Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

mod1_lik_uk

.pdf
Скачиваний:
59
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
3.29 Mб
Скачать

44.В хірургічне відділення поступив хворий з проникаючим пораненням грудної клітки. При об'єктивному обстеженні виявлено ножове поранення розміром 2,5 х 1 см в 4-ому міжребер'ї зліва по парасте-рнальній лінії. Які шари пройшов гострий предмет при пошкодженні грудної стінки?

45.Зашиваючи поздовжну різану рану тонкої кишки, хірург наклав лише один ряд серо-серозних швів і, просушивши черевну порожнину, по-шарово закрив рану черевної стінки. Чи усі дії хірурга були вірними?

46.В торакальне відділення лікарні поступив хворий з вогнепальним пораненням грудної клітки. Об'єктивно: в

п'ятому, міжребер'ї по лівій парастернальній лінії знаходиться вхідний отвір розміром 1,3 х 1,3 см. Пульс 117 ударів в хвилину, AT 85/80 мм рт.ст. дихання 20 в хвилину, аускультативно справа і зліва в IV - VI міжребер'ї від парастернальної лінії перкуторного звуку. Ваш діагноз?

47.На четверту добу після накладання гастростоми за Вітцелем хворий випадково вийняв резинову трубку, котра знаходилась в просвіті шлунка. Яка помилка була допущена хірургом при накладанні гастростоми і яка тактика повинна бути застосована?

48.В торакальне відділення лікарні поступив хворий у якого діагностована пухлина грудного відділу стравоходу. Вкажіть найбільш раціональний доступ до грудного відділу стравоходу.

49.При ревізії черевної порожнини у хворого після тупої травми живота хірург виявив масивну кровотечу з печінки. Як провести тимчасову зупинку кровотечі в даному випадку?

50.При рентгенологічному обстеженні у хворого виявлено збільшені лімфатичні вузли в ділянці кореня легені. Хворий скаржиться на зміну серцевого ритму і больові явища в ділянці серця. Лікар вважає, що симптоми зі сторони серця пов'язані з тиском збільшених вузлів на нерви серця. Які ж нерви стискаються збільшеними лімфатичними вузлами?

51.Які розлади діяльності серця можуть спостерігатись при ураженні блукаючих нервів і чим вони обумовлені?

52.При апендектомії хірург встановив ретроцекальне розміщення червоподібного паростка. Вкажіть тактику і послідовність дій хірурга в даному випадку.

53.При бронхоскопії у хворої виявлено тотальне звуження бронхів, велика кількість слизу. Тонус якого відділу вегетативної нервової системи переважає в даний момент?

54.Для тимчасової зупинки кровотечі з пошкодженої печінки хірург-асистент перетиснув

печінково-дванадцятипалу зв'язку, зайшовши вказівним пальцем лівої руки у сальниковий отвір. Пригадайте, якими анатомічними структурами обмежений цей отвір.

55.При операціях на органах заднього середостіння існує небезпека пощкодження нервів, розміщених спереду і ззаду стравоходу. Про які нерви іде мова, які функції вони виконують?

56.Хворій 41 року після рентгенологічного обстеження встановлено гастроптоз. Вкажіть, якими скелетотопічними орієнтирами керувався лікар-рентгенолог при встановленні діагнозу.

57.Якою особливістю відзначається аферентна іннервація паріетальної і вісцеральної плеври?

58.Ваш колега-студент, відповідаючи на запитання про глибокі зв'язки шлунка, не зміг показати на трупі шлунково-підшлункову зв'язку. Зорієнтуйте колегу, як віднайти?

41

59.Лежачому хворому з декомпенсованою вадою серця лікар рекомендував для полегшення вдихання фіксувати верхні кінцівки. Скорочення яких м'язів грудної клітки при фіксованих верхніх кінцівках і плечовому поясі сприяє вдиханню?

60.При розкритті гнійного маститу хірург отримав масивну кровотечу. Пригадайте джерела кровопостачання молочної залози, пошкодження яких могло б спричинити кровотечу.

61.Серед групи студентів розгорілася суперечка про найбільшу артерію шлунка. Думок було багато і майбутні лікарі ніяк не могли прийти до єдиної думки. Допоможіть колегам визначитись у даній ситуації. Обгрунтуйте анатомічними фактами відповідь.

62.Хірург оголив підключичну артерію з метою перев'язування, проте зволікає з вибором власне місця

перев'язування. Допоможіть лікарю у виборі раціонального місця втручання.

63.Хворий, що страждає від правостороннього плевриту скаржиться на біль у десятому правому міжребер'ї, причому біль поширюється вниз, вздовж реберних країв аж до пупка. Поясніть з точки зору анатомії, чому біль локалізується саме на цій території.

64.Під час навчальної операції накладання ентеро-ентероанастомозу студент потрапив у скрутне становище, незумівшй швидко відшукати дванадцятипалопорожній згин. Порадьте колезі, як вийти із ситуації.

65.50-річного пацієнта із синім носом - хронічного алкоголіка повідомили, що у нього цироз печінки із портальною гіпертензією. Недавно він розповідав своєму лікарю, що при блювоті у нього виділилось приблизно горнятко крові. Використовуючи свої знання з анатомії поясніть цей медичний епізод.

66.У відділення хірургічної гастроентерології клініки поступив хворий 30 років з діагнозом висока (дванадцятипала) непрохідність. Використовуючи лише ваші знання з топографічної анатомії спробуйте дати пояснення можливості високої дванадцятипалої непрохідності.

67.55-річний мужчина стверджує, що відчуває біль на нижній внутрішній частині лівої руки, коли піднімається вверх по сходах, чи коли схвильований. На повідомлення, що у нього серцеве захворювання він безапеляційно заперечив: "Серце мене не болить". Чи правий він? Чи могли б ви пояснити шлях чутливих волокон від серця .до центральної нервової системи?

68.У хворого серйозна аортальна недостатність. Де на грудній стінці потрібно розмістити стетоскоп, щоб можна було почути клапан аорти?

69.На запитання викладача про диференціальні ознаки, що відрізняють товсту кишку від тонкої студент назвав лише м'язові стрічки та гаустри. Допоможіть колезі з рештою відповіді. Поясніть анатомічні підґрунтя існування диференціальних ознак відмінності.

70.У хворого вада мітрального клапана. Куди потрібно прикласти стетоскоп, щоб почути мітральний клапан?

71.Класифікуючи грижі живота, студент на запитання про внутрішні грижі назвав лише кили діафрагми. Допоможіть колезі і доповніть його відповідь. Де ще можливе виникнення внутрішніх кил живота?

72.На запитання викладача про технічні особливості способу Лексера пластики гриж студент назвав Z-подібний шов основним технічним прийомом, що ліквідовує грижові ворота. Оцініть відповідь колеги. Якщо необхідно поправте його.

73.Розглядаючи класифікацію і види кишкових швів група студентів не дійшла спільної точки зору про

анатомо-фізіологічні підстави існування кишкових швів, як таких. Що на вашу думку є такою анатомо-фізіологічною підставою?

42

74.Виконуючи навчальну ентеро-ентеростомію на органокомплексі тонких кишок студент при формуванні співустя кінець в кінець провів розріз кишки на етапі резекції поперечно до осі довжини органу. Чи вірно студент повівся на цьому етапі ентеро-ентеростомії?

75.При розгляді сегментарної будови печінки студенти не могли дійти спільної думки про анатомо-фізіологічні підстави існування таких поглядів. Допоможіть колегам вірно зорієнтуватись.

Дата перегляду: 30 Тра 2013

43

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]