Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
радіологоія модуль №1.docx
Скачиваний:
211
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.76 Mб
Скачать

57. Основні методики рентгенологічного дослідження рентгеноскопія ,рентгенографія

Основні методики дослідження:

Рентгеноскопія - просвічування об`єкту дослідження і отримання зображення на флуоресціюючому екрані. Вона дозволяв провести багатоосьове, поліпозиційне дослідження і вивчити функціональній стан органу (недоліком є низька роздільна здатність в виявленні тонких деталей структури легень, кісток, відсутність об`єктивного документування стану органів в момент дослідження та більше променеве навантаження порівняно з рентгенографією). Принцип рентгеноскопії див. мал.10.11.

Мал.10.11. Принцип рентгеноскопії.

1-джерело випромінювання; 2-об’єкт дослідження; 3-приймач зображення; 4-лікар-рентгенолог.

Рентгенографія - отримання рентгенівського зображення на рентгенівській плівці або на малодозових приймачах рентгенівських променів з цифровою обробкою зображення. Перевагою метода є більш висока рроздільна здатність (в поріанянні з рентгеноскопією) у виявленні деталей структури легень, кісток, можливістю отримання об’єктивної документації стану органів в момент дослідження та менше променеве навантаження у порівнянні з рентгеноскопією.

Цифрова безплівкова рентгенографія з використанням малодозових приймачів рентгенівських променів та цифровою обробкою зображення (дігітальна, цифрова рентгенографія) – перевагою методу є зменьшення в 20 – 30 разів променевого навантаження на пацієнта та виключення використання рентгенівської плівки з наступною фотообробкою. Принципова схема цифрового рентгенографічного апарата див. мал.10.12.

Мал.10.12. Принципова схема цифрового рентгенографічного апарата

58.Флюорографія??????

Флюорографія - методика масового рентгенологічного дослідження для виявлення прихованоперебігаючих захворювань легень, яка полягає в фотографуванні з флуоресціюючого екрану зображення на фотоплівку /70х70 або 100х100 мм/, або на цифрові малодозові безплівкові приймачі. Принцип флюорографії див. мал.10.13. Протипоказання: дитячий вік до 15 років, вагітність (НРБУ-97).

Мал.10.13. Принцип флюорографії (схема).

59.Рентгенівська томографія?????

Томографія — це процес визначення розташування анатомічних структур у тримірному просторі. Вона набула широкого застосування в рентгенодіагностиці (рентгенівська лінійна томографія, рентгенівська комп'ютерна томографія), а також у радіонуклідній, ультразвуковій та магнітно-резонансній діагностиці. Усі зазначені види томографії забезпечують можливість проведення пошарового морфологічного дослідження органів (морфологічна томографія).

Лінійна томографія – це метод рентгенографії окремих шарів тіла людини для отримання ізольованого зображення структур, розташованих в будь-якій площині на заданій глибині. Принцип лінійної томографії див. мал. 10.14.

Мал. 10.14. Принцип лінійної томографії

Ефект томографії досягається шляхом безперервного руху рентгенівської трубки і плівки під час зйомки у взаємнопротилежних напрямках. Чітке зображення досліджуваного шару дають тільки ті структури, які знаходяться на рівні центра обертання системи “трубка-плівка”, а структури поза центром цієї системи не візуалізуються.