Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод No.10 им укр мед.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
257.02 Кб
Скачать

Досягнення терапевтів різних країн в XIX - XX століттях

Л.Аунбруггер, Жан Корвізар, Рене Лаеннек


Перкусія


Л. Траубе, С.П. Боткін


Лабораторні дослідження

калу, сечі, крові


Ріва Роччі, Н.С. Коротков


Використання апаратів для дослідження артеріального тиску


В. Ейнтховен


Електрокардіографія


І.П. Пулюя, В. Рентген


Відкриття рентген – променів


Відкриття гормонів


Е. Старлінг


М.І. Лунін


Відкриття вітамінів


Фрідріх Велер


Першим синтезував сечови­ну


Юстус Лібіх, М.М. Зінін


Відкриття простих методів синтезу аніліну, бензидину, феніледіаміну


Від­криття в слизовій оболонці 12-палої кишки секретин


В. Бейліс, Е. Старлінг


Відкриття гормону підшлункової за­лози – інсуліну


Ф. Бантінг


Е.Кендал, Т.Рейхштен


Відкриття гормону кори надниркової залози – кортизону


Леопольд Аунбруггер - вперше запропонував перкусію, як метод фізичного обстеження хворого. Будучи сином шинкаря, Л Ау-енбруггер часто спостерігав, як батько визначав кількість вина в бочках простукуючи їх стінки. Можливо, ці спостереження навели його на думку про використання вистукування для визначення наявності рідини в грудній порожнині. Протягом семи років Ауенбруггер ретельно вивчав звуки, що видаються при простукуванні грудної клітки в здоровому і хворому організмі. Свої клінічні спостереження він систематично зіставляв з даними патолого-анатомічних розтинів і в 1761 р. виклав результати своїх досліджень на 95 сторінках твору «Новий спосіб, як шляхом вистукування грудної клітки людини виявити приховані всередині грудей хвороби».

Але на жаль, віденські лікарі та їх пацієнти, привчені лише в промацуванню пульсу, виступили з різкою критикою цього методу. Ауенбруггер був змушений залишити роботу в госпіталі. Помер у 1809 р., так і не дізнавшись про відродження і широкому визнанні запропонованого ним методу у Франції в 1808 р.

Забуте ім'я Ауенбруггера і його метод відродив Жан Ніколя Корвізар де Маре (1755-1821 рр..) - Основоположник клінічної медицини у Франції, лейб-медик Наполеона I.

З методом Ауенбруггера Корвізар вперше познайомився, з захопленням прочитавши невеличку роботу віденського лікаря Максиміліана штолень (М. Stoll, 1742-1787), який практикував цей метод в клініці для бідних на околиці Відня. Протягом 20 років Корвізар і його учні ретельно вивчали перкуторний звук як новий засіб діагностики.

Він використовував трохи іншу методику, і цей спосіб дозволив йому з великим мистецтвом розпізнавати захворювання легень, наявність рідини в плевральній порожнині і навколосерцевої сумці, а також аневризму серця, вивчення. якої принесло Корвізар велику славу. У 1808 р., за рік до смерті Л. Ауенбруггера, він опублікував французькою мовою повний переклад роботи цього вченого, доповнивши його своїми коментарями. Читаючи, лекції в амфітеатрі госпіталю Sharite (на стінах якого нині викарбовано його ім'я), Корвізар широко пропагував метод вистукування, поряд з яким часто використовував і стародавній спосіб безпосередньої аускультації (лат. auscul-tatio - вислуховування). Прикладаючи вухо до грудної клітки хворого, він намагався визначити інтенсивність і ритм биття серця.

Серед інших студентів лекції Корвізара слухав Рене Теофіл Гіацинт Лаеннек (1782 - 1826 рр.) - учень, який перевершив свого вчителя. Р. Лаеннек виховувався в родині свого дядька - відомого лікаря. Будучи студентом Паризького університету, Лаеннек почав роботу з вивчення хвороби, яка в той час називалася сухоти (phtisis) і від якої вмирало величезне число хворих. Патологоанатомічні розтини виявляли в різних органах специфічні утворення, які Лаеннек назвав туберкул. Вони виникали і розвивалися без зовнішніх ознак, а коли симптоми хвороби проявлялися, врятувати хворого було вже неможливо. Як розпізнати хворобу в початковій її стадії, коли були ще шанси зупинити її і вилікувати хворого? Вислуховування вухом, прикладеним до грудної клітки, не давало відчутних результатів. Ніяких засобів прижиттєвої діагностики ще не було.

Рішення, яке так довго шукав Лаеннек, прийшло несподівано. Повертаючись з клініки через парк Лувру, він звернув увагу на хлопців, що грали навколо колод будівельного лісу. Одні діти прикладали вухо до кінця колоди, а інші з великим ентузіазмом били палицями по протилежному його кінця: звук, посилюючись, йшов всередині дерева. Лаеннек побачив вирішення проблеми.

Приводом для першого застосування методу аускультації за допомогою паперового стетоскопа послужило обстеження 19-річної дівчини. Вчений звернув у тугий циліндр кілька аркушів паперу, приставив один його кінець до області серця і приклав вухо до іншого. На наступний день Лаеннек застосував цей метод у своїй клініці в госпіталі Necker. Ретельне обстеження показало, що одна третина хворих страждала активною фазою сухот (тобто туберкульозу, термін запропонований Лаеннек).

Перші стетоскопи (від грец. Stethos - груди, scopeo - дивлюся, досліджую) Лаеннек клеїв з щільного паперу, потім у пошуках оптимальних акустичних ефектів став виточувати їх з різних порід дерева на спеціальному верстаті. Його власний стетоскоп був дерев'яним і складався з двох циліндрів, якими в залежності від цілей дослідження можна було користуватися в зібраному або розібраному вигляді.

Винахід першого в історії медицини приладу фізичної діагностики-стетоскопа прославило ім'я Лаеннек, але його внесок у медицину визначається насамперед розробкою патологічної анатомії, вивченням клінічної картини та діагностики захворювань легень, чому винахід стетоскопа сприяло в значній мірі. Р. Лаеннек описав аускультативні симптоми вад серця, вивчив клініку і патоморфологія портального цирозу печінки (цироз Лаеннек), встановив специфічність туберкульозного процесу задовго до відкриття збудника цього захворювання. Лаеннек вважав туберкульоз заразною хворобою. В якості заходів профілактики він пропонував фізичний відпочинок, посилене харчування та морське повітря.

У 1819 р. вийшов у світ його знаменитий працю «Про опосередковану аускультацію або розпізнавання хвороб легенів і серця, заснованому головним чином на цьому новому методі дослідження (« De l'auscultation mediate, ou traite du diagnostic des maladies des poumons et du coeur »).

Шість років опісля Рене Лаеннек помер від туберкульозу - хвороби, для перемоги над якою він зробив більше, ніж хто-небудь інший.

Структурно-логічна схема №3