Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деонт.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Тема 6. Психологічна культура юриста (2 год.).

Лекція 1. Психологічна культура юриста (2 год.).

  1. Сутність психологічної культури особи. Поняття психологічної культури юриста.

  2. Загальні засади психологічної культури юриста.

  3. Функції психологічної культури юриста.

  4. Характеристика психологічної культури юриста за різновидами темперамента особистості юриста (меланхолік, флегматик, сангвінік, холерик).

  5. Експектація, емпатія як рівні комунікативної культури юриста.

Практичне заняття 6. Тема: Психологічна культура юриста (2год.).

  1. Поняття психологічної культури юриста.

  2. Принципи та функції психологічної культури юриста.

  3. Особливості психологічної культури юриста за різновидами темперамента особистості юриста: загальна характеристика.

  4. Рівні психологічної культури юристів (експектація, емпатія).

Ситуаційні задачі.

1.Виступаючи в суді щодо житлового спору, адвокат Н. аргументуючи свою точку зору посилався на норми закону, який втратив чинність. Суддя вирішив за доцільне звернути увагу адвоката Н. на таку помилку. На що, адвокат Н., відчуваючи себе ображеним і приниженим, сказав, що суддя не мав права робити йому зауваження, бо це можна розглядати як упереджене ставлення до нього та сторони, інтереси якої він представляє. Суддя, вимкнувши засоби аудіо фіксування розгляду судової справи, в грубій формі наказав адвокатові покинути залу засідань і спочатку навчитися себе поводити, а вже тоді займатися адвокатською діяльністю. Дайте морально-правову оцінку ситуації.

2. Прокурор Ставицького району В., здійснюючи прийом громадян, мав звичку одночасно робити декілька справ: слухати відвідувачів, гратися на комп’ютері, розмовляти по телефону. Як правило, гра та розмови по телефону займали 80% уваги прокурора. Одна з відвідувачок, громадянка похилого віку К., прийшовши до прокуратури зі скаргою на жорстоке поводження сусіди з домашніми тваринами та побачивши, що на її проблему В. звертає мінімум уваги, зробила йому зауваження. Прокурор ніяк не відреагувавши на зауваження К., продовжував активізувати увагу на монітор комп’ютера та телефон. К. змушена була продовжити розмову в такому режимі. Наприкінці розмови В. запропонував відвідувачці залишити письмову скаргу його помічникові. К. обурена байдужістю прокурора покинула кабінет. Дайте психологічну оцінку ситуації. Охарактеризуйте психотипи осіб, задіяних в ситуації.

Завдання для самостійної роботи (5 год.)

1.Дати характеристику психологічної культури одного з відомих юристів минулого (на вибір студента), базуючись на особливостях (типі) його темпераменту, описаних в літературно-історичних джерелах. (Обсяг характеристики: до 2 стор. формату А4. Характеристика має містити обґрунтування позиції студента).

Рекомендована література:

  1. Юридична психологія: Підручник /За редакцією Р.Кондратьєва. - Київ., 2000. – 351 с.

  2. Сливка С.С. Професійна культура юриста (теоретико-методологічний аспект).- Львів,  2000.- 336 с.

  3. Філософсько-правові проблеми професійної культури юриста: Автореф. дис... д-ра юрид. наук: 12.00.12 / С.С. Сливка; Нац. юрид. акад. України ім. Я.Мудрого. - Х., 2002. - 32 с.

  4. Білоножко А.В. Соціально-психологічні чинники становлення комунікативної культури майбутнього юриста в процесі професійної підготовки: Дис... канд. наук: 19.00.05 - 2009.

  5. Сливка С.С. Духовні засади моральної культури юриста // Право України. – 1999.- №2.- С.- 59.

  6. Сливка С.С. Правнича деонтологія: проблеми, пошуки // Право України. – 2000. – №11.- С. 118-122.