Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
intel_vlasn_VachevskiyBELKA.pdf
Скачиваний:
192
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Розділ 9 МІЖНАРОДНА КЛАСИФІКАЦІЯ ВИНАХОДІВ (МКВ)

9.3. Національні системи класифікації винаходів

Оскільки патентна документація багатьох країн упродовж минулих років оброблена в патентних фондах за індексами національних класифікацій винаходів, їх також доводиться використовувати під час проведення патентного пошуку. Тільки в дев’яти країнах, а саме: Німеччині, Великобританії, Індії, Канаді, США, Мексиці, Японії, Австрії, Данії використовується національна класифікація винаходів. Практичний інтерес становлять системи Німеччини, США, Великобританії і Японії.

Німецька класифікація винаходів (НКВ)

уперше була опублікована в 1906 році.

Протягом тривалого часу вона була основною класифікацією і використовувалася також у СРСР (до 1970 р.). Нею послуговувалися Болгарія, Румунія, Чехія, Словаччина, Югославія, Австрія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Фінляндія, Швеція, Швейцарія.

НКВ побудована переважно за предметно-тематичним принципом. Класифікаційні рубрики характеризують або виріб, або технологічний процес. Усього в системі 89 класів, які об’єднують близько 20 тисяч рубрик. НКВ складається з рубрик чотирьох категорій: клас, підклас, група і підгрупа. Окремі класи (21, 46 і 65) мають ще додаткові підрозділи в деяких підкласах.

Класи позначаються арабськими цифрами, підкласи — рядковими латинськими літерами, розділи, якщо вони є в цьому класі, — зміщеним вгору індексом над буквою (наприклад, 21 а4), групи — арабськими цифрами через кому після підкласу, підгрупи — двозначним числом, зсунутим угору над групою, або показом через косу риску. Повний індекс виглядає таким чином: 21Н, 3002, або 21Н, 30/02, що відповідає найменуванню: «Різання електричною дугою».

Порядковість патентних класів у НКВ визначається алфавітним розміщенням німецьких назв класів від А до Z. Відтак до першого класу

267

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

віднесено «Початкову переробку і збагачення руд» (Aufbereitunq)? До останнього (89) — «Цукрове і крохмальне виробництво» (Zucker...). Така структура не є логічною і призводить до відриву суміжних (за галузевими ознаками) класів один від одного.

Наприклад, будівельна справа належить до класів 19, 37, 80, 84. Тому в німецькій системі класифікації широко використовуються повилання на споріднені (суміжні) класи, групи, підгрупи. Прсилання розміщуються в дужках і суттєво спрощують завдання встановлення точного класу винаходу. Наприклад, у підкласі 30h «Виробництво медикаментів...» дається посилання на рубрику 12/01 «Пломби із металів, лігатури і амальгами». «Отримання сплавів для амальгам, що використовуються в зуболікувальній техніці», — 40b, 7/00. Це значить, приготування пломб з амальгам належить до 30h, але отримання амальгам для виготовлення пломб належить до іншого підкласу — 40b, тобто до рубрики 40b, 7/00 «Сплави на основі ртуті».

Варто відмітити, що значне поширення предметно-тематичного принципу в німецькій класифікації винаходів приводить до того, що деякі технологічні процеси виготовлення виробів, конструктивно подібні і близькі за функціональними ознаками, можуть належати до різних класів. Наприклад, до підкласу 47ґ належать труби як деталі машин, у т. ч. труби з металу, кераміки, скла, бетону. Проте виробництво труб із листового металу належить до підкласу 7с, зі скла — до підкласу 32а, із пластмас — до підкласу 39а, із бетону і кераміки — до підкласу 80в.

Зазначимо, що не завжди легко встановити за німецькою класифікацією, до якого класу слід віднести винахід, якщо він є виробом у цілому. Наприклад, автомобілі з електропередачею відносять до підкласу 63с, а індивідуальні конструкції автомашин — до підкласу 21b. Отже, здійснюючи класифікацію винаходів, слід чітко виділяти цей елемент загальної конструкції, у який зроблено основний вклад винахідника.

Додамо, що з метою полегшення переходу від НКВ до МКВ патентне відомство Німеччини випустило таблиці, які відповідають показникові класу винаходів (ПКВ), повністю всім рубрикам МКВ.

Американська система

уперше була опублікована в 1830 р. і є

класифікації винаходів

однією з перших класифікацій винаходів.

