Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деонт.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Тема 7. Професійна етика юриста (3 год.).

Лекція 1. Професійна етика юриста (3 год.).

  1. Етика і мораль: співвідношення понять.

  2. Професійна мораль юриста як основа юридичної етики.

  3. Специфіка професійної етики діяльності юристів.

  4. Етичні основи діяльності адвокатів.

Практичне заняття 7. Тема: Професійна етика юриста (2год.).

  1. Сутність етики як науки про мораль.

  2. Поняття юридичної етики.

  3. Етичні основи діяльності юристів.

  4. Правила адвокатської етики: загальна характеристика.

Ситуаційні задачі.

  1. Працівники оперативно-розшукової групи МВС, яка виїхала вночі на огляд місця події (викрадення майна з дачної ділянки), звернулися до потерпілих з проханням пригостити їх чаєм, щоб зігрітися в морозну погоду. На що потерпілий С. в образливій формі їм зауважив, що на чай ще треба заробити. А то ніяких результатів від діяльності міліціонерів немає. У відповідь один з працівників оперативно-розшукової групи, вголос висловив побажання потерпілим, що вони заслуговують, щоб викрали все їхнє майно. Власник дачної ділянки, обурений поведінкою правоохоронців, зателефонував на гарячу лінію МВС і повідомив про неналежну, грубу поведінку працівників міліції. На підставі службової перевірки, декілька працівників МВС були звільнені. Дайте морально-етичну оцінку ситуації.

  2. Адвокат Л., спеціаліст у спадкових справах, у розмові з клієнтом, виявив, що клієнт причетний до вчинення злочинного діяння, яке трапилося 20 років тому і про яке невідомо правоохоронним органам (зґвалтування неповнолітньої). В адвоката виникла внутрішня суперечність: чи варто продовжувати співпрацю з цим клієнтом. Поміркувавши, зваживши всі за і проти, адвокат прийшов до висновку, що його не стосуються давні проблеми клієнта, головне професійно вирішити питання щодо спадщини і отримати оплату своїх послуг, яка виходячи з договору, мала бути досить значною. При цьому, він пообіцяв клієнту, що про його давній злочин ніхто не дізнається, бо це є сфера адвокатської таємниці, яка розголошенню не підлягає. Дайте морально-етичну оцінку ситуації.

Завдання для самостійної роботи (5 год.).

  1. Проаналізувати професійні стандарти та етичні норми адвокатської діяльності на прикладі інших країн світу (на вибір студента) (обсяг – до 3-ьох стор., формат А4, 14кегль, міжрядковий інтервал -1,5).

Рекомендована література:

  1. Лозовой В.О., Петришин О.В. Професійна етика юриста. – Х.: Право,2004.-176с.

  2. Таваркіладзе Н.М. Етичні основи діяльності адвоката-захисника.- Автореф. дис... канд-та юрид. наук: 12.00.10 / Н.М. Таваркіладзе; Одеська національна юридична академія. - О., 2003. - 20 с.

  3. Селиванов Ф. Оценка и норма в моральном правосознании.-М.,1977.-64с.

  4. Шейнов В.П. Конфликты в нашей жизни и их разрешение.- Минск,1996.-124с.

  5. Словарь по этике /Под ред.. А.А.Гусейнова, И.С. Кона.-М.,1989.-348с.

  6. Протасов В.Н. Юридическая процедура.-М.: Юрид.лит.,1991.-80с.

  7. Профессиональная этика сотрудников правоохранителных органов: Учебн.пособ. /Под ред.. А.Опалева, Г.Дубова.-М.: Щит,1997.-327с.