Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word Document (5).docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
93.49 Кб
Скачать
  1. Дієта матері годувальниці

Правильне харчування в період вагітності та після пологів дозволяє забезпечити найбільш оптимальний процес формування і росту плода, а також підготувати організм жінки до майбутньої лактації.

Добовий раціон вагітної і годуючої грудьми жінки повинен містити 100-130 г білка, близько 100 г жиру, 400-500 г вуглеводів, необхідну кількість мінеральних солей, особливо кальцію, фосфору, а також вітамінів. Оптимальне споживання рідини жінкою, яка годує становить близько 2 л на добу, а достатнє сечовипускання свідчать про адекватний зміст рідини випитої протягом доби. Надмірне споживання молока або молочних продуктів (більше 0,5 літра на добу) може викликати сенсибілізацію організму дитини до білка коров'ячого молока!

Повноцінне харчування матері-годувальниці забезпечується щоденним вживанням в їжу 180-200 г м'яса, 50 г масла, 1 яйця, 800 г овочів і фруктів, 400 - 500 г хліба. Особливо важливо не забувати про включення в раціон фруктів, овочів, свіжої зелені, ягід, овочевих і фруктових соків, а також про дотримання режиму харчування протягом дня.

Раціональне повноцінне харчування обов'язково повинне поєднуватися з правильним режимом, що багато в чому забезпечує достатню лактацію. Для годуючої матері повинна бути створена спокійна комфортна обстановка. Сон не менше 8 - 9 годин на добу, повноцінний відпочинок, прогулянки на свіжому повітрі, мінімальна фізична робота.

Абсолютно неприпустимі паління і вживання спиртного!

Окремої розмови заслуговують лікарські препарати, які іноді приймає годуюча мати. Деякі з них, наприклад миш'як, барбітурати, броміди, йодиди, мідь, ртуть, саліцилати, ряд антимікробних засобів (сульфаніламіди, левоміцетин, метронідазол), антитиреоїдну препарати, протипухлинні засоби, можуть передаватися з молоком і впливати на організм дитини. Тому годуюча мати по можливості повинна припинити прийом цих ліків, а при неможливості відміни лікування, тимчасово перейти на штучне вигодовування не припиняючи зціджування молока, щоб не порушити лактацію. Після закінчення лікування необхідно знову продовжити грудне вигодовування.

Слід зазначити, що гипогалактия (зниження лактації) нерідко розвивається у жінок, що знаходяться в нормальних умовах життя. Розрізняють дві форми гіпогалактії - первинну і вторинну.

Первинна гипогалактия найчастіше виникає на тлі загальної інфантильності матері і погано піддається лікуванню (більшою мірою це обумовлено особливостями конституції організму). У таких випадках необхідно своєчасно призначити дитині докорм. Вторинна гипогалактия найчастіше настає при порушенні самого процесу грудного вигодовування, коли з ряду причин не відбувається достатнього спорожнювання грудних залоз і починається процес зниження вироблення молока.

Однією з проблем у перший період годування груддю є підвищена чутливість сосків. Крім цього, при неправильному положенні дитини біля грудей, може виникати болючість при ссанні, а в деяких випадках і тріщини сосків.

Тому, при годівлі необхідно не тільки правильно прикладати дитину до грудей, але і періодично міняти положення дитини, щоб змінити силу тиску ссання на різні ділянки соска. Іншою причиною є недостатнє ссання, в результаті якого голодна дитина при початку годівлі ссе більш завзято і, можливо, неправильно, а потім, не одержавши необхідний обсяг годівлі, припиняє ссання. У цьому випадку краще не обмежувати тривалість годування, прикладаючи дитину до грудей не один раз. Допустимо годувати дитину частіше, запобігаючи тим самим як надмірно інтенсивне ссання, так і застій молока в грудях. Найбільш оптимальний варіант - проводити після кожного годування контрольне зважування, визначаючи обсяг з'їденого молока.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]