 

 

268

Розділ 9 МІЖНАРОДНА КЛАСИФІКАЦІЯ ВИНАХОДІВ (МКВ)

В основу цієї системи покладено функціональний принцип розміщення винаходів. Але поряд з використанням цього принципу у багатьох випадках у класифікації використано предметно-тематичний принцип, тобто належність винаходу до певної галузі.

Класифікація винаходів США нараховує більш як 300 діючих класів і 65 000 підкласів. Усі класи поділено на три основні тематичні групи:

IХімія і суміжні галузі техніки;

IIТехніка зв’язку, озброєння, енергія випромінювання, електротехніка і суміжні галузі техніки;

IIIПредмети для задоволення життєвих потреб людини; нагрівання та охолодження; транспортування й обробка матеріалів; інструменти і машини для виготовлення різних видів продукції; джерела механічної енергії; статичні конструкції і суміжні галузі техніки.

Для кожної групи складено відповідну таблицю, яка охоплює 7 класів, об’єднаних за спорідненими ознаками. У цих таблицях показано розподіл тематики між класами і їх взаємозв’язок.

Кількість підкласів у класі різна — від одного до кількох сотень. Індекс класифікації позначається двома числами, розділеними рискою. Перше число вказує клас, друге — підклас. Наприклад, індекс 2-17 означає, що винахід належить до класу 2, підкласу 17. Індекс зазвичай не показує ієрархічного розміщення підкласу в класі. Він визначається розміщенням підкласів в УКВ США. Слід зазначити, що текст, який належить до підкласу нижчого порядку, зміщено вправо відносно тексту рубрики вищого підкласу, якому вони підпорядковані. Наприклад, клас 21 «Консервування, дезінфекція, стерилізація» включає декілька підкласів, які мають складну підпорядкованість класу 21 та іншим підкласам:

21-61 — пристрої

62 — для обробки дерева

63 — змащування

64 — у комбінації з витримкою сушки.

Для того щоб будь-який певний винахід можна було віднести до відповідної рубрики класифікації, у кожному класі передбачено підклас «Різне» (Міsсеllаnеоus), що передбачає класифікацію винаходів, які не можна віднести до підкласів, розміщених у даному класі.

269

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Відповідно до правил, розроблених патентним відомством США, опису винаходу присвоюється один або декілька класифікаційних індексів, один з яких є основним, а інші — додатковими.

Слід відзначити, що класифікація винаходів США постійно переглядається і до неї вносяться зміни. Ці зміни опубліковуються в періодичних виданнях, але потрібно пам’ятати, що всі елементи довідково-пошуко- вого апарату, пов’язані із системою класифікації винаходів, діють тільки впродовж певного періоду часу.

Англійську систему класифікації винаходів (АКВ)

було вперше розроблено в 1852–1855 роках.

Ця система використовувалася для класифікації винаходів в Індії, Пакистані, деяких країнах Південної Америки (Бразилії, Аргентині, Колумбії, Уругваї).

Показник класів винаходів (ПКВ) до англійської системи класифікації винаходів (С1аssіfsсаІіоп Кеу) друкується патентним відомством Великобританії — до певних серій номерів описів винаходів. Кожний ПКВ відрізняється від попереднього і містить зміни й доповнення, пов’язані з розвитком галузі знань і вдосконаленням самої системи класифікації винаходів.

Після запровадження вдосконаленої класифікації індекси цієї системи стали публікувати в реферативному журналі «Аbridgments of Specification».

У 1931 р. АКВ зазнала значних змін. Для серії описів винаходів до патентів з № 340001 по № 600000 по 1948 рік було видано новий ПКВ. Підкласи було поділено на більш дрібні рубрики різного підпорядкування (понад 30 000 рубрик).

Відзначимо, що після підписання Великобританією Конвенції про приєднання до МКВ АКВ було переглянуто. У 1963 р. введено нову класифікацію, яка передбачала розміщення напрямів винаходів у 8 розділах, близьких до розділів МКВ, 40 класах, приблизно 400 підкласах і 50 000 рубриках.

Основні розділи (Sectsons) ПКВ позначені (відповідно до МКВ) вісьмома великими буквами латинського алфавіту: А, В, С, D, Е, F, G, і Н. До кожного розділу ПКВ входить від двох до восьми класів (Divisions). Кожний клас позначено арабською цифрою, яка йде після букви розділу. Класи складаються з підкласів (Неadings) і є основним підрозділом ПКВ.

