Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

81. Функції органів законодавчої та виконавчої влади у бюджетному процесі

Бюджетний процес - це регламентований законодавством порядок: складання, розгляду та затвердження бюджетів усіх рівнів; виконання та контроль за виконанням бюджетів; затвердження звітів про виконання бюджетів.

ПУ:1. Підписує Закон Про Держ. бюджет Укр на бюджетний рік. 2.У разі незгоди із Законом про Держ бюджет, прийнятий ВР, накладає вето. 3.Вносить в установленому чинним зак-вом порядку зміни та доповнення до держ бюджету.4.Вносить на розгляд ВР законопроекти, у тому числі в першочерговому порядку, які стосуються бюдж процесу. 5.Видає укази, які можуть регулювати окремі поточні питання, що стосуються бюдж процесу.

ВРУ:1.Розробляє пропозиції до проекту Основних напрямів бюдж політики на наступний бюджетний період з конкретних макро-економічних показників, визначених у Бюдж кодексі. 2.Приймає постанову про схвалення або взяття до відома основних напрямів бюдж політики. 3.Розглядає проект бюдж в трьох читаннях.4.Ухвалює Закон про Держ бюдж України.

Рахункова палата:1.Здійснює зовнішній контроль та аудит фінансової та господарської діяльності бюдж установ у частині контролю за використанням коштів Держ бюдж. 2.Після закінчення бюдж року готує висновки щодо використання коштів Держ бюдж. 3.Здійснює контроль за проведенням таємних видатків.

КМУ: 1.Подає на розгляд ВР проект Основних напрямії бюдж політики на наступний бюдж період. 2.Розробляє проект Закону про Держ бюджет. 3.Доопрацьовує проект Закону про Держ бюджет Україні після першого та другого читання у ВР. 4.Приймає рішення про виділення коштів із резервного фонді Держ бюджету. 5.Забезпечує виконання Держ бюдж України. 6.Подає річний звіт про виконання Держ бюджету ВР. МІНФІН:1.Погоджує єдині правила бухгалтерського обліку всіх фінансових операцій, активів і фінансових зобов'язань.2.Розробляє і доводить до головних розпорядників бюдж коштів інструкції щодо підготовки бюдж запитів.3.Проводить аналіз бюдж запиту, поданого головним розпорядником бюдж коштів на будь-якій стадії бюдж процесу.4.Визначає основні організаційно-методичні засади бюдж планування, які використовуються для підготовки бюдж запитів, і розробляє пропозиції щодо проекту Держ бюджету.5.У період підготовки пропозицій до проекту Держ бюджету розглядає та вживає заходів щодо усунення розбіжностей з головними розпорядниками бюдж коштів.6.Подає проект Закону про Держ бюджет України на роз­гляд Каб МінуУкраїни.7.Допрацьовує проект Держ бюджету після першого та другого читання у ВР Укр.

Держ казначейство:1.Визначає єдині правила бухгалтерського обліку всіх фінансових операцій, активів і фін зобов'язань держави.2.Здійснює операції з коштами Держ бюджету та місц бюджетів.3.Здійснює розрахунково-касове обслуговування розпорядників бюджетних коштів.4.Контролює бюд повноваження при зарахуванні надходжень, прийнятті зобов'язань та проведенні платежів.5.Веде бухоблік та складає звітність про виконання Держ та місцевих бюджетів.

82. Функції та роль державних фінансів

Державні фінанси (ДФ) — це складова фінансової системи держави, її центральна сфера, через яку здійснюється вплив держави на економічний і соціальний розвиток.

За економічним змістом ДФ — сукупність розподільчо-перерозподільчих відносин, що виникають у процесі формування та використання фінан. ресурсів держави, призначених для забезпечення виконання державою покладених на неї функцій і завдань.

З допомогою ДФ держава розподіляє і перерозподіляє значну частину ВВП, який є головним об’єктом фінансових відносин.

Суб’єктами ДФ, з одного боку, є держава, з іншого — населення і підприємницькі структури. ДФ як провідна сфера фін системи держави опосередковують майже 80% усіх фін ресурсів і охоплюють різноманітні фін інституції, за допомогою яких держ. здійснює свою фін діяльність.

До складу ДФ включають: сукупність усіх бюджетів держави; централізовані та децентралізовані фонди цільового призначення; фінанси підприємств і організацій державної та комунальної форм власності; держ кредит; державне особисте і майнове страхування.

Об'єктивні передумови ДФ визначаються необхідністю фінансування загальнонаціональних потреб:

1. Структурна перебудова економіки. 2. Охорона навколишнього природного середовища та ядерна безпека. 3. Національна оборона та правоохоронна діяльність. 4. Фундаментальні наукові дослідження.

5. Освіта та підготовка кадрів. 6. Охорона здоров'я. 7. Соціальний захист і соціальне забезпечення населення. 8. Інші суспільні потреби.

Сутність державних фінансів виражається через їх функції:

1. Формування централізованих фондів грошових коштів. Знаходить своє відображення у державних доходах.

2. Використання державних доходів. Має практичне втілення у державних видатках.

3. Контроль за розподілом фінансових ресурсів. Зовнішньою формою прояву цієї функції є державний фінансовий контроль.

Основні елементи фінансового господарства держави:- фінансові ресурси; - держ доходи і видатки; - доходи і видатки бюджетів.

Держава може впливати на розподіл обмежених фін ресурсів за допомогою таких засобів: -прямі адміністративні розпорядження з відповідними штрафними санкціями за їх порушення; -використання податків і зборів як інструменту управління виробництвом або споживанням; -формування податкової системи з урахуванням ек та структурної політики; -державні субсидії підприємствам;-часткове перебирання на себе державою підприємницького ризику через надання гарантій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]