Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_NR_1_kurs.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
240.64 Кб
Скачать

Тема 7. Відділ Аскомікотові гриби. Порядки: Еризифальні та Клавіципітальні.

Мета: на прикладі плодових тіл Microsphaera alphitoides та Xylaria polymorpha навчитись розрізняти закриті та напівзакриті плодові тіла аскомікотових грибів.

Сформувати вміння діагностувати захворювання, спричинені борошнисторосяними грибами, розрізняти симптоми справжньої та несправжньої борошнистої роси.

На прикладі Claviceps purpurea ознайомитись із видозмінами міцелію аскомікотових грибів (склероції, строми). Сформувати вміння діагностувати захворювання "ріжки злакових".

Лабораторне обладнання: мікроскоп, покривні і предметні скельця, препарувальні голки, серветки, піпетка з розширеним носиком, колба з водою, чашка Петрі з водою.

Об'єкти: листки дуба, уражені борошнистою росою, постійні препарати клейстотеціїв Microsphaera alphitoides, колоски пшениці зі склероціями Claviceps purpurea, фіксований матеріал склероціїв, які проросли головчастими стромами, постійні препарати – зрізи через головчасту строму, строми Xylaria polymorpha, постійні препарати – зрізи через строми з перитеціями Xylaria polymorpha.

Хід заняття: На прикладі Microsphaera alphitoides та Xylaria polymorpha ознайомитись із будовою закритих та напівзакритих плодових тіл аскомікотових грибів. Пояснити характерні симптоми захворювання "справжня борошниста роса". На прикладі Claviceps purpurea ознайомитись із видозмінами міцелію аскомікотових грибів (склероції, строми). Назвати характерні симптоми захворювання "ріжки злакових", ознайомитись із симптомами та наслідками захворювання "ерготизм". Виконати завдання для індивідуальної роботи.

Завдання для індивідуальної роботи.

1. Розглянути та замалювати листок дуба, уражений борошнистою росою. Підписати міцелій та плодові тіла (клейстотеції).

2. Розглянути під мікроскопом та замалювати плодове тіло збудника борошнистої роси дуба. Підписати плодове тіло – клейстотецій, придатки, аски, аскоспори.

3. Розглянути під мікроскопом та замалювати розріз через строму із перитеціями Xylaria polymorpha. Підписати строму, перитеції, аски.

4. Розглянути та замалювати колос пшениці з ознаками захворювання "ріжки злакових" та склероцій, що проріс головчастими стромами. Підписати склероцій та головчасту строму.

5. Записати систематичне положення розглянутих об'єктів (відділ, клас, порядок, рід, вид).

Питання для самоконтролю.

1. Які плодові тіла утворюють Microsphaera alphitoides, Xylaria polymorpha та Claviceps purpurea?

2. За якими ознаками можна відрізнити справжню борошнисту росу від несправжньої?

3. Що таке ерготизм? Який гриб є причиною цього захворювання?

Питання на самостійну підготовку. Роль конідіальної стадії спороношення в життєвому циклі Microsphaera та Claviceps. Використання Claviceps purpurea в медицині. Заходи боротьби з борошнисторосяними грибами. Заходи боротьби з клавіципітальними грибами.

Завдання для самостійної роботи. Вивчити та замалювати життєвий цикл Claviceps purpurea.

Література:

Костіков І.Ю. та ін. Ботаніка. Водорості та гриби: Навчальний посібник. – К.: Арістей, 2006. – с. 319 – 330.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]