Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізюк самост роб TЦД 2012.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
716.8 Кб
Скачать

3.1 Приклад виконання розрахункового завдання

Розрахунок собівартості. Собівартість складається з таких складових:

- вартість паперу;

- вартість тонеру (фарби);

- вартість (амортизація) фотобарабану, майстер-плівки для різографа, друкарської форми тощо;

- відрахування на сервісне обслуговування і амортизацію;

- оплата праці співробітників.

Амортизацію приблизно можна розрахувати таким чином:

устаткування планується задіювати в роботі тривалістю, наприклад, п'яти років із завантаженням 50 годин в місяць. Тоді за 250 годин роботи

100 копій в хвилину х 60 хвилин х 50 годин х 60 місяців = 18 млн. копій

Якщо вартість устаткування складає $30 тис., то амортизація буде дорівнювати 30 тис. / 18 млн = $ 0,0016 або 0,16 центи на копію.

Вклад оплати праці співробітників можна оцінити схожим чином. Наприклад, за місяць (50 годин) операторові буде виплачено $200. Розраховуючи, що за цей термін буде надруковано

100 копій в хвилину х 60 хвилин х 50 годин = 300 тис. відбитків

тобто на один екземпляр можемо відвести

$200 / 300 тис. відбитків = 0,0007 або 0,07 цента на копію.

Аналогічним чином визначається складова собівартості майстер-плівки або фарби.

Вартість рулону майстер-плівки для ризографу - $60, це приблизно 300 кадрів. Тобто вартість одного кадру - 50 центів. Якщо наклад складає 100 екземплярів, то собівартість дорівнює 0,5 цента на копію.

Вартість 1 туби з фарбою для різографа - $15, ресурс туби - 15 тис. відбитків. Собівартість - 0,1 цента на копію.

Вартість 1 картріджа офісного принтера з тонером - $60, ресурс складає 5 тис. екземплярів. Собівартість 1,2 цента на копію.

Вартість паперу формату А4 складає $5 за 500 листів, тобто 1 цент за лист.

Таким чином загальна собівартість 1 надрукованої копії представляє приблизно 2,5 цента.

500 екземплярів формату А4 - $12,5 або приблизно 100 грн.

100 екземплярів формату А5 по 36 сторінок на екземпляр - $36 або 320 грн.

10 екземплярів по 300 сторінок - $60 або 550 грн., без урахування палітурки.

3.2 Рекомендації щодо оформлення звіту

Титульний аркуш оформляється відповідно до загальних вимог. На початку звіту вказується постановка завдання (дослідження і аналіз конструктивних і технологічних особливостей цифрових друкарських машин), далі наводиться короткий опис місця вказаної машини в загальній лінійці виробника. Рекомендується привести ескізи друкарських машин або їх вузлів з підрисунковими підписами. Основні вузли рекомендується позначити нумерованими виносками з поясненнями.

Технічні характеристики розгляданих машин привести у вигляді таблиці. Після таблиць навести стислий порівняльний аналіз виявлених конструктивних особливостей, оригінальних технічних рішень, переваг чи недоліків тощо.

У висновках по роботі на підставі виконаного вами завдання узагальніть основні вимоги до ЦДМ цього класу, вкажіть оптимальний вибір обладнання.

Об'єм звіту : 10-15 стор.

Формат звіту : А4, поля 3-2-2-1; шрифт 14 пт; інтервал 1,; абзацний відступ 1,25. У верхньому колонтитулі вказати Прізвище І.Б. і групу студента.

4 КОРОТКІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

Розділ І. Найпоширені технології цифрового друку

До теми 1. Загальні питання. Класифікація видів цифрового друку. Принципи и основні компоненти безконтактних способів друку

Класифікація обладнання цифрового друку залежить, в основному, від вибраного технологічного варіанту отримання кольорового зображення і від конструкції вузлів прояву.

Принципи класифікації розділені на п'ять груп:

  • загальне призначення цифрової друкарської апаратури;

  • метод формування зображення;

  • інформаційний вхід;

  • інформаційний вихід;

  • конструкція.

