Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Семейство лютиковие - Ranunculaceae

АДОНІС ВЕСНЯНИЙ - Adonis vemalis L.

ГОРИЦВІТ ВЕСНЯНИЙ

БОТАНІЧНА ОПЖСАНІЕ- Багаторічна рослина з коротким кореневищем, густо усадженим шнуровідним буро-чорним корінням. Стебел декілька, прямостоячі або відхилюють, прості або слабосвітні, густе обліственниє з притиснутими гілками, гладкі, майже голі до 30-40 см. Листя в контурі широкояйцевідниє, пальчаторазделенниє, сидяче, голе. Квітки на кінцях втеч одиночні, чашолистків 5-8 широкояйцевідних. Пелюстки в числі 10-20 яскраво-жовті, мелкозазубренниє. Тичинки і товкачі численні. Плід - меногоорешек. Горішки обрзтнояйцевідниє, морщинистые^ опущені з коротким носиком. Цвіте одночасно з появою листя в квітні-травні.

ПОШИРЕННЯ. Виростає на чорноземних грунтах, серед березових і степових дібров, серед чагарників чагарників, на лугах. ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. Лікарською сировиною служить трава рослини, яку збирають під час цвітіння /вся зелена обліственная частина адониса/.

хімічний склад. У траві адоніса міститися глікозиди /цимарин, адонитоксин/, флавоновий глікозид, сапоніни і ін. в корінні знайдений кумарін вернадій.

29

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ, Препарати горицвіту знижують збудливість центральної нервової системи, діють седатівно і протисудомне. Основними показниками для застосування трави адоніса і його препаратів є вади серця, аритмії, функціональні неврози, захворювання нирок, що супроводжуються ознаками недостатності сердечнососудістой системи.

РОДИНА МАЛЬВИ /ПРОСВІРНІКОВИЕ/

Malvaceae

АЛТЕЙ ЛІКАРСЬКИЙ - Althaea officinalis .

БОТАНІЧНИЙ ОПИС. Алтей лікарський - багаторічна трав'яниста рослина з мощноразвітой кореневою системою і слабоветвістим, прямостоящим, густообліственним стеблом. Листя сірувато-зелене, чергове, черешки, мягкоопушенниє, в контурі довгасто-яйцевидні, нижні трех- пятілопастіниє, бархатисто-повстяний опушені. Цвіте все літо. Квіткові кисті розташовані в пазухах верхнього стеблового листя. Квітки крупні, блідо-рожеві, на коротких квітконіжках з пятілепестним віночком, подвійною чашкою і багатьма тичинками. Плід — плоска, волосиста многосемянка, що розпадається на багато жовтувато-сірих сім'янок.

РАСПРОСТАРНЕНІЕ. Росте на вологих лугах і в чагарниках, в заплавах річок.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. У практиці використовують кореневища з корінням, яке заготовляє на другий рік вегетації, ранньою весною або пізньою осінню, рідше заготовлюють листя і квітки. ХІМІЧНИЙ СКЛАД. Сировина містить ефірне і жирне олію, цукор, крохмаль, вітаміни, аспарагин, фосфорну і яблучну кислоти і велику кількість слизистих речовин, які відносяться до високомолекулярних вуглеводів кислотної групи. До складу полісахарідной основи слизу входять залишки галактози, глюкози і інших речовин.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. Алтей використовували з якнайдавніших часів як обволікаючий і протизапальний, а також відхаркувального засобу, рекомендують також при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, проносах, катаральному стані дихальних шляхів, кашлі, бронхітах. Механізм лікарських дій алтея полягає у тому, що слизисті речовини коріння обволікають і захищають нервові закінчення слизистих оболонок зіву і шлунково-кишкового тракту від дії дратівливих речовин, що веде до зменшення хворобливих рефлексів і звітності в уражених тканинах.

30

Призначається у формі відвару, сиропу або екстракту коням, великій рогатій худобі, вівцям, свиням, собакам, кішкам, курям. Коріння алтея входить до складу грудного збору.