Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
9.83 Mб
Скачать

Важливо

Поштовхи в живіт - небезпечний метод. Він може викликати серйозні внутрішні ушкодження, тому потерпілі, до яких застосовували цей прийом, повинні бути обов'язково оглянуті лікарем. До того ж після видалення стороннього предмета в дихальних шляхах можуть залишитися його часточки. Якщо потерпілий продовжує кашляти, зазнає труднощів при ковтанні або почуває, що щось як і раніше перебуває у нього в горлі, необхідно звернутися до лікаря.

ДО РЕЧІ

А якщо подавилася вагітна жінка або гладкий чоловік? У цьому випадку техніка повинна бути трохи іншою. Замість поштовхів у живіт доведеться вдатися до поштовхів у грудину.

Встаньте позаду постраждалої/го та пропустіть свої руки у неї/його під пахвами. Одну свою руку стисніть у кулак і покладіть її на нижню частину грудини.

Попросіть постраждалу/ого покашляти і зробіть поштовх кулаком у напрямку до себе, до її/його хребта. Ознаки та симптоми задухи

Дорослий постраждалий звичайно спроможний жестами показати, що він подавився. Якщо немовля або дитина раптом не може зробити вдих, то імовірно, що вона подавилася, в такому випадку починайте надавати допомогу, як описано в цьому розділі.

Якщо ви виявили людину без свідомості, дихання у якої не визначається, ви можете спочатку і не зрозуміти, що в неї задуха. І навіть не знаючи цього, ви можете надати першу допомогу. Початкові дії при наданні першої допомоги однакові для всіх постраждалих, які знаходяться без свідомості і у яких відсутнє дихання. Вам швидко вдасться виявити непрохідність дихальних шляхів при спробі зробити штучну вентиляцію легень, бо повітря не буде вільно проходити всередину і грудна клітка не стане підніматися.

Опис цієї ситуації приводиться нижче.

Характер порушення: Часткова непрохідність дихальних шляхів(ДШ), свідомість збережено. Ознаки та симптоми задухи: Сильний кашель з відкашлюванням. Постраждалий в змозі дихати і говорити. Постраждалий хропе або натужно кашляє, руками хапається за горло.

Характер порушення: Повна непрохідність ДШ: свідомість збережено. Ознаки та симптоми задухи :Постраждалий не в змозі ні говорити, ні дихати, руками хапається за горло, обличчя синіє .

Характер порушення: Задуха, непритомність Ознаки та симптоми задухи: Постраждалий не реагує і не дихає. Повітря не поступає в легені, обличчя синє.

Протокол № 3

Обструкція дихальних шляхів стороннім предметом

НІ

Свідомість пацієнта

ТАК

  • А

    Спроба вентиляції

  • Візуалізація обструкції ларингоскопом

  • Видалити стороннє тіло щипцями

  • Вентиляція кисню під підвищеним тиском

  • Дати змогу прокашлятися

  • При погіршенні прохідності повітря - маневр Хеймліка

НІ

Обструкція залишається

НІ

Пацієнт без свідомості

ТАК

ТАК

  • Повторити маневр Хеймліка

  • Інтубація трахеї, ШВЛ

Якщо пацієнт втратив свідомість, див. А

Порушення ритму серця

НІ

  • Інгаляція кисню

ТАК

Дивитися відповідні протоколи

Продовжити контроль і транспортування