Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
444.93 Кб
Скачать

В семейство ивовие - Salicaceae ерба біла / верба / - Salix alba l.

БОТАНІЧНИЙ ОПИС. Дерево -18м висотою з широкою розлогою кроною, кора у дорослих екземплярів темно-сіра, продольно-трещиноватая: молоді гілки серебрісто-опупенниє, старі голі, прямі, бурі; прілістникі рано обпадаючі. Листя ланцетове або лінійно-ланцетове, загострене, по краю мелкопільчатиє, з обох боків сріблясто-шовковисті або зверху голі, знизу слабо опущені. Сережки плодущие, 3-6 см дл, тичинок 2, пильовики яскраво-жовті, коробочка гола. Сережки плодущие, цвіте в квітні-травні.

ПОШИРЕННЯ. Виростає в долинах річок, поблизу інших водоймищ, уздовж доріг, в парках, садах.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА, Використовують кору дерев і чоловічі сережки. Кору збирають ранньою весною, сережки в період цвітіння. ХІМІЧНИЙ СКЛАД. Кора верби містить дубильні і флавоновиє речовини гламкозіди саліцин, аскорбінову кислоту і др.вещества.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. Кору застосовують як жарознижуючий, терпкий і протизапальний засіб при проносах, гастритах, а також як сечогінний і жовчогінний засіб. Відвар з чоловічих соплодій при запаленні нирок: 10%- ная спиртна настоянка діє на серці аналогічно наперстянці. Зовнішньо відвар верби білої застосовують при пролежнях язвах, для кровоостановки при язвах, що поволі точать, ранах.

Родина кермековие - Limoniaceae

КЕРМЕК ПІВДЕННОБУЗЬКИЙ – Limonium hypanicum klok БОТАНІЧНИЙ ОПИС. Трав'яниста, багаторічна рослина з товстим кореневищем, що огрубнуло, і голими прямими, у верхній частині гіллястими стеблами. Стебло прямостояче, міцне редколіственний, листя ланцетове, лускове. Прикореневе листя зимуюче, утворюють розетку звичайно сизо-зеленого, цельнокрайнкс, довгасто-яйцевидні, з підставою звужується в довгий і міцний черешок. Квітки правильні обоєполиє 5-членниє в щільних коротких колосах, зібраних в щитковидне або пірамідальне суцвіття. Чашка воронковідная, обратноконічеськая, густо опушена з фіолетовим або білим відгином, пелюстки синьо-фіолетові, тичинки зростаються з пелюстками. Плід коробочка. Цвіте з липня по вересень. ПОШИРЕННЯ. Росте на солончакових лугах, по морському побережжю, на засолених місцях, в річкових долинах, озерних западинах.

25.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. У практиці заготовлюють коріння рослини. Їх копають в кінці літа і до середини осені.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД. Коріння містить дубильні речовини, галловую кислоти, в траві міститься невелика кількість алкалоїдів і глікозид міріцитрін.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. Коріння володіє терпкими і кровоспинними властивостями. Їх відвар застосовують як терпкий засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, проносах, а також як кровоспинне при маткових кровотечах.

РОДИНА КОНОПЛЕВИЕ - Соппаbасеае

КОНОПЛІ ПОСІВНІ Соnnabis sativa L.

БОТАНІЧНИЙ ОПИС — Однорічна, дводомна рослина, що досягає заввишки більше 150 см. Стебло прямостояче, густо гіллястий, покритий короткими шорсткими волосками. Длінночерешковиє листя

зверху м'якими, знизу шорсткими. Листя ближче до верхівки стебла менш перістораздел'ниє і цельнокрайніє. Чоловічі квітки зібрані в мітелки, ясно-жовті, яятіраздельяиє, жіночі - темно-зелені, що садять в пазухах листя. Цвіте в липні-серпні.

РАСП РОСТРАНЕНІЕ. Вирощується як олійна і текстильна культура. Зустрічаються коноплі і в дикому здичавілому вигляді. ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. У лікувальній меті використовують в основному зріле насіння конопель, також використовують листя і квітки конопель посівних, їх збирають у міру дозрівання.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД. Плоди містять крохмаль, білки, жирні напіввисихаючі масла, смоли, вітаміни, сліди алкалоїдів, стероїдні сапоніни, фітонциди. З насіння конопель здобувають фітин — органічна речовина використовувана в лікувальній практиці Трава володіє антибіотичною дією.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. Конопляне сім'я використовують як обволікаючий і пом'якшувальний засіб. Препарати з плодів посівної володіють сечогінною, протизапальною і болезаспокійливою дією. Водно-спиртова настоянка рослини володіє високою протимікробною дією. Мазі, примочки, компреси з відвару або настою подрібненого насіння застосовують зовнішньо для лікування ударів, опіків, фурункулів і ін. Фітин стимулює кровотечу, зростання і розвиток кісткової тканини, застосовується при рахіті.

26