Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЕЛЕКТРОВОЗ І МВРС. Сінтяй П.Л.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
101.46 Mб
Скачать

Вимоги безпеки та охорони довкілля

Забороняється виконувати на електропоїзді будь-які роботи особам, що не мають відповідної кваліфікації, не склали черговий іспит з охорони праці, а також особам, що не мають відповідного посвідчення на право роботи з установками високої напруги.

Перед початком ТО обладнання електропоїзда під контактним проводом необхідно:

– опустити всі струмоприймачі, переконатись візуально в фактичному знаходженні струмоприймачів в нижньому положенні;

– перемкнути головні перемикачі в положення "земля";

– вимкнути рубильники акумуляторних батарей;

– перекрити роз'єднувальні крани подачі повітря до циліндрів струмоприймачів;

– вимкнути всі автомати та тумблери;

– установити в нейтральне положення та вийняти реверсивну рукоятку.

Ключі від шаф з високовольтним обладнанням та реверсивна рукоятка знаходяться у машиніста або керівника робіт.

Для запобігання самовільного скочування електропоїзд поставити на ручне гальмо та підкласти під колеса гальмові башмаки.

Під час перевірки дієздатності та справності пристроїв, що знаходяться під тиском (вентилі, крани) їх потрібно відкривати плавно. Відкривати та закривати їх ударами молотка чи інших предметів забороняється.

У випадку виявлення в пристроях витікання повітря необхідно відключити їх від джерел живлення, знизити тиск до атмосферного й лише після цього починати ремонт.

Забороняється підніматись на дах вагонів електропоїзда та виконувати там будь-які роботи, якщо контактний провід знаходиться під напругою. При потребі виконання робіт на даху, локомотивна бригада (обслуговуючий персонал) може розпочати виконання робіт лише після зняття напруги й заземлення контактної мережі.

Випробування гальм необхідно виконувати лише переконавшись, що всі роботи на електропоїзді закінчені, а виробничий персонал покинув небезпечні місця.

При зніманні з електропоїзда складальних одиниць, агрегатів і обладнання, їхньому розбиранні, складанні, випробуванні й монтажі на електропоїзді, необхідно виконувати рекомендації з дотримання заходів безпеки, викладених у цих Правилах та документації на комплектувальне обладнання електропоїзда.

При виконанні робіт використовується тільки справне підйомно-транспортне обладнання, а також приставки, пристосування й інструменти, які забезпечують правильність виконання технологічних операцій та безпеку праці.

Організація поточних ремонтів ПР-1, ПР-2, ПР-3

Основою організації поточного ремонту електровозів є:

• спеціалізація ремонту за серіями електровозів та видами ремонту;

• концентрація ремонтних робіт у добре оснащених локомотивних депо;

• удосконалення технології ремонту шляхом застосування широкого кола заходів з наукової організації праці та й головних складових елементів — комплексної механізації трудомістких технологічних операцій, сітьового планування та керування; застосування передових засобів та методів технічної діагностики вузлів та агрегатів.

Наукова організація праці під час виконання поточних ремонтів електровозів спрямована на забезпечення:

• високої якості виконання ремонтних робіт, які гарантують виконання встановлених нормативних показників надійності;

• підвищення ефективності праці;

• зниження трудомісткості та зниження витрат на одиницю ремонту;

• охорону праці та безпеку в роботі ремонтного персоналу.

Поточний ремонт електровозів має виконуватися за графіком й агрегатним методом, основу якого складає попередній ремонт та збірка агрегатів, вузлів, апаратів і приладів та деталей електровоза з використанням принципу взаємозамінювання та ремонтопридатності.

Робочі місця спеціалізованих і комплексних бригад мають бути забезпечені встановленою експлуатаційно-ремонтною документацією на відповідний поточний ремонт електровозів.

Поточні види ремонту електровозів мають виконуватися спеціалізованими та комплексними бригадами, в склад яких входять фахівці-ремонтники високої кваліфікації та з багатим досвідом виконання ремонтних робіт.

Поточний ремонт ПР-1 встановлюється з метою огляду, ревізії основних вузлів, перевірки дії апаратів та механізмів, виконання планового ремонту, заміни ушкоджених та зношених деталей, обточування колісних пар без їх викатки з-під локомотива при досягненні оптимального прокату і накатів бандажів, встановлених службою локомотивного господарства окремо для кожного депо.

Поточний ремонт ПР-2 встановлюється для виконання ремонтних робіт, що передбачені поточним ремонтом ПР-1, та додатково включає: піднімання кузова, ремонт деталей колискового підвішування, ремонт міжвізкових з'єднань, опор кузова, шворнів кузова, противідносних та протирозвантажувальних пристроїв; повний огляд та ремонт автозчепів, проміжну ревізію буксових вузлів та підшипників, пневматичних проводів, циліндрів та інших вузлів.

Поточний ремонт ПР-3 встановлений для виконання таких основних робіт, як:

• заміна колісних пар з обточкою їх бандажів та великої або повної ревізії буксових роликових підшипників;

• деповський ремонт тягових електродвигунів та допоміжних електричних машин з метою підтримання електричної міцності ізоляції;

•ревізія підшипникових вузлів, а також поточного ремонту гальмівного і пневматичного обладнання;

•огляд, ревізія вузлів і деталей з їх роз'єднанням та доведення їхніх розмірів до норм та їх регулюванням.

На всі види ремонту електровозів розробляються графіки їх постановки в ремонт, згідно з встановленим начальником залізниці планом виконання ремонтів.

У випадку відправлення електровоза для поточного ремонту ПР-2, ПР-3 в інше депо разом з оформленим технічним паспортом складається відправний опис додаткового (непланового) ремонту.

По закінченню строку ремонту технічний паспорт локомотива, оформлений у відповідності з вимогами Укрзалізниці, повертається разом з електровозом у депо приписування. Приймальник локомотивів зобов'язаний перевірити правильність оформлення записів у технічному паспорті електровоза.

Реєстр робіт з ремонту, огляд та ревізія обладнання і записи результатів вимірювання розмірів зношуваних деталей та параметрів обладнання повинні виконувати інженери, техніки, бригадири та майстри ремонтних дільниць у журналах, встановлених Укрзалізницею зразків та у відповідних розділах цих журналів.