Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод студ 7_8.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
140.8 Кб
Скачать
  1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).

Назва попередніх дисциплін

Отримані навички

1. Латинська мова

Розділ "Фармакологічна термінологія та медицина". Володіти вмінням вірного написання назви препаратів латинською мовою, згідно граматики. Володіти знаннями про закінчення в родовому відмінку іменників та прикметників різних відмін при виписуванні препаратів у рецептах.

2. Нормальна фізіологія

Розділ «Фізіологія дихальної системи» - застосувати знання цього розділу.

3. Біологічна хімія

Визначити роль ацетилхоліну, норадреналіну, аденозину, фосфодіестерази для організму людини. Застосовувати знання цього розділу при розгляді механізмів дії окремих препаратів.

4. Фармакологія

Розділ «Фармакологія лікарських засобів, що впливають на бронхіальну прохідність». Застосовувати знання цього розділу при розгляді фармакодинаміки та фармакокінетики окремих препаратів.

  1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття

Термін

Визначення

Бронхорозширюючі засоби

Препарати, які об’єднані в одну групу в зв’язку із спільною для них здатністю ліквідовувати бронхоспазм, діючи на тонус бронхіальних м’язів і різні ланки його регуляції. Для лікування БА і ХОЗЛ використовуються препарати різного механізму дії та хімічних груп.

Бронхіальна астма (БА)

Це хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, що характеризується оборотною бронхообструкцією і гіперреактивністю бронхів, яка проявляється підвищеною чутливістю до впливів різних подразнюючих стимулів.

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ)

Характеризується не повністю оборотним обмеженням повітряного потоку. Це обмеження зазвичай прогресує і пов’язане із патологічною реакцією легень на шкідливі частинки і гази.

ОФВ1

Об’єм форсованого видиху за першу секунду, дозволяє оцінити можливості потужності легень по доланню повітряного опору верхніх відділів дихальних шляхів (трахея і крупні бронхи). Показник, що використовується для діагностики важкості перебігу БА і ХОЗЛ.

Тахіфілаксія

Специфічна реакція організму, яка полягає у швидкому зниженні лікувального ефекту при повторному застосуванні лікарського засобу.

Повітряна пастка

Розвивається, коли просвіт дрібних бронхів, що володіють поганою провідністю в момент вдиху, при фазовому зниженні внутрішньогрудного тиску пропускає повітря в аль­веоли, а при видосі, коли внутрішньогрудний тиск підвищується, повністю перекривається, в результаті чого в альвеолах виникає гіпертензія.

  1. Теоретичні питання до заняття.

        1. Основні клінічні прояви БА та ХОЗЛ.

        2. Шляхи фармакологічного впливу на бронхоспазм та гіперреактивність бронхів.

        3. Класифікація бронхорозширюючих препаратів.

  1. Способи доставки бронхорозширюючих засобів, їх вибір при загостренні БА та ХОЗЛ та з метою тривалої терапії.

  2. β2-агоністи короткої та пролонгованої дії (їх механізм дії, фармакодинамічні ефекти, особливості фармакокінетики, показання та протипоказання до призначення, побічні ефекти). Особливості призначення при БА та ХОЗЛ.

  3. М-холінолітики (їх механізм дії, фармакодинамічні ефекти, особливості фармакокінетики, показання та протипоказання до призначення, побічні ефекти). Особливості призначення при БА та ХОЗЛ.

  4. Метилксантини (їх механізм дії, фармакодинамічні ефекти, особливості фармакокінетики, показання та протипоказання до призначення, побічні ефекти). Особливості призначення при БА та ХОЗЛ.

  5. Комбіновані бронхорозширюючі лікарські засоби, їх переваги, показання до застосування, побічні ефекти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]