Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
радіологоія модуль №1.docx
Скачиваний:
211
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.76 Mб
Скачать

41.Використання 32р та 89Sr для лікування метастазів пухлин до кісток

Променева терапія множинних метастазів в кістки.

Метастазують у кістки частіше рак молочної залози, гіпернефроїдний рак, рак легень, передміхурової залози і ін.

Застосування тільки дистанційної променевої терапії раціонально лише при поодиноких метастазах, хоча при цьому не виключене існування невиявлених і потенційних метастазів.

Ефективніша комплексна променева терапія: радіофосфор і дистанційне гама-опромінення найбільш уражених ділянок кісток. Застосування радіофосфору обґрунтоване тим, що ізотоп здебільшого накопичується в кістках.

При застосуванні 32Р терапевтичною активністю 333-544 МБк у більшості хворих із множинним ураженням кісток зменшується або припиняється біль, покращується загальний стан, а у деяких хворих тимчасово відновлюється працездатність.

В останні роки використовують 89Sr-хлорид «Метастрон»активністю 150 МБк внутрішньовенно на одне введення.

ДГТ поодиноких метастазів проводять СОД 40 – 60 Гр РОД 2 – 3 Гр.

Кращі результати отримують при електронотерапії

Променева терапія раку органів порожнини рота

Класифікація раку органів порожнини рота по системі ТNM.

T0 — пухлина не визначається;

Tis - преінвазивна внутрішньоепітеліальна карцинома, рак іn sіtu;

T1 - пухлина чи виразка діаметром не більше 2 см інфільтрує тільки слизову оболонку;

T2 - пухлина чи виразка діаметром більше 2 см з початком інфільтрації підлежних тканин;

T3 - пухлина чи виразка з глибокою інфільтрацією незалежно від розміру (пухлини чи виразки );

T4 - пухлина поширена на сусідні органи або проростає в кістку щелепи, м’язову тканину щоки або дна рота чи м’які тканини шиї. Пухлини твердого піднебіння, розповсюджені до fossa pterygoіdeus і фіксуючі пухлини язика.

N0 - лімфатичні вузли не пальпуються;

N1 - збільшені рухомі односторонні лімфовузли;

N2 - збільшені рухомі двохсторонні лімфовузли;

N3 - фіксовані лімфатичні вузли;

М0 - віддалені метастази відсутні;

М1 – наявні віддалені метастази;

43. Класифікація методів радіонуклідної діагностики????????

Радіонуклідна діагностика — це розділ медичної радіології, який вивчає методи дослідження функціонального і морфологічного стану органів і систем з допомогою радіо фармацевтичних препаратів (РФП).

Основним методом радіонуклідної діагностики є радіометрія, яка полягає в реєстрації радіометричними приладами випромінювання введених в організм РФП.

В якості радіоактивних індикаторів використовують різні радіонукліди, що входять в склад органічних або неорганічних сполук. Хімічні сполуки, в яких частина нейтральних атомів замінена радіоактивними, називають міченими сполуками. Використовують дуже малі у ваговому відношенні кількості радіонуклідів (однієї стоквадрильйонної частки граму). Такі малі кількості отримали найменування індикаторних кількостей, а зумовлені ними дози опромінення – індикаторних доз. Такі дози суттєво не впливають негативно на організм, не порушують нормальний перебіг життєвих процесів і тому протипоказаньдо їх використаннянемаєза винятком обмежень передбачених НРБУ – 97, вагітності, періоду лактації, дитячого віку.

Хімічні властивості радіонуклідів тотожні властивостям стабільних тих же хімічних елементів, тому і поведінка їх в організмі однакова. Вивчення метаболізму радіоактивних індикаторів дозволяє робити висновки про метаболізм відповідних стабільних речовин.

Радіонукліди отримують в ядерних реакторах, за допомогою циклотронів і після очищення і визначення питомої активності; їх в герметично закритих ампулах в спеціальних захисних контейнерах направляють в радіологічні лабораторії. Вибір індикатора і апаратури для радіонуклідного дослідження залежить від завдання дослідження.