Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Горець перинний / водяний перец/ Polygonum hydropiper.

БОТАНІЧНИЙ ОПИС. Однорічна трав'яниста рослина, стебло порожнисте, прямостояче, гіллясте, від самої підстави і червонувато забарвлений, з перетинковим охоплюючими стебло трубочками. Листя чергове, в контурі ланцетоподібні, на верхівці загострені, при підставі поступово звужене, нижнє листя на коротких черешках, а верхні - майже сидячі, листя слабоопушенниє. Квітки дрібні, зеленниє або біло - рожеві, густо усіяні залозками, зібрані в рідкісну колосовидну кисть. Тичинок 6. Плід - дрібний тригранний горішок. У свіжій рослині всі частини гостро - пекучого смаку. Цвіте в червні - серпні.

19

ПОШИРЕННЯ. Виростає по берегах річок, озер, канав, по сирих місцях і вологих лугах.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. З лікувальною метою заготовлюють траву

горця перцевого. Її заготовлюють під час цвітіння.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД. У траві містяться флавоновиє похідні

каротин, рутини, вітамін С, Р, До. фітостерін, цукру, дубильні речовини,

ефірне олію, органічні кислоти.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. Рослина володіє

кровоспинною дією і зменшує проникність судин.

Рекомендується застосовувати тваринам фаву горця, перцевого при маткових і

інших кровотечах. Призначають у формі настою. Застосовують також, як

терпке при проносах і як сечогінний засіб.

ГОРЕЦЬ ПТАШИНИЙ -Polygonum aviculare L

БОТАНІЧНЕ ОПИСАНИЕ* Однорічні трав'яниста рослина з гладким і сильно розгалуженим стеблом, що підводиться. Гілки притиснуті до землі, довгі і сильно розгалужені. Листя гілок і стебел однакове формою, широко еліптичної форми, на верхівці закруглюючі, майже сидячі, сизувато - зеленниє, різко виступаючими жилками на нижній стороні. Цвіте все літо. Квітки дрібні, блідо - рожеві, розташовані по декількох у підстави листя на коротких квітконіжках. Плід - яйцевидно тригранний горішок з точковою поверхнею.

ПОШИРЕННЯ. Росте уздовж доріг, в садах, на пасовищах, в лісах і серед чагарників.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. У практиці застосовують траву горця пташиного, яку заготовляють в період цвітіння на не запорошених ділянках. ХІМІЧНИЙ СКЛАД. Сировина містить кременеву кислоту, смолянисту, слизисті і дубильні речовини, флавоновий глікозид, авікулярін, сліди ефірного масла, каротин, вітамін С, До жирне олію і небагато цукру.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. 11репараты з трави горця пташиного володіють кровоспинною, ранозагоювальною, терпкою, сечогінною і протизапальною дією. Застосовують настої при хронічних захворюваннях, сечових шляхів, при сечокам'яній хворобі, оскільки вони сприяють отхожденію піску і каміння, діючи протизапально.

20

Щавель кінський - Rumex confertus welld •

БОТАНІЧНИЙ ОПИС, Багаторічні рослина, стебло 50 -120 см висотою, прямою, простий або гіллястий, часто червонуватий. Листя крупне 15 - 25см завдовжки, черешки, ланцетові або довгасте -ланцетниє, гострі по краю, нижні при підставі серцеподібні або закруглені, верхні клиновидно звужені. Квітки обоєполиє, дрібні, в багатоквіткових / з 20 - 30 квіток / мутовках, зібрані в густі кисті, утворює довге вузьке волотисте суцвіття. Оцвітина зеленний, трав'яниста, 3 зовнішні частки оцвітини відстоять горизонтально або злегка відігнуті вниз, довгасті, після відцвітання не змінюються, рильця гроновидні. Плід - горішок, гостро - тригранний, темно-коричневий, блискучий. Цвіте в червні — липні.

РАСПРОСТРАНЕНИЕ* Росте на вологих лугах, лісових полянах, по руслах річок, по берегах річок, струмків і каналів, як смітне в полях.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. Кореневище з корінням заготовлюють восени, листя з черешками і плодами збирають одночасно в липні.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД. У плодах, листі і стеблах щавлю містяться дубильні, слизисті речовини, вітамін С, залізо, молочна і лимонна кислоти в корінні і плодах - антраглікозіди, хрізофановая кислота, емадін / по дії нагадують реакцію кори жостеру, листя сени, сабура/.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. Залежно від дози, що приймається, препарати з коріння щавлю можуть надавати терпку закріплюючу або послаблюючу дію. У невеликих дозах - володіє терпкою дією при проносах, при великих дозах є проносним. Зовнішньо відвар коріння і кореневищ використовують при сильному свербінні і інших шкірних захворюваннях, а також для лікування гнійних і кровоточать ран, плоди використовують для приготування відварів і настоїв, вживаних при лікуванні дизентерії.

РОДИНА ГУБОЦВІТІ - Lamiaceae ( Labiatae )