Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальний план. Історія України.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
346.62 Кб
Скачать

1. Українська державність у другій половині XVII ст. .- XVIII ст. Гетьмування і. Мазепи

Особливості територіально-політичного устрою Гетьманщини. Зміна соціального і національного складу населення. Зміни у сільському господарстві. Зростання феодального старшинського та монастирського землеволодіння. Общинне й сябринне землеволодіння. Цехове ремесло та промисли. Переорієнтація напрямів товарних потоків у внутрішній і зовнішній торгівлі.

Наступ на політичну автономію України. Правління гетьмана І. Мазепи. Коломацькі статті 1687 року. Зміцнення влади козацької старшини. Соціальна політика І.Мазепи.

Участь України у Північній війні 1700  1721 років. Вступ шведських військ в Україну і перехід гетьмана І.Мазепи на бік шведського короля Карла XII. Політичні причини та наслідки поразки І.Мазепи. Гетьман в екзилі. П. Орлик та його Конституція.

2. Колоніальна політика Російської імперії щодо України у XVIII ст.

Обрання гетьманом І.Скоропадського. Посилення колоніальної політики Російської імперії щодо України. Перша Малоросійська колегія, її завдання і функції. Наказний гетьман П. Полуботок. Перша ліквідація гетьманства. Відновлення гетьманства. Зміцнення української державності за гетьманування Д.Апостола. Друга ліквідація гетьманства. Останнє відновлення гетьманського правління. К.Розумовський. Обмеження козацького самоврядування на Слобожанщині. Остаточна ліквідація гетьманства. Друга Малоросійська колегія.

Скасування полково-сотенного устрою Гетьманщини. Ліквідація Запорізької Січі та подальша доля козацтва. Задунайська Січ. Утворення Чорноморського козацтва. Закріпачення селян Лівобережної України. Поширення на українську козацьку старшину прав російського дворянства. Остаточна інкорпорація України в державну структуру Російської імперії. Приєднання до Росії південних регіонів України та Криму. Політичні й економічні наслідки остаточної втрати державної автономії України.

3. Правобережні та західноукраїнські землі під владою Польщі в другій половині XVII ст.  хvііі ст.

Спустошення Наддніпрянського Правобережжя. Бахчисарайський мир 1681 року. Умови економічного розвитку. Відновлення козацтва. Політична ситуація на Правобережжі після Карловицького миру 1699 року.

Правобережні українські землі в роки Північної війни. Вступ на Правобережжя гетьмана І.Мазепи і фактичне об'єднання його з Лівобережжям. Відновлення польсько-шляхетської влади в 1714 році.

Організація слобід. Розвиток фільваркової системи господарювання. Відновлення панщини. Наростання національно-визвольної і антикріпосницької боротьби в Україні. Гайдамацький рух, його причини, характер, рушійні сили. Опришківський рух. О.Довбуш. Коліївщина, її соціальне та політичне підґрунтя.

Три поділи Польщі та їх вплив на долю українських земель. Зміни у політичному становищі правобережних та західноукраїнських земель. Особливості розвитку культури.

Література

1. Бойко О. Д. Історія України: навч. посіб. — 3-тє вид, виправл., доповн. — К. : Академвидав, 2010. — с. 175  200.

2. Король В.Ю. Історія України: навч. посіб. – К.: Академвидав, 2008.  с. 132  160.

3. Світлична В. В. Історія України.: навч. посіб. К.: Каравела, 2006  с. 97  102.

4. Когут З. Російський централізм і українська автономія: Ліквідація Гетьманщини, 1760 - 1830. К.: Основи, 1996. - 317 с.

5. Іван Мазепа і Москва: історичні розвідки і статті. - К. : Рада, 1994. - 174 с.