Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деонт.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Тема 2. Виникнення юридичної професії. Професіограми юристів (2 год.).

Лекція 1. Виникнення юридичної професії. Професіограми юристів (2 год.).

  1. Історичні аспекти виникнення юридичної професії.

  2. Професія, спеціальність та кваліфікація юриста в сучасних умовах.

  3. Професіограми юристів.

  4. Основні види професії «юрист»: загальна характеристика (судді, працівники прокуратури, адвокати, нотаріуси, юрисконсульти, слідчі, працівники органів реєстрації актів цивільного стану тощо).

Практичне заняття 2. Тема: Виникнення юридичної професії. Професіограми юристів (2 год.).

  1. Виникнення юридичної професії: історико-правові підстави.

  2. Загальні кваліфікаційні вимоги до юристів.

  3. Законодавчо визначені критерії допуску до занять юридичною діяльністю.

  4. Професіограми:

  • суддів;

  • працівників прокуратури;

  • адвокатів;

  • нотаріусів;

  • юрисконсультів;

  • слідчих;

  • працівників органів реєстрації актів цивільного стану тощо.

Ситуаційні задачі.

  1. В будинку №5, що знаходиться на вулиці Ушакова, проживає декілька професійних юристів, які займаються адвокатською діяльністю. Жителі даного будинку, невдоволені присутністю на сходах, особливо в зимову пору року осіб без постійного місця проживання, які раніше мали квартири в цьому ж будинку, вирішили звернутися за консультацією до адвокатів, щоб вони порадили, як можна позбавитися небажаного «сусідства». Думки адвокатів розділилися. Адвокат Ляскірський порадив поміняти двері, не впускати осіб без постійного місця проживання і викликати міліцію у випадку їх непідкорення. Але адвокат Рашніков не погодився з такою думкою і порадив дозволяти їм грітися в найсильніші морози, навіть допомагати їжею, хоча наголосив, що постійно бути в будинку їм дозволяти не треба, лише у виняткових випадках. Проаналізуйте, з правової точки зору, ситуацію, що склалася.

  2. Громадянин Мардолін, будучи за фахом юристом, спеціалізувався на фінансових пірамідах. Зібравши з ошуканих інвесторів досить значну суму коштів, Мардолін зникав, і люди залишалися ні з чим. Проте, за протиправну діяльність Мардолін був притягнутий до кримінальної відповідальності. Провівши 7 років в ув’язненні, Мардолін вирішив знову займатися фінансовими пірамідами. Але, щоб до нього не було претензій, він розташував в метро, на шпальтах міської газети рекламу, з надписом «Увага! Фінансові піраміди шкодять вашому здоров’ю». Та вказане застереження не подіяло, люди продовжували долучатися до фінансових ігр Мардоліна. На його діяльність звернула увагу прокуратура. У Мардоліна головним аргументом на користь правомірності своїх дій були вказівки на наявність реклами. Проаналізуйте, з правової точки зору, ситуацію, що склалася.

Завдання для самостійної роботи (5 год.).

  1. Знайти витяги з чинного законодавства України, де регламентуються вимоги для того, щоб зайнятися адвокатською діяльністю, зайняти посади судді, прокурора, слідчого, юрисконсульта.

  2. Підготувати реферат на тему: «Особливості правового регулювання вимог до «юристів» в інших країнах світу» (країну студент обирає на власний розсуд).

Рекомендована література:

  1. Азаркин, Н. М. Всеобщая история юриспруденции: Курс лекций.-М.: Юридическая литература, 2003. - 608 с.

  2. Уортман Ричард С. Властители и судьи.-М.: Издательство «НЛО», 2004.- 520 с.

  3. Твоя профессия – юрист / Под ред. Казанцева С.Я/.-М.: Издательство «Академия», 2007.

  4. Гончаренко С. У. Український педагогічний словник / Гончаренко С. У. - К.: Либідь, 1997. -  376 с.

  5. Заблоцька О. С. Компетентність, кваліфікація, компетенція як ключові категорії компетентнісної парадигми  вищої освіти / О. С. Заблоцька //    Вісник Житомирського державного університету. - 2008. - Вип. 39. - С. 52-56.

  6. Зязюн І. А. Концептуальні засади теорії освіти в Україні / І. А. Зязюн // Педагогіка і психологія професійної освіти. - 2000. - № 1. - С. 12-13.