Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
9.83 Mб
Скачать

Vіі. Симптоми часткової і повної непрохідності дихальних шляхів, методи її відновлення, прийом Геймліха

При відновленні дихання видаляють стороннє тіло з дихальних шляхів, здійснюють штучну вентиляцію легень, інкубацію, конікотомію, трахеотомію.

Оцінюють стан легень при відкритому пневмотораксі, напруженому пневмотораксі, гемотораксі.

Визначають патологічну рухомість грудної клітки (перелом ребер), частоту дихання.

На відновлення прохідності дихальних шляхів відводиться менше 1 хв. Найбільш загрозливою у постраждалих з відсутньою свідомістю залишається асфіксія(кома). У цих випадках при наданні допомоги потрібно повернути потерпілого або його голову набік і зафіксувати в цьому положенні; витягнути із ротової порожнини язик і закріпити шпилькою або лігатурою. Після відновлення прохідності дихальних шляхів відновлюють дихання. Якщо ротова порожнина вільна, а повітря при вдуванні не проходить (грудна клітка при цьому не роздувається), тоді можна припустити наявність стороннього тіла в дихальних шляхах. У цьому разі видаляють стороннє тіло із дихальних шляхів.

Виконання навички: видалення стороннього тіла із дихальних шляхів

Спробувати вказівним або 2-3 пальцями руки увійти в глотку до основи язика і пальцями як пінцетом, захопити стороннє тіло.

Покласти потерпілого на бік обличчям до себе, притримуючи за плече лівою рукою, нанести долонею між лопатками 4-5 сильних ударів.

Покласти потерпілого на спину, схрестивши руки в надчеревній (епігастральній) ділянці під самим мечоподібним відростком, здійснити декілька активних поштовхів знизу догори у напрямку грудної клітки.

Буває, що безглуздий випадок перекриває шлях до досягнення намічених планів, великих і малих цілей, або кардинально змінює ваше життя. Що робити, якщо близька людина потрапила у біду? Як мінімум, пройти школу надання першої допомоги. 

У цій методичці мова йтиме про видалення стороннього предмета з дихальних шляхів - ситуації не такої вже і рідкісної у дітей і дорослих. Як це правильно робити.

Найчастіше люди давляться під час їжі, і, коли поблизу хто-небудь є, це збільшує шанси потерпілого одержати допомогу. Однак у даній ситуації важливо не розгубитися і діяти грамотно. Ці хвилини можуть врятувати чиєсь життя.

1-Й КРОК

Перш ніж розпочинати які-небудь дії, переконаєтеся в тому, часткова або повна непрохідність дихальних шляхів у людини, що подавилася. Якщо потерпілий у стані відповідати голосом на ваші питання, якщо він може кашляти, значить, непрохідність у нього часткова.

У цьому випадку просто будьте поруч з людиною, що подавилася, заохочуйте її бажання прокашлятися. При цьому бити потерпілого по спині не треба. У подібних випадках кашель - найефективніший засіб.

2-Й КРОК

Якщо людина, що подавилася, не може говорити та кашляти, значить - справа погана. Потрібно діяти!

Встаньте збоку та трохи за потерпілим. Підтримуйте його груди однією рукою і досить сильно нахиліть його вперед. Таке положення допоможе сторонньому предмету, якщо він зрушиться, вийти назовні, а не потрапити назад у дихальні шляхи.

Зробіть 5 різких ударів між лопатками потерпілого. Робіть це основою долоні вашої вільної руки прийом Геймліха.

3-Й КРОК

Якщо попередня техніка не допомогла, скористайтеся іншою - поштовхами в живіт.

Трохи пригнувшись, встаньте за потерпілим, обхопивши верхню частину його живота обома руками. Нахиліть людину, що подавилася, трохи вперед. Стисніть руку в кулак та покладіть її на верхню частину живота постраждалого (на два пальці вище його пупка).

Притримуйте кулака зверху іншою рукою. Зробіть різкий поштовх, спрямований всередину і нагору. Повторіть цю дію, надавлюючи не більше п'яти разів прийом Геймліха. Якщо ваші дії не дали результату, викликайте «швидку».