Класифікаційні ознаки іноді переплітаються між собою, що не завжди дозволяє встановити строгі межі між ознаками.

Класифікація за призначенням. Це одна із загальноприйнятих класифікаційних ознак, яка нині втрачає свою актуальність у зв'язку з тим, що ЭФГ апаратура придбаває поліфункціональність і її класифікація за призначенням може бути розмита.

В рамках цієї класифікації найбільш поширеною є копіювальна і вивідна апаратура цифрового друку. Це інтелектуальні копіювально-вивідні апарати (copier/printer), цифрові друкарські машини (digital color press), лазерні принтери (printer).

Другу групу класифікації за призначенням складають елементи інформаційних систем, які можуть бути автономні та спеціалізовані.

До третьої групи класифікації за призначенням відносять власне інформаційні системи на базі цифрової друкарської апаратури. Це, наприклад, інтегральні системи обробки і друку документів, системи для цілей топографського забезпечення, системи кольоропроби, настільні видавничі системи, настільні розмножувальні системи.

Класифікація за методом формування зображення. Це основна на цей час класифікація, якої ми будемо дотримуватись в подальшому матеріалі. Вона містить такі групи за технологічним принципом:

  • електрофотографія (лазерна та світлодіодна);

  • струменевий друк;

  • електрографія;

  • іонографія;

  • магнітографія;

  • перспективні технології (елкографія).

Класифікація за методом кольоросинтезу. Для відтворення кольорового зображення в апаратурі може бути використане послідовне колірне кодування або один з методів кольоросинтезу: аддитивний, субтрактивний або автотипний. Найбільш широке застосування отримав субтрактивний метод.

Класифікація за методом відтворення колірного діапазону. Для відтворення кольорового зображення в цифровому друкарському обладнанні можуть використовуватися кольори базової тріади тонерів (CMY), кольори базової тріади тонерів плюс чорний (CMYK), шість і більше кольорів тонерів (CMY+RGB).

За об'ємом виконуваних функцій обладнання може бути однофункціональним (спеціалізованим – Copier, Printer, Plotter) чи поліфункціональним (багатофункціональним). Як було вказано, спостерігається тенденція розширення поліфункціональності.

За принципом функціонування обладнання може бути використане як автономний технічний засіб або працювати в складі комп’ютеризованої видавничої системи як вихідна ланка.

За кількістю обслугованових користувачів обладнання ділиться на декілька категорій. Це можуть бути персональні і групові апарати або мережеві апарати, що відрізняються високою продуктивністю і призначені для роботи у великих колективах. Це ділення найбільш явно виражене для категорії принтерів.

Класифікація за типом інформаційного входу. Кольоровий оригінал або кольороподілений оригінал можуть бути штриховим або півтоновим.

Спектральна область запису може проходити у видимій (поліхромній або монохромній) або інфрачервоній області спектру. Якщо видима область була необхідна і єдино можлива для аналогових копіювальних апаратів, то для цифрових вона була замінена на інфрачервону область спектру. Саме у цій області випромінюють малогабаритні напівпровідникові лазери і светлпромінювані діоди.

Класифікація за методом обробки оригіналу. При обробці кольорового оригіналу відбувається його прочитування з наступною цифровою обробкою сигналу. Це дозволяє легко поєднувати інформацію, що поступає від оригіналу з комп'ютерною інформацією. У цифровій апаратурі виробляється прочитування растрового розверстування, тобто прочитуюча апаратура має свою роздільну здатність, що необхідно враховувати в роботі.

Класифікація за способом формування растру зображення. Растрування може бути амплітудно-модульоване або частотно-модульоване.

Питання для самоперевірки до теми 1.

  1. Які основні переваги цифрового друку?

  2. Які основні недоліки цифрового друку?

  3. Які з видів друку можна віднести до цифрової?

  4. Які особливості відповідають цифровому друку на відміну від аналогового?

  5. Вкажіть основні види послуг, в яких актуальний цифровий друк

  6. Вкажіть основні види послуг, в яких актуальний цифровий друк

  7. Вкажіть, в чому перевага цифрового друку перед аналоговою