Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

53. Призначення та роль державного бюджету

Бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які покладено на органи державної влади, органи влади АРК та органи місцевого самоврядування. Призначення бюджету полягає у тому, що через нього здійснюються розподіл і перерозподіл грошових коштів між галузями економіки, верствами населення та певними територіями.

Бюджет є формою реалізації функцій держави. Бюджет відобр вторинний розподіл, тобто після первинного розподілу ВВП на основні його складові здійснюється вторинний перерозподіл за допомогою податків і надання за рахунок бюджету громадянам суспільних благ і послуг. До таких належать оборона, нац безпека й правопорядок, захист довкілля, освіта, наука, культура. Бюджет повинен розглядатися з декількох сторін: як ланка держ фін, як централізований фонд фін рес, як фін план держави. Державний бюджет України як централізований фонд фінансових ресурсів використовується державою для виконання покладених на неї функцій. Водночас він відображає специфічні економічні відносини, зумовлені розподілом і перерозподілом частки ВВП, що у формі фінансових ресурсів надходять для задоволення загальносуспільних потреб.

Фінансові ресурси Державного бюджету перебувають у розпорядженні центральних органів влади і використовуються для фінансування заходів загальнодержавного значення. До них належать державне управління, національна оборона, забезпечення охорони правопорядку та інші заходи, що повністю фінансуються за рахунок Державного бюджету. Зазначені суспільні блага та послуги мають нерозподільний характер і безальтернативні у використанні. Незалежно від бажання і платоспроможності усі громадяни суспільства користуються згадани­ми благами і послугами держави.

Державний бюджет виступає засобом впливу на економічні, соціальні, національні і регіональні процеси, економічним важелем регулюючого впливу органів державної влади на соціально-економічний розвиток суспільства. Він відіграє важливу роль у забезпеченні перерозподілу доходів з метою підтримання сприятливої соціальної атмосфери у державі, здійснення соціального захисту населення та соціального забезпечення найбільш вразливих верств населення. За допомогою Державного бюджету відбувається мобілізація грошових коштів не лише для фінансування загальносуспільних заходів, але і для здійснення перерозподілу визначеної частини ВВП з метою забезпечення соціальної справедливості у суспільстві. Державний бюджет виступає як Закон України, який щороку затверджується вищим органом влади — Верховною Радою України.

54. Призначення, економічна суть та ознаки бюджету.

За бюд-м кодексом Укр.., бюд-т – план форм-ня та викор-ня фін. ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами держ.влади, органами влади АРК, органами місцевого самоврядування протягом бюдж-го періоду.

Ознаки бюд-ту: 1) це план 2) це з-н 3)це інструмент перерозподілу ВВП 4) це найб. централізований фонд, який складається із заг. та спец. фондів 5) це сук-ть відносин між державою та фіз.. і юр. особами, що сплачують податки, збори... 6) це процедура і регламент 7) це віносини між державою і місц. бюд-ми 8) це відносини між місц. бюд-ми різних рівнів 9) це не тільки ек. та правова категорія, а й політична, бо бюд-ні відносини поляризують інтереси різних сусп-х груп. Бюджет – це фонд фін рес, який перебуває у розпорядженні органів виконавчої влади певного рівня й викори-ся для виконання покладених на них функцій, передбачених конституцією. Бюджет відобр вторинний розподіл, напр. надання за рахунок бюджету громадянам суспільних благ і послуг. До таких належать оборона, нац безпека й правопорядок, захист довкілля, освіта, наука, культура.

Головне призначення бюджету – регулювати розподіл і перерозподіл ВВП за підрозділами вир-ва, галузями еко, адм-тер утвореннями, верстви населення, грунтуючись на потребах ринкового господарства відповідно до визначеної фін політики.

Бюджет держави є складним і багатогранним явищем у суспільстві. Його розглядають з трьох сторін:

1)за економічним змістом;2)за формою прояву;3)за матеріальним змістом.

За економічним змістом бюджет являє собою сукупність грошових відносин між державою, з одного боку, і юридичними та фізичними особами, з іншого боку, з приводу формування і використання централізованого фонду грошових коштів, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій.

Основним джерелом формування бюджету є ВВП. Права держави в його розподілі ґрунтуються на двох чинниках. По-перше, на виконанні нею зазначених суспільних функцій. Централізація частини ВВП у бюджеті є, по суті, платою суспільства за виконання державою її функцій. По-друге, держава може брати участь у розподілі ВВП як один із суб’єктів його створення, будучи власником засобів виробництва у державному секторі, тоб­то виконуючи підприємницьку діяльність. Характер і масштаби участі держави у розподілі ВВП залежать від моделі фінансових відносин у суспільстві. Причому саме порядок і рівень бюджетної централізації ВВП визначають той чи інший вид моделі.

Специфічними ознаками бюджетних відносин є їх перерозподільний, усеохоплюючий та законодавчо регламентований характер.

Перерозподільний характер полягає у перерозподілі через бюджет доходів юридичних і фізичних осіб.

Усеохоплюючий характер бюджетних відносин виявляється у тому, що вони охоплюють абсолютно всіх — кожного громадянина, кожне підприємство, кожну державну структуру.

За формою прояву бюджет є основним фінансовим планом, в якому відображається діяльність держави та місцевих органів влади й управління. Як фінансовий план бюджет являє собою баланс доходів і видатків. Водночас це — це відображення економічної і соціальної, міжнародної та оборонної, а головне фінансової (в усіх її напрямах) політики. Це форма прояву розглянутої вище сукупності перерозподільних відносин у суспільстві.

За матеріальним змістом бюджет являє собою централізований грошовий фонд держави. Обсяг бюджету — це річна сума коштів, що проходять через цей фонд. Він перебуває у постійному русі: практично щоденно до нього надходять кошти і здійснюється фінансування видатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]