Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
«Відмивка декоративної вази».doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
615.94 Кб
Скачать

(Фасадна та профільна проекції)

Рис. 4.2. Побудова деталі

(Розбивка плану на деталі)

Рис. 4.3. Побудова деталі

(Фасад і план)

декоративних деталей відповідно до їх розміщення по колу архітектурного облому (додаток 3).

Побудована у деталях декоративна ваза подається для оцінювання у формі ескізу, виконаного в олівці на форматі 37,5 х 55 см.

Вазу викреслюють у двох проекціях: фасад і план. Вони компонуються на аркуші по вертикалі: у верхній частині – фасад, у нижній – план. Крім цих двох проекцій вази ескіз повинен містити загальний напис “Декоративна ваза”, або “Декоративна ваза в деталях”, або “Ваза в деталях”. Напис може бути розміщений над фасадом, між фасадом і планом, збоку, справа чи зліва від фасаду, якщо витягнуті пропорції вази або іншого тіла обертання не дозволяють досягти врівноваженого компонування. Ураховуючи творчий характер дисципліни архітектурного проектування і даної роботи, можуть бути запропоновані й інші варіанти розташування напису. Не виключається розміщення напису навіть у межах контура вази.

Напис має бути виконаний одним із трьох шрифтів: “зодчого”, “романського” чи “римського капітального”. Це найбільш читабельні та чіткі за побудовою шрифти. Характер їх стилістики відповідає стилістиці класичних форм тіла обертання.

На фасадній проекції повинен бути позначений рівень січної площини і напрям проектування вази та її частин і деталей (угору або вниз). План вази необхідно виконати до бісекторної площини, тобто до площини, яка проходить фронтально через вісь обертання і ділить вазу на дві рівні частини. Для нового представлення вази (чи іншого тіла обертання) план можна виконати з двох частин: на чверті нового плану подається зображення декоративних деталей у січній, що проходить на їх рівні, та інших частин вази, розташованих нижче січної; на другій чверті плану зображуються інші частини вази, які розміщені вище січної і проектуються на неї в іншому напрямку.

Обидві проекції вази виконуються лініями різної товщини й суцільності. Контур вази, її структурні елементи та декоративні деталі зображаються основною лінією креслення – 0,25–0,3 мм. Вісь вази або іншого тіла обертання, а також лінії побудови декоративних деталей виконуються товщиною лінії, удвічі меншою – 0,1 мм. Невидимі частини вази та декоративних елементів показуються пунктирною лінією товщиною 0,15–0,2 мм. Позначка рівня січної площини креслиться лінією 1–1,5 мм і довжиною 15 мм. Стрілки, котрі вказують напрям проектування, виконуються основною лінією кресленика довжиною 12–15 мм – стрижень та по 6 мм – похилі лінії кінця стрілки. Напис виконується тонкою лінією.

Якщо проекції вази з деталями виконувалися на папері, наклеєному на підрамник, робота може бути подана на оцінку в зрізаному вигляді.

5. Компонування фасадних зображень вази для тонального моделювання

Для тонального моделювання форми декоративна ваза повинна бути представлена у двох варіантах: на одному зображенні передбачається побудова ізофот (ліній однакової освітленості) для моделювання прийомом заливки одним тоном по ізофотах; на другому зображенні виконується моделювання форми прийомом відмивки з тональними розтяжками відповідно до тональних характеристик окремих зон вази.

Найпростішим варіантом компонування двох креслень вази для моделювання форми є розташування поряд двох однакових креслень із написом над зображенням або між ними на найбільшому чистому полі паперу. Але не завжди цей варіант є найбільш вдалим. Адже оптимальним варіантом буде той, який дасть можливість досягти найбільших розмірів форми вази на підрамнику для моделювання відмивкою. З урахуванням цього друга форма (призначена для моделювання заливкою) повинна зменшитись у розмірах. Допускається навіть ситуація, коли незначна частина меншого зображення ховається за більшим. У цьому випадку може розв’язуватись дві задачі: об’ємне і просторове моделювання. Останнє вирішується за рахунок як лінійної (зменшення розміру), так і повітряної перспективи (зменшення контрастності меншого зображення). Для збільшення ефекту просторовості основу меншого зображення вази слід розташувати вище від основи більшого. У цьому випадку під базою меншого об’єму передбачається додатковий об’єм у вигляді п’єдесталу або простого паралелепіпеда. Можна також помістити менше зображення вази у півциліндричну нішу з півсферичним завершенням. Тоді падаюча тінь у ніші буде виявляти форму вази за рахунок тонального контрасту освітленої вази та падаючої тіні.

Велике значення у компонуванні зображень декоративної вази має напис: “Відмивка вази” або “Відмивка декоративної вази”. Напис розміщується на вільному місці з метою досягнення рівноваги на зображальній площині. З огляду на це вибирається розмір літер напису, їх стиль, інтервали між рядками та літерами напису. Ураховуючи те, що напис формує підпорядковану композиційну пряму графічної роботи, необхідно створити його таким, щоб він не був занадто важким і брутальним графічно, не відволікав на себе занадто багато уваги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]