Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізюк самост роб TЦД 2012.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
716.8 Кб
Скачать

До теми 6. Різографи та підготовка до друку. Порівняння різографії та електрофотографії

На заході цей спосіб друку іменується Digital Stencil Duplication - Цифровим трафаретним тиражуванням, а сам прилад - дуплікатором. Іноді використовується слово "дублікатор", що абсолютно неправильно - double по-англійськи означає не "тиражувати, розмножувати", а усього лише "подвоювати". У будь-якому випадку, дуплікатор, дублікатор і різограф - одне й те ж саме. Ми користуватимемося словами "різограф" і "різография", оскільки в нашу країну перші дуплікатори в 1991 році почала поставляти саме японська фірма Riso Kagaku (аналогічно, будь-який копир у нас за звичкою називають "ксероксом").

Сканування. Принцип дії різографа на відміну, наприклад від ксерографії, дуже простий - це трафаретний друк. Зображення-оригінал сканується апаратом або поступає прямо з комп'ютера.

Різографи бувають з протяжним або планшетним сканером (другий працює за тим же принципом, що і звичайний ксерокс). При цьому вдається досягати дуже непоганої роздільної здатності. У нових поколінь апаратів вона досягає 600 dpi.

Пропалення мастер-пленки. Інформація подається на вузол управління термоголовкою. Термоголовка пропалює в спеціальній майстер-плівці безліч мікроотворів, розташування яких відповідає зображенню. По своїй структурі майстер-плівка - це щонайтонша плівка на волоконній нетканій основі з полімерним покриттям, яке випаровується під дією тепла термоголовки в процесі виготовлення форми.

Один майстер може бути використаний для 4 тисяч відбитків зображення або в 2-3 рази більшої кількості копій тексту. При цьому продуктивність різографа майже на порядок вище за звичайну продуктивність принтера або копира - від 60 до 130 відбитків в хвилину (це близько 60 000 копій протягом робочого дня, адже різограф здатний працювати цілодобово!).

Термоголовка - найдорожчий вузол будь-якого різографа (дуплікатора). Цей пристрій пропалює мікроскопічні отвори на мастер-пленке. Будучи найдорожчим, цей вузол визначає роздільну здатність друку різографа (дуплікатора). Звичайно це 300х300 точок на дюйм (dpi), 300х400, 400х400, 600х600. Це означає, що на квадратному міліметрі плівки може бути випалено півтори, а то і дві з половиною сотні отворів.

Кріплення готової мастер-пленки. Оброблений відрізок мастер-пленки, по довжині рівний листу оригінал-макету, відрізується ножем, аналогічний друкарській формі в офсеті намотується і закріплюється на сітчастому барвистому циліндрі (барабані). З назвою плівки - "форма" "матриця" або просто "майстер" - теж нерозбериха в термінах, далі говоритимемо "майстер". Усередині друкуючого барабана знаходиться туба з рідкою фарбою (фарбу іноді називають "чорнилом", переводячи буквально англійське "ink"). Різограф готовий до роботи.

Перший пробний відбиток буде готовий в середньому через 20 - 30 секунд.

Змінний барабан має сітчасту основу під тією ділянкою, де закріплений відрізок мастер-пленки. Зсередини по сітці розмазується фарба, що поступає з туби (6). Фарба просочує відрізок мастер-пленки і просочується тільки через ті ділянки, де є отвори в полімерному покритті. Якщо тепер до мастер-пленке прикласти аркуш паперу, на нім залишиться відбиток -- копія оригіналу

Механізм включає декілька різних сіток із зовнішнього боку барабана, пристрій подачі фарби (якщо є), систему валів гуркотів усередині барабана і датчики подачі фарби.

Для друку різними кольорами без миття апарату, що небажано в офісних умовах і суперечить принципу, закладеному в концепцію створення дуплікаторів (різографів), застосовують технологію заміни друкарського барвистого механізму цілком. Такий механізм ув'язнений усередині сітчастого барабана, на який і надівається майстер-плівка при друці.

При переході на інший колір увесь вузол міняється цілком, не вимагаючи виснажливої процедури змиву фарби. У відмінності від копіювальних апаратів змінний барабан змінюється тільки при переході на інший колір і не вимагає регулярною замені унаслідок зносу. Теоретично змінний барабан може прослужити увесь термін служби дуплікатора (різографа) без замін. Проте на практиці іноді доводиться міняти цей дорогий вузол унаслідок його механічного ушкодження при недбалому або невмілому поводженні з різографом (дуплікатором). Часто змінні барабани міняють через невдале застосування сумісних витратних матеріалів, тому не варто заливати у свій дуплікатор (різограф) що потрапило.

Чи можна друкувати на різографе різними кольорами, маючи тільки один змінний барабан, окрім чорного, який поставляється в стандартну комплектацію нового різографа?

