Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
intel_vlasn_VachevskiyBELKA.pdf
Скачиваний:
193
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Розділ 4 ВИНАХІДНИЦТВО

Відомості про будь-який об’єкт винаходу повинні бути настільки вичерпними і зрозумілими, щоб закладений в них обсяг інформації давав змогу практично реалізувати винахід. Однак цю вимогу не слід розуміти як необхідність наводити повну конструктивну або технологічну розробку аж до робочих креслень. Надмірна деталізація може зашкодити в процесі аналізу заявки, її новизни.

Опис підписує заявник або уповноважена на це особа. Складання опису винаходу є непростою справою з точки зору правильності розкриття суті винаходу та дотримання вимог, які висуваються до описів винаходів, враховуючи всі критерії, які слід досить стисло і чітко розкрити в описі заявки на винахід.

4.4. Формула винаходу і правила її побудови

Опис заявки закінчують формулою винаходу, яка коротко і чітко визначає, чим запропоноване рішення відрізняється від усіх відомих раніше в техніці, який саме елемент конструкції, технологічного процесу або рецептури є новим порівняно зі світовим рівнем техніки.

Формула

це складена за відповідними правилами стисла словесна

винаходу

характеристика, яка розкриває суть винаходу.

 

 

Характеристика винаходу розкриває ознаки об’єкта винаходу, наприклад, вузол, деталь у пристрої, операція, прийом, параметри режиму

вспособі, інгредієнти або кількісні співвідношення в речовині1.

Уформулу винаходу вводяться тільки суттєві ознаки. Значення формули винаходу полягає в тому, що вона:

стисло і чітко показує суть винаходу;

визначає межі винаходу, тобто права прав власника винаходу;

є засобом визначення відмінності об’єкта винаходу від інших об’єктів або встановлення подібності на підтвердження факту використання винаходу.

1 Охрана промышленной собственности в Украине / Под ред А. Святоцкого, В. Петрова. — К.: Изд-во Ин Юре. — 1999. — с. 57.

125

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Формула винаходу може бути одноланковою або багатоланковою і містити, відповідно, один або декілька пунктів.

Одноланкова формула винаходу застосовується для характеристики одного винаходу сукупністю суттєвих ознак, які не мають розвитку або уточнення стосовно окремих випадків його виконання або використання.

Багатоланкова формула винаходу застосовується для характеристики одного винаходу з розвитком або уточненням сукупності суттєвих ознак стосовно окремих випадків виконання і використання винаходу і має один незалежний пункт і наступний (наступні) залежний (залежні) пункт (пункти).

Незалежний пункт формули містить сукупність суттєвих ознак, достатніх для одержання того технічного результату, що проявляється в усіх випадках, на які поширюється обсяг правової охорони.

Складаючи формулу винаходу, слід дотримуватися таких правил:

формула повинна починатися з назви винаходу, зазначеної в заяві та описі;

у формулі винаходу слід зазначити всі суттєві ознаки об’єкта винаходу, які є необхідними і достатніми для одержання технічного результату.

Формула винаходу, як правило, повинна складатися з обмежувальної частини, яка містить ознаки, загальні для об’єкта винаходу, що заявляється, і прототипу (відомі ознаки), відмежовуючи частину, яка містить ознаки, що відрізняють заявлений об’єкт від прототипу, тобто нові ознаки.

Обмежувальна частина формули відділяється від відрізняючої частини виразом: «який (яка) відрізняється тим, що...» — і далі йдуть ознаки відрізняючої частини, які висловлюються однією фразою без крапки всередині її тексту, у вигляді одного речення.

Зазначимо, щоб скласти опис формули винаходу, потрібно мати високий рівень професійних компетенцій у галузі патентознавства. Складений опис повинен гарантувати захист прав власника патенту за рахунок якомога більшого об’єму предмета винаходу. Формула винаходу не повинна бути настільки детальною, щоб уміщувати дані про відомі аспекти винаходу.

Формула винаходу має особливо важливе юридичне значення, оскільки визначає межу прав, які випливають з патенту. Формула дає

126

Розділ 4 ВИНАХІДНИЦТВО

змогу з’ясувати, на що саме поширюється виключне право, у чому полягає технічне досягнення, щодо якого винахідникові належить право авторства. Оскільки формула чітко встановлює межу патентного захисту, то виражене в ній технічне рішення часто називають предметом винаходу.

Формула винаходу відповідно до Закону повинна розкривати його суть, відповідати опису й описуватися у встановленому порядку зрозуміло і стисло. Отже, формула винаходу, маючи юридичне значення, є не характеристикою конкретного технічного рішення, а служить характеристикою суті вирішення задачі. Суть вирішення задачі розкривається у формулі винаходу сукупністю його суттєвих ознак, які повинні бути необхідними і достатніми для вирішення поставленої задачі.

Формула винаходу об’єднує як юридичні, так і технічні ознаки. Юридичне значення формули винаходу розкривається перш за все у тому, що в ній визначаються межі прав власника патенту, які гарантує держава. Формула винаходу є єдиним критерієм для визначення об’єму прав на винахід.

