Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavni_finansi_shpori.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
193.02 Кб
Скачать

28. Поняття та суть фінансової політики держави.

Фінансова політика — це сукупність фінансових заходів, які здійснює держава через фінансову систему. Головним завданням фiнансової полiтики є забезпечення реалiзацiї тої чи iншої державної програми вiдповiдними фiнансовими ресурсами.

Проявляється фінансова політика у:

Фiнансова полiтика має надзвичайно велике значення в життi суспiльства i вона може сприяти розвитку продуктивних сил, покращанню добробуту населення, вирiшенню нацiональних i мiжнародних проблем, пiдвищенню обороноздатностi країни.В залежностi вiд характеру заходів i часу, на якi вони розрахованi, розрiзняють наступні поняття: фінансова стратегія і фінансова тактика.

В кожнiй країнi конкретнi методи проведення фiнансової полiтики залежать вiд iсторичних умов, рiвня економiчного розвитку, нацiональних традицiй та iнших чинникiв. Сучасну фiнансову полiтику України в значнiй мiрi визначає важкий стан економiки, як наслідок тривалої фінансової кризи.

29. Класифікація видатків за економічними ознаками та їх характеристика.

Новий підхід запроваджено щодо класифікації видатків, який дозволяє визначити не лише сам факт використання міністерствами та відомствами бюджетних коштів, а й пов'язати ці видатки з виконанням програмних завдань держави та мірою відповідальності у цьому кожного відомства.

Економічна класифікація видатків бюджету застосовується учасниками бюджетного процесу, починаючи з 2002 року. Протягом ряду років як у розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, так і у органів Державного казначейства України накопичився значний досвід щодо її застосування, який свідчить про необхідність спрощення, оптимізації та удосконалення економічної класифікації, приведення її у відповідність до сучасних вимог бюджетного процесу в Україні.

Основними ознаками, за якими видатки необхідно здійснювати за відповідними кодами економічної класифікації, є:

- оплата придбання товарів;

- оплата послуг для забезпечення потреб установ ;

- оплата інших видатків, не пов'язаних із придбанням товарів та послуг установами для власних потреб.

30. Функції Державних фінансів та особливості функціонування окремих ланок державних фінансів.

Функції державних фінансів специфічні й відбивають особливості формування державних доходів та їх витрачання. Фіскальна функція полягає у формуванні державних доходів переважно через стягнення податків, тобто обов’язкових платежів фізичних і юридичних осіб. Держава діє як політична сила при вилученні частини доходів, створених поза сферою державного господарства. Вилучені податки можна розглядати як своєрідні власні фонди держави

Розподільна функція державних фінансів суттєво відрізняється від відповідної функції фінансів корпорацій. Держава витрачає свої доходи на реалізацію політичних, економічних і соціальних програм, тоді як у корпораціях залучений капітал використовується на організацію підприємництва з метою одержання прибутку, тобто зростання капіталу в інтересах акціонерів. Фінанси корпорації є мікрорівнем фінансової системи держави, державні фінанси — її макрорівнем. Крім того, корпорація є збирачем податків, вона розраховує, стягує і передає податки державним органам. Корпорації виплачують податок із прибутку, проте його частка в доходах держави невелика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]