Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЕЛЕКТРОВОЗ І МВРС. Сінтяй П.Л.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
101.46 Mб
Скачать

Організація робіт з технічного обслуговування то-2

Технічне обслуговування ТО-2 виконують у критих приміщеннях на стійловій частині ПТОЕ або депо. Розміщення та порядок роботи пунктів з обслуговування електропоїздів установлюють начальники залізниць за поданням служби локомотивного господарства цієї залізниці. Електропоїзди, що надходять на ТО-2,повинні бути укомплектовані справним інструментом, інвентарем та засобами пожежогасіння у відповідності до встановлених норм.

Начальник депо, заступник начальника депо з ремонту особисто за спеціальним графіком у відповідності до вимог наказу Укрзалізниці про систему ТО, експлуатації, ПР та КР ТРС, але не рідше одного разу на місяць кожен, зобов'язані контролювати роботу ПТОЕ, якість і своєчасність виконання ТО-2 електропоїздів, утримання обладнання, умови роботи персоналу ПТОЕ.

Залежно від видів та обсягів робіт, що підлягають виконанню, ПТОЕ укомплектовується висококваліфікованими слюсарями, іншим персоналом. Чисельний склад слюсарів у бригаді визначається методом розрахунку з урахуванням кількості електропоїздів, які одночасно знаходяться на ТО, тривалості й трудомісткості обслуговування згідно з нормативами Укрзалізниці. На підставі такого розрахунку встановлюється штатний розклад працівників ПТОЕ.

Начальник залізниці, виходячи з обсягу робіт та технології їхнього виконання, встановлює періодичність ТО-2 в межах від 24 год до 72 год, а тривалість ТО-2 – не менше ніж 2 год.

Під час виконання ТО-2 відповідний ремонтний персонал ПТОЕ звертає особливу увагу на стан обладнання, складальних одиниць і деталей, що забезпечують безпеку руху:

– АЛС та приладів безпеки;

– колекторно-щіткового апарата ТЕД та допоміжних машин;

– контактних груп електричних апаратів;

– пристроїв пожежної сигналізації, системи пожежогасіння та протипожежного інвентаря.

Перед початком ТО-2 електропоїзда майстер знайомиться із записами в журналі технічного стану (форма ТУ-152) та визначає за записами машиністів додаткові роботи, які, виходячи з обсягу та складності, можуть бути виконані на ПТОЕ.

Обсяг обов'язкових робіт при виконанні ТО-2 встановлює начальник депо й затверджує начальник служби локомотивного господарства, керуючись орієнтовним переліком, встановленим цими Правилами.

Під час виконання ТО-2 необхідно звернути особливу увагу на дотримання ретельності огляду відповідальних складальних одиниць та деталей, що забезпечують безпеку руху, а також деталей, які вирізняються частими відмовами, підвищеним зношуванням чи ослабленням кріплення. Перелік таких деталей із зазначенням характерних пошкоджень повинні мати всі ПТОЕ причетні до обслуговування електропоїздів.

Для деталей, які швидко зношуються (щітки електричних машин, контакти електричних апаратів, гальмові колодки, вставки струмоприймачів тощо), норми допусків та зношень, для випуску електропоїзда з ТО-2, визначаються виходячи з величини бракувального розміру в експлуатації згідно з установленими нормами допусків та зношень, довжини тягового плеча, інтенсивності експлуатації електропоїздів та інших умов з таким розрахунком, щоб забезпечити нормальну роботу електропоїзда до чергового ТО-2 чи ТО-3 або планового ремонту.

Після закінчення робіт ТО-2 майстер або бригадир ставить у журналі технічного стану (форма ТУ-152) штамп із відміткою про виконання ТО-2 електропоїзда (із зазначенням місця виконання, дати, часу) та свій підпис. Працівники, які виконали перевірку радіостанції, АЛС, інших пристроїв, що забезпечують безпеки руху, у журналі технічного стану (форма ТУ-152), в установленому порядку, ставлять штамп-довідку про їхній справний стан.

Для аналізу надійності складальних одиниць та деталей електропоїздів і контролю за дотриманням технології виконання робіт ТО-2 на ПТОЕ ведеться журнал установленої форми для обліку додаткових робіт, що виконані під час ТО-2, а також – замінених складальних одиниць і деталей електропоїздів (крім швидкозношуваних) і причин їхньої заміни. На підставі записів цього журналу старшим майстром (майстром) ПТОЕ проводиться аналіз додаткових робіт, який затверджується начальником депо й використовується в подальшому для складання технічних аналізів і плану заходів щодо поліпшення технічного стану електропоїздів. На підставі аналізу відмов у роботі електропоїздів, а також умов експлуатації, що склалися на дільницях їхнього обігу, начальникам служб локомотивного господарства та начальникам депо дозволяється вносити доповнення до обсягів робіт, викладених у цих Правилах, що стосуються виконання ТО-2.

Після виконання ТО-2 електропоїзд випробовується під напругою контактної мережі в порядку, установленому начальником депо.