Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальний план. Історія України.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
346.62 Кб
Скачать

3. Політика коренізації. Утвердження сталінського тоталітарного режиму в Україні

Політичний підтекст радянської коренізації. Політика коренізації та її два аспекти  українізація і створення необхідних умов для всебічного розвитку національних меншин. Причини прийняття політики українізації, її особливості та наслідки. Досягнення і прорахунки українізації. Перші кроки культурного будівництва. Вплив українізації на процес національного відродження. Згортання політики українізації. Національно-культурна політика державної партії в УРСР 30-х років. Боротьба з "буржуазним націоналізмом" і "націонал- ухильництвом". "Розстріляне відродження".

Монополізація Комуністичною партією всіх сфер державного, політичного і культурного життя. Формування культу особи Сталіна. Утвердження сталінського тоталітарного режиму в Україні. Згубний вплив адміністративно-командної системи на суспільно-політичне й духовне життя України. Бюрократизація всіх сторін життя суспільства. Згортання соціалістичної демократії. Репресії та їх наслідки в Україні. Конституція УРСР 1937 року та її оцінка.

Західноукраїнські землі в 20-30-х роках. Режим соціального і національного гноблення на західноукраїнських землях. Розвиток національно- визвольного руху. Політичні партії, їх програми та діяльність. Українська Військова Організація, Організація Українських Націоналістів (ОУН), Українське Національно-демократичне Об'єднання (УНДО), Комуністична партія Західної України (КПЗУ). Карпатська Україна у вирі європейських подій.

Література

1. Бойко О. Д. Історія України: навч. посіб. — 3-тє вид, виправл., доповн. — К. : Академвидав, 2010. — с. 368-418.

2. Король В.Ю. Історія України: навч. посіб. – К.: Академвидав, 2008.  с. 310-342.

3. Світлична В. В. Історія України.: навч. посіб. К.: Каравела, 2006  с. 167-187.

4. Остафійчук В. Ф. Історія України. Сучасне бачення : навч. посіб.– К.: Знання-Прес, 2008. – с. 241  269.

5. Колективізація і голод на Україні 1929-1933 рр.: Збірник документів і матеріалів / упоряд., передм. та коментарі Г.М. Михайличенка,Є.П. Шаталіної; під ред. С. Кульчицького. - К. : Наукова думка, 1992. - 736 с.

6. Кульчицький С. В. Ціна «великого перелому». – К.: Україна, 1991. – 432 с.

Тема 10. Друга світова війна. Україна в роки Великої Вітчизняної війни, відбудови і подальшого розвитку народного господарства (1939-1950 рр.)

Ключові терміни і поняття: Друга світова війна, пакт «Молотова-Ріббентропа», геополітичні інтереси, нацизм, фашизм, радянізація, окупаційний режим, мюнхенська змова, антигітлерівська коаліція, Антикомінтернівський пакт, план «Барбароса», план «Ост», партизанський рух, «рейкова війна» геноцид, рух Опору, депортація, відбудовчий процес.

План

1. Україна напередодні і на початку Другої світової війни.

2. Напад фашистської Німеччини на СРСР. Окупаційний режим в Україні та народна боротьба проти німецьких загарбників.

3. Україна в повоєнні роки. Відродження і відбудова народного господарства.

1. Україна напередодні і на початку Другої світової війни

Причини і початок Другої світової війни. Українське питання у міжнародній політиці напередодні та на початку Другої світової війни. Радянсько-німецький пакт про ненапад від 23 серпня 1939 року та його оцінка.

Вступ Червоної армії на західноукраїнські землі 17 вересня 1939 р. Возз'єднання західноукраїнських земель з Радянською Україною. Політика сталінського режиму на західноукраїнських землях. Приєднання Північної Буковини та Південної Бессарабії до складу УРСР. Радянсько-німецький договір про дружбу і кордони (вересень 1939 року).