2.4.

Зарахування коштів на користь клієнта

входить у вартість ведення рахунку

-

на користь клієнтів інших банків

0,2% від суми (але не менше 5,00 грн )+ плата за виконання кожного платіжного документу п. 2.1, п. 2.2

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д)

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д)

2.8.

Плата за надання послуг по автоматичному зарахуванню коштів згідно окремого договору (в місяць за кожний рахунок, з якого виконується зарахування)

50,00 грн.

без ПДВ

Оплата один раз на місяць в кінці місяця (м/о Банку)**

Розділ 3. Касове обслуговування

3.1.

Видача готівки:

3.1.1.

в національній валюті

1 % від суми (мін 10 грн.)

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку)

3.2.

Прийом коштів в національній валюті, які отримані від фізичної особи або юридичної особи за реалізовані товари, надані послуги й виконані роботи для подальшого зарахування на користь Клієнта, з яким укладено окремий договір

згідно умов договору

без ПДВ

Терміни і порядок сплати обумовлено окремим договором

3.5.

Прийом коштів в національній валюті, які отримані від фізичної особи або юридичної особи за реалізовані товари, надані послуги й виконанні роботи для подальшого зарахування на користь Клієнта без укладання окремого договору

1 % від суми (але не менше 10 грн.)

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги

3.7.

Плата за видачу готівки в національній валюті в післяопераційний час

1 % від суми (мін. 10 грн.) (додатково до п. 3.1)

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку)

Розділ 4. Додаткові послуги банку за обслуговування поточних рахунків

4.1.

Плата за звірку та підтвердження платіжних документів на паперовому носії, що оброблені з використанням комплексу електронного банкінгу або друковані працівником банку (плата за платіжний документ, який роздрукований банком)

3,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

4.3.

Плата за оформлення чекової книжки

30,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

4.5.

Плата за друкування паперових платіжних документів працівником банку

10,00 грн.

з ПДВ 8,33 + ПДВ 1,67 грн.

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

4.6.

Плата за надання банком послуги з оформленням карток зі зразками підписів та відбитком печатки клієнта при відкритті, переоформленні та веденні рахунку (за 2 картки)

20,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

4.8.

Уточнення реквізитів платежу в національній валюті на письмове прохання клієнта

30,00 грн.

без ПДВ

Оплата одноразово у день надання послуги (м/о Банку, п/д або заява Клієнта)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]