Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

74. Фінансова політика та фінансова безпека держави

Фінансова політика – це специфічна сфера діяльності органів законодавчої та виконавчої влади щодо управління фінансами, яка полягає у визначенні порядку створення та використання фондів грошових коштів. Ціллю фінансової політики є забезпечення фінансової безпеки держави та оптимальний розполіл ВВП. Є різні моделі перерозподілу ВВП: Європейська модель передбачає, що в бюджеті акумулюється 45-47% ВВП, Шведська (Скандинавська) до 60% ВВП (держава бере на себе функції щодо соціального страхування і соціального захисту), Японсько-американська до 25% ВВП. Дж С. Мілль стверджував, що в менш розвинених країнах основне питання – це збільшення виробництва, а в найбільш розвинених – це вдосконалення системи перерозподілу національного продукту і багатства. Завданнями фінансової політики є: 1. вдосконалення бюджетного процесу 2. зміцнення доходної (фінансової) бази місцевих бюджетів, 3. вдосконалення боргoвої політики уряду. 4. ефективне використання державної власності. 5. вдосконалення механізму фінансування інноваційної ті інвестиційної діяльності. 6. формування та затвердження реальних бюджетів, фондів соціального страхування 7. визначення та врахування основних засад грошово-кредитної політики. 8. розширення сфери розвитку фінансового ринку. 9. вдосконалення механізму оподаткування юридичних і фізичних осіб. 10. вдосконалення системи відносин з міжнародними інституціями. Фінансова політика відповідає за визначення приоритетів розвитку фінансової системи як в короткостроковому так і в довгостроковому періоді. Принцип фін політ: 1)сприяння розв вир, підтримання підпр активності та підвищення рівня зайнятості насел.. Ін важливий напрямок ФП - мобілізація й використ фін ресурсів для забезпечення соц гарантій (освіта, культура, охорона здоров’я, держ управління; соц страх, допомога малозабезпеченим тощо), 2)пошук і постійне вдосконалення форм і методів мобілізації і використ фін ресурів на соц т інші заг потреби громадян, 3)створ такого фін механізму, який зумовлює раціональне використ природних ресрсів, заборону небезпечних для здоров’я технологій.. Для оцінки успішності проведення ФП використ як правило 2 показники: рівень дефіциту бюджету та стабільність нац гр одиниці, але на ці показники впливає ще багато факторів.

75. Фінансовий механізм реалізації фінансової політики

Фін мех – комплекс спеціально розроблених і законодавчо закріплених в держ форм і методів створення й викор-ня фін рес для забезпечення еко-го роз-ку та соц потреб громадян. Фін мех представляє собою положення та заходи, які визначають функціонування фін в економіці державі, їхне практичне викор-ня для досягнення визначених цілей і завдань.

Призначення фін мех зводиться до 2 основних функцій – фін забезпечення і фін регулювання ек. і соц процесів в державі. Кількісна та якісна хар-ки фін мех визначаються тим, яка величина фін рес зосереджується й витрачається на відповідних рівнях госп управління та якою є технологія їх зосередження і витрачання. Фін забезпечення здійснюється шляхом викор-ня методів бюджетного фін-ня, само фін-ня, кредитування. При бюджетному фін-ні враховуються умови визначення обсягів фін-ня, періодичність передачі коштів, норми певних видів витрат. При кредитуванні визначаються умови надання кредитів, гарантії і терміни їх повернення. При само фін-ні проводяться розрахунки доцільності й ефективності витрачення власних коштів. Для того щоб профінансувати відповідні заходи або програми, необхідно відпрацювати та законодавчо встановити форми мобілізації ресурсів за допомогою податків, зборів, інших платежів. Ця складова фін мех називається податковим мех.

Фін регулювання-метод здійснення держ функцій управління еко і соц процесами при викор-ні фінансів. Використовуючи фін, держ шляхом встановлення форм і методів мобілізації фін рес та їх використання стимулює явища й процеси в державі. Фін мех у цілому – це схема практичного викор-ня фін в еко держави, їх впливу на відповідні процеси. Водночас він має свої відмінності щодо практичного застосування на рівні держави, підпр-ї структури, фін інституту чи групи громадян.

Складовими фін мех. є: 1)фін планування і прогнозування: - визначення фінанс. макропоказників, -розробка балансу фін ресур. держави, - розробка проектів бюдж. різних рівнів, -розробка пок-ків зведеного бюджету2)фін норми: -ставки оплати праці і обов'яз платежів, -норми амортизаційних відрахувань, -норми бюдж забезпечення,

3)фін стимули: -податкові пільги (в т. ч. відстрочки за виплатою, списання заборгованості), -кредитні пільги, -надання фін допомоги, 4)фін санкції: -за поруш. податкового законодавства, -за нецільове викор. бюдж коштів, -за несвоєчасну сплату платежів (пеня), -зменш. або відміна фін-ня з бюджету, -повернення до бюджету використаних не за призначенням коштів, -відміна певних пільг, 5)фін ліміти і резерви: - резервний фонд КабМіну, -резервні фонд місцевих рад, -резерви підприємств, -резерви комерц банків, -вал резерви ЦБ. Крім цього до ФМ входить с-ма управл. фінансами і фінан. закон-во. За доп ФМ здійсн розподіл і перерозподіл створюваного в державі ВВП. На стадії фін планування і прогнозування визначаються фін можливості держави щодо фін забезпечення роз-ку її ек-ки і соц сфери. Пок-ки прогнозних розрахунків є основою для приведення в дію відповідних стимлів та інструментів у формі різноманітних пільг, санкцій або обмежень, які забезпечують розвиток держави в заданому напрямку.

ФМ характеризують узагальнюючі та індивідуальні показники. Узагальнюючими є заг обсяг фін ресурсів, що створюється в державі, обсяг доходів і видатків бюджету тощо. Індивідуальні – це величина витрат бюджету держави на одного жителя, розмір податків, що сплачується одним працюючим тощо. Фін показники дають змогу визначити дієвість ФМ.

Важливими елементами фін механізму є фін нормативи, лімітий резерви. Нормативи хар-ть повний рівень забезпечення видатків, різних видів витрат фін ресурсів. Ліміти є певними обмеженнями на витрати в інтересах держави, підприємця або громадянина. Резерви мають нейтралізувати вплив непередбачуваних факторів, що можуть виникнути в майбутньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]