Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальний план. Історія України.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
346.62 Кб
Скачать

2. Формування української державності в період визвольної війни

Програма Б.Хмельницького щодо побудови Козацької держави на основі ідеї української соборності. Основні етапи розробки програми державного будівництва та боротьби за її реалізацію. Найхарактерніші ознаки Української козацької республіки, її суспільний та державний устрій. Перетворення козацтва в привілейований стан суспільства. Ідеал козацтва. Місце козацької старшини в соціальній структурі країни. Соціальні завоювання селянства. Зміни в структурі землеволодіння. Дрібне селянсько-козацьке землеволодіння  основна форма господарювання української козацької держави. Розширення прав та привілеїв міщанства та купецтва.

3. Входження України під протекторат Російської держави. Руїна. Історичне значення і основні уроки української національної революції

Українсько-російські зв'язки в роки війни. Поступове зближення України з Росією. Рішення Земських соборів 1651 та 1653 років. Переяславська Рада 1654 року, її мета та значення. Березневі статті та їх оцінка в історичній літературі.

Осінньо-зимова кампанія 1654-1657 років та її трагічні наслідки для козацької України. Віленське перемир'я. Зміна зовнішньополітичної орієнтації Б.Хмельницького. Смерть Б. Хмельницького та його роль в історії України.

Подальші процеси у формуванні української державності після смерті Б.Хмельницького. Демократичні республіканські традиції української козацької держави, її роль у становленні української нації. Гетьман І.Виговський та основні напрями його державної політики.

Гадяцька угода 1658 року. Причини та наслідки краху політики І.Виговського. Гетьманство Ю.Хмельницького. Переяславські статті 1659 року. Слободищенський трактат 1660 року. Територіальний розкол України на Лівобережжя і Правобережжя. Гетьман І. Тетеря та І. Брюховецький. Україна у політичних планах Росії, Польщі та Туреччини.

Період "руїни". Внутрішня і зовнішня політика гетьмана П.Дорошенка на Правобережжі. Андрусівське перемир'я 1667 року та його наслідки для України. Боротьба П.Дорошенка за збереження єдності України. Гетьмани Д.Многогрішний та І.Самойлович. Дальше обмеження автономії України. Вічний мир 1686 року і остаточне закріплення поділу України.

Поразка української національної революції XVII ст., її особливості та історичне значення. Українська національна революція в контексті європейського революційного руху ХVІ-ХVП ст.

Література

1. Бойко О. Д. Історія України: навч. посіб. — 3-тє вид, виправл., доповн. — К. : Академвидав, 2010. — с.145 169.

2. Король В.Ю. Історія України: навч. посіб. – К.: Академвидав, 2008.  с.105  113.

3. Світлична В. В. Історія України.: навч. посіб. К.: Каравела, 2006  с. 79 113.

4. Антонович В. Про козацькі часи на Україні. - Київ: Дніпро, 1991. - 238 с.

5. Смолій В. А., Степанков В. С. Богдан Хмельницький. - Київ: Либідь, 1995. - 502 с.

Тема 6. Наступ царизму на українську державність у другій половині XVII ст.  XVIII ст. Втрата Україною незалежності

Ключові терміни і поняття: Гетьманщина, Північна війна, Полтавська битва, «Пакти і Конституція прав і вольностей Запорозького війська», Перша Малоросійська колегія, Правління Гетьманського уряду, Друга Малоросійська колегія, остаточне скасування української державності, опришки, гайдамаки, коліївщина.

План

1. Українська державність у другій половині XVII ст. .- XVIII ст. Гетьмування І.Мазепи.

2. Колоніальна політика Російської імперії щодо України у XVIII ст.

3. Правобережна Україна у другій половині XVII ст. .- XVIII ст.