Упроцесі експертизи заявки на винахід формула винаходу аналізується.

Для того щоб лаконічно і чітко позначити предмет винаходу, у патентній практиці багатьох країн вироблено свої особливі прийоми складання формул, які послідовно й одноманітно застосовуються в усіх описах протягом тривалого часу. Стандартні формули винаходу, які стали звичними, допомагають вирішувати конкретні патентознавчі питання, виявити серед суміжних конструктивних, технологічних та інших елементів ті, які підлягають або, навпаки, не підлягають дії патенту.

Розглянемо особливості формули винаходу, що стосується об’єктів винахідницької творчості.

Уформулі пристрій характеризується в статичному стані. Вона не повинна містити дієслів дійсного стану, що виражають незакінчену дію (наприклад, катаються, притягуються, спускаються тощо), а в разі необхідності для характеристики дії як ознаки пристрою використовують форму дієприкметника (виконаний, встановлений, опущений тощо). Допускається вказівка на виконання елемента рухомим, з можливістю реалізації ним певної функції (наприклад, з можливістю повороту, з можливістю обертання тощо).

127

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Приклад формули пристрою

1.Люнет до токарного верстата з поворотним регулювальним внутрішнім кільцем і затискними кулачками, що відрізняється тим, що з метою забезпечення можливості застосування його при обробці важких і довгих валів з виступаючими частинами у вигляді колін, кулачків, фланців і т. п., внутрішнє кільце люнета виконано як рознімне.

2.Пружна муфта, яка містить ведучу і ведену півмуфти, з’єднані між собою пружною ланкою, закріпленою в торцях, відрізняється тим, що для збільшення демпфірування, кожний прямолінійний сектор виконано з набору стержнів, а кожний дугоподібний сектор — з відрізків стальної линви, з’єднаної зі стержнями.

3.Пружна муфта за п. 1, що відрізняється тим, що набір стержнів може бути круглої або іншої форми.

4.Пружна муфта за п. 1, 2, що відрізняється тим, що товщина лин-

ви відповідає за товщиною прямолінійним секторам стержнів.

Використовуючи дієслова для характеристики дії (заходів, операцій) як ознаки способу, у формулі способу їх викладають у дійсному стані, дійсному способі, третій особі множини (нагрівають, зволожують, загартовують тощо).

Приклади формули способу

1.Спосіб одержання окису магнію із карбонату магнію шляхом термічного розпаду: відрізняється тим, що з метою підвищення активності одержання продукту термічний розпад карбонату магнію проводять при температурі 400...500 °С в присутності водяної пари.

2.Спосіб за п. 1: відрізняється тим, що з метою інтенсифікації процесу термічного розпаду карбонату магнію його проводять у киплячому середовищі.

3.Спосіб за п. 1, 2: відрізняється тим, що як вихідний матеріал використовують основний карбонат магнію.

Уформулі винаходу речовини, яка характеризує індивідуальну сполуку будь-якого походження, міститься її призначення або вид біологічної активності, назва або позначення.

128

Розділ 4 ВИНАХІДНИЦТВО

Приклади формули речовини

1.Конструкційна зварна сталь, яка містить кремній, марганець, молібден і ванадій: відрізняється тим, що з метою збільшення міцності при підвищених температурах після нормалізації (920...950 °С) і високого відпалу (640... 670 °С) до її складу входять (у процентах): вуглець 0,13...0,18, марганець 1,2...1,7, кремній 0,5...0,8, молібден 0,4... 0,55, ванадій 0,05...0,12, сірки — не більше 0,03, фосфору — не більше 0,03.

2.Змазка для алюмінієвих пресів на основі водно-графітної суспензії: відрізняється тим, що з метою підвищення адегазійних властивостей, зменшення електроопору і підвищення стабільності до її складу включають декстрин — до 10 % і рідке скло — у кількості 1,5...3,5 % в перерахунку на SіO2.

Уформулі винаходу штаму, яка характеризує штам мікроорганізму, культури клітин рослин та тварин, містяться латинські назви роду і видового епітету мікроорганізму, культури рослини або тварини, до яких належить штам, призначення штаму, абревіатура офіційної колекції –де- позитарія, реєстраційний номер.

Приклади формули штаму

1.Метод одержання штаму продуцентів еритроміцину, що відрізняється тим, що з метою підвищення продуктивності вихідного мікроорганізму водяну суспензію (опір Асі егуїпгеиз штама 8594) піддають дії еритроміцину та ультрафіолетових променів із наступним відбором колоній за ознакою антибіотика утворення..

Штам дріжджів ЗассЬаготу ее з УІПІ (раса Паркентська-1), № 159 використовується для виготовлення виноградних вин.

У формулі винаходу, що стосується застосування за новим призначенням, коли об’єктом винаходу є застосування відомого пристрою, способу, речовини, штаму за новим призначенням, використовується формула такої структури: «Застосування (дається назва або характеристика відомого пристрою, способу, речовини або штаму), як (зазначається нове призначення вищезгаданого пристрою, способу, речовини або штаму)».

129

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]