270

Розділ 9 МІЖНАРОДНА КЛАСИФІКАЦІЯ ВИНАХОДІВ (МКВ)

Підкласи позначено, як і розділи, великими латинськими літерами, розміщеними за індексами розділу і класу.

Більшість підкласів (крім В1С, В1М, В1Q) містять рубрики різної підпорядкованості. У ПКВ Великобританії, на відміну від МКВ та інших класифікацій, немає груп і підгруп. Усі рубрики називаються Subdivisions незалежно від ступеня їх підпорядкованості. На підпорядкованість рубрик вказує зміщення тексту вправо, саме зміщення позначається крапками.

Слід відзначити, що АКВ демонструє велику динамічність і постійно вдосконалюється. Кожні два — три роки видається новий показник класів винаходів, який вміщує близько 20 % змін і доповнень порівняно з попереднім. Деякі підкласи зазнають суттєвої переробки або анулюються, а в інші вносяться часткові зміни. В останніх ПКВ буквені позначення змінено на цифрові як більш придатні для машинної обробки.

Японська система класифікації винаходів

суттєво відрізняється від інших подібних класифікацій.

У 1973 р. класифікація винаходів Японії нараховувала 174 класи, 1093 підкласи і 23 505 рубрик. У ПКВ Японії класи позначено послідовною нумерацією арабськими цифрами від 1 до 136. Остання цифра не змінюється з 1961 р., а нововведені класи отримують додаткові цифрові позначення, наприклад 13(7), 13(9), 13(11). Кожний клас охоплює переважно певну галузь техніки або виробництва. Порядок розміщення класів зумовлений напрямом групування суміжних галузей техніки і виробництва, які різняться подібністю способів або пристроїв. Згруповані таким чином споріднені класи утворюють сім серій.

Зазначимо, що в 1971 р. Японія запровадила відкладену експертизу винаходів, що сприяло значному збільшенню кількості заявок для опублікування, унаслідок чого 1972 р. патентне відомство внесло зміни в розподіл галузей промисловості за тематичними серіями.

Класифікації підлягають усі суттєві ознаки винаходу. Відтак на одному японському описі винаходу може бути проставлено до восьми — десяти індексів. На тих самих винаходах може бути вказана й індексація МКВ. Таку класифікацію подають також США і Великобританія.

271

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Висновки

МКВ забезпечує систематизацію патентних документів, розрізняючи їх за відповідними ознаками, а логічність структури забезпечує поділ галузей на відповідні розділи, класи і підкласи, групи і підгрупи. Класифікацію використовують у всіх країнах світу, що полегшує проведення пошуків патентів-аналогів.

Структура МКВ побудована таким чином, що охоплює всі існуючі нині види техніки виробництва, а якщо з’являються нові об’єкти техніки чи технології, вона дає можливість систематизувати їх без зміни основної структури МКВ.

Національні системи класифікації винаходів охороняють національні пріоритети винаходів, але видані в країнах національної класифікації охоронні документи позбавляють винаходи патентоспроможності в інших країнах.

Контрольні запитання і завдання

1.З якою метою створено Міжнародну класифікацію винаходів?

2.З якого часу МКВ використовується в Україні?

3.З яких розділів складається МКВ?

4.Із скількох класів і підкласів, груп і підгруп складається МКВ?

5.Яким чином можна класифікувати об’єкти винаходів, якщо вони нові і не відповідають ні одній рубриці МКВ? Назвіть відомі вам національні класифікації винаходів.

7.Чому деякі країни використовують для опису винаходів НКВ і МКВ?

8.Як можна провести індексацію винаходів від НКВ до МКВ?

9.У чому особливість німецької системи класифікації винаходів?

10.Чим відрізняється американська ситема класифікації винаходів від МКВ?

11.Які переваги і недоліки англійської системи класифікації винаходів?

12.Розкрийте сутність японської системи класифікації винаходів.

272

Розділ 9 МІЖНАРОДНА КЛАСИФІКАЦІЯ ВИНАХОДІВ (МКВ)

13.Які переваги має МКВ порівняно з національними класифікаціями?

14.Що доцільно змінити в МКВ у даний час?

15.Дайте письмову відповідь на запитання: До якого розділу слід віднести транспортні засоби, якщо вони здатні переміщуватися по воді, землі, у повітрі?

16.Дайте письмову відповідь на запитання: До якого розділу належить виробництво борошна і борошняних виробів?

273

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]