Теоретично - так, барабан поставляється взагалі чистим і розкочується під будь-який колір. Проте на практиці зміна одного кольору на іншій вимагає або повного миття барабана, що украй брудний і рідко здійснюваний процес, або витіснення фарби одного кольору фарбою іншого кольору. Цей процес вимагає перевести не менше 20 000 тис. листів паперу, колір відбитку буде проміжний. Реально цей процес може бути здійснений лише одного дня, коли ви вже точно упевнені, що колишній колір вам вже не знадобиться.

Для отримання відбитку аркуш паперу прокатується між фарбувальним циліндром і притискним валом. Трафарет просочується фарбою і при обертанні циліндра переносить зображення на папір, що проходить під ним. Після закінчення тиражування документу відпрацьований майстер скидається в спеціальний бокс.

Як стверджують представники компанії Riso, однієї туби фарби вистачає в середньому на 18-36 тисяч копій формату А4. Головна особливість різографии - зниження витрат на кожен наступний відбиток: при накладі більше 20 екземплярів собівартість відбитку різографа стає значно нижче за собівартість ксерокопії, а при накладах більше 1000 вартість відбитку взагалі наближається до вартості паперу.

Переваги різографии.

Продуктивність. Швидкість тиражування від 60 до 130 відбитків в хвилину. Різографы дозволяють друкувати великі наклади протягом нетривалого часу.

Оперативність. За наявності готового оригінал-макету на папері перший відбиток можна отримати через декілька секунд.

Економічність. Собівартість копії на різографе зменшується, на відміну від копіювального апарату, пропорційно збільшенню накладу.

Зниження витрат на кожен наступний відбиток

Мале (до 400 ВТ) енергоспоживання

Вживаний папір. Різограф украй невимогливий до якості і товщини паперу - можна друкувати практично на будь-якому папері від газетної до картону (від 47 до 210 г/м2)

Відсутність вимог до спеціального навчання персоналу і витрат на підготовку процесу друку.

В порівнянні з копирами, різографы можуть працювати без перегрівання і без технологічних перерв.

Багатоколірний друк. На різографе можливий багатоколірний друк (до 36 кольорів). Друк (тиражування) кожним новим кольором здійснюється простою і швидкою зміною друкарського циліндра (барабана) і вимагає додаткового прогону паперу.

Екологічна чистота. Усі витратні матеріали різографов не містять шкідливих домішок. В процесі роботи ці машини не виділяють токсичних речовин.

Недоліки різографии

Якість друку. Апарати використовують цифровий метод передачі зображення і здійснюють тиражування з дозволом до 600 точок на дюйм. Різограф забезпечує нормальну якість при друці тексту, проте погано справляється з великими картинками і фотографіями, оригінал-макети, що тому утримують їх, рекомендується додруковувати цифровим методом і потім вставляти в наклад.

Роздільна здатність зображення, що отримується на різографі, поки залишається не вище за 600х600 точок на дюйм (для принтерів і копиров це стандартний дозвіл - зазвичай його більш ніж достатньо, особливо для тексту), а найбільш поширеним є роздільна здатність 400х400.

Відповідно в порівнянні з лазерними принтерами і копирами якість друку невисоко, особливо якщо порівнювати не звичайний текст, а зображення.

Щоб усвідомити висновок, візьміть якісне чорно-біле зображення (у цифровому виді). Роздрукуйте його з дозволом 300-600 точок на дюйм. Зіскануйте готовий роздрук з дозволом 300 dpi. Отриману картинку знову роздрукуйте, знову з тим же дозволом. Що у вас вийшло? Ага. Дуже характерний бруд. Порвіть і викинете в сміттєвий кошик. Усвідомте, що різограф робить приблизно те ж саме. В принципі, він може друкувати півтонові зображення. У нім навіть передбачені спеціальні режими роботи з ними. Сучасні моделі, навіть найдешевші, уміють розрізняти, де на листі картинка, а де текст, і відповідно змінюють вихідне зображення. Але перш ніж замовляти великий наклад, краще все-таки перевірити, що виходить в результаті.

Якість зображень - півтони (градації сірого). Щось багато пишуть про роздільну здатність різографа в 400 dpi і при цьому якось не особливо ясно чому півтони виходять погано і як з цим боротися.

Роздільна здатність РІЗО 400 dpi означає, що на мастер-пленке він може або продірявити дірку, або немає, з максимальною частотою 400/2=200 дірок + 200 недірок на дюйм. Для передачі півтонів потрібні "макродірки" що складаються з декількох мінімальних мікродірок - це те, що називається лінеатурою офсетного друку. Наприклад, за лінеатурою 50 lpi такий різограф теоретично може відтворити (400/50) х(400/50) = 64 півтони. Але це в ідеалі. На практиці, за різними оцