Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03_lektsii_sist_tekhn (3).docx
Скачиваний:
154
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

16. На швидкість хімічної реакції впливає:

а) концентрація реагентів (Так/Ні);

б) температура (Так/Ні);

в) не впливає тиск (Так/Ні).

Задачі

1.Скільки карбаміду можна добути з 1 т аміаку за один прохід у колоні синтезу, якщо вихід становить всього 35 %?

2.Скільки 50 %-ї сірчаної кислоти можна добути з 40 м3 діоксиду сірки, якщо окислення відбувається на 95 %, а при поглинанні водою 3 % отриманого триоксиду сірки втрачається?

3.Складіть схему руху матеріальних потоків технологічного процесу отримання сірчаної кислоти.

4.Складіть схему руху матеріальних потоків технологічного процесу отримання хімічних волокон.

5.Складіть схему руху матеріальних потоків технологічного процесу переробки нафти крекінгом.

6.Складіть схему руху матеріальних потоків технологічного процесу отримання гуми.

Література: 6–8, 13–15, 21, 24, 29, 30, 33, 35, 42, 44, 45, 51, 54–57,

59, 64–68.

Тема 6. Будівельні матеріали.

План

6.1 Характеристика технології виробництва будівельних матеріалів і виробів.

6.2 Характеристика технологій будівництва.

6.1 Характеристика технології виробництва будівельних матеріалів і виробів.

Будівельна галузь є однією з найважливіших галузей народного господарства, від якої залежить ефективність функціонування всієї системи господарювання в країні. Важливість цієї галузі для економіки будь-якої країни можна пояснити таким чином: капітальне будівництво, напевне, як жодна інша галузь економіки, створює велику кількість робочих місць і споживає продукцію багатьох галузей народного господарства. Економічний ефект від розвитку цієї галузі полягає у мультиплікаційному ефекті коштів, укладених у будівництво. Адже з розвитком будівельної галузі розвиваються: виробництво будівельних матеріалів і відповідного обладнання, машинобудівна галузь, металургія і металообробка, нафтохімія, виробництво скла, деревообробна і фарфоро-фаянсова промисловість, транспорт, енергетика тощо. І вочевидь, як жодна інша галузь економіки, будівництво сприяє розвитку підприємств малого бізнесу, особливо того, який спеціалізується на оздоблювальних і ремонтних роботах, виробництві та встановленні вбудованих меблів тощо.

Крім того, будівництво є споживачем продукції, яку виробляє гірничодобувна, лісова, деревообробна та хімічна промисловості, а також чорна та кольорова металургія.

Будівельна індустрія – це індустрія монтажу будівельних виробів і конструкцій, які виготовляються на спеціалізованих підприємствах.

При вивченні технологій будівельної індустрії необхідно відзначити, що будівельна індустрія поділяється на дві стадії: виробництво будівельних матеріалів і виробів та безпосередньо будівництво. Тому при розгляді цього питання особливу увагу слід спочатку звернути на технології виробництва будівельних матеріалів і виробів, а потім розглянути безпосередньо технологію будівництва.

Дуже важливим при розгляді даної теми є питання класифікації будівельних матеріалів. Як відомо, усі будівельні матеріали розподіляються на природні та штучні. При цьому природні матеріали можуть бути як у вигляді матеріалів (цемент), так і у вигляді конкретних виробів (бетонна балка, цегла, черепиця, шифер, металоконструкція).

Природні будівельні матеріали. За походженням природні будівельні матеріали розподіляють на рослинні та мінеральні. До рослинних належить деревина, солома, очерет тощо. У будівництві в основному використовують деревину хвойних порід: сосну, ялину, модрину, ялицю тощо. Із листяних порід використовують дуб, бук, ясен та інші менш цінні породи дерев. З деревини виготовляють колоди, бруси, дошки тощо.

За вмістом вологи деревину розподіляють на мокру (вологістю 30–40 %), щойно зрубану (25–30 %), повітряно-суху (15–25 %) та кімнатно-суху з вмістом вологи 8–15 %.

Позитивні якості деревинних матеріалів: мала об’ємна вага, висока транспортабельність різними видами транспорту, низька теплопровідність, легкість механічної обробки.

Негативні якості: не рівноміцність, схильність до загнивання, усихання, розтріскування, згоряння та руйнування жуками-короїдами.

Мінеральні будівельні матеріали. До них належать природні неорганічні матеріали, які називають також нерудною сировиною, тому що їх, як і рудну сировину, добувають з надр землі, але тільки відкритим способом, тобто в кар’єрах. Це – бутовий камінь, щебінь, гравій, галька, пісок, глина, піщаник, вапняк, туф, мармур, пемза тощо. Сюди також відносять кварцит – пусту породу з рудних кар’єрів і шахт.

Штучні будівельні матеріали. Цей вид будівельних матеріалів виготовляють з природних. Залежно від умов виготовлення штучні будівельні матеріали розподіляють на не випалювальні та випалювальні.

Не випалювальні будівельні матеріали виготовляють з природних і штучних речовин. До них належать: дошки, бруси, саман, будівельні розчини, бетон, залізобетон тощо.

Випалювальні будівельні матеріали. Їх виготовляють з глини, крейди, вапняку, піску та інших речовин. До випалювальних будівельних матеріалів належать керамічні вироби, вапно, цемент, керамзит тощо.

При їх виготовленні використовують термічні процеси, які потребують великої кількості палива та енергії. Зверніть увагу на те, що необхідних властивостей виготовлені матеріали набувають у процесі випалення за високої температури.

Розгляд технологічних процесів виготовлення будівельних матеріалів слід розпочати з технології виготовлення керамічних виробів.

До них належать такі штучні матеріали, як цегла, керамічні блоки, черепиця, керамічні каналізаційні труби, унітази, раковини та ін.

Переваги керамічних виробів: висока міцність, морозостійкість, водостійкість, вогнестійкість і, як результат, – довговічність.

Недолік – неможливість виготовлення деталей великих розмірів.

Наприклад, розміри звичайної червоної цеглини 250х120х65, полуторної 250х120х88 мм. Маса – 2,75–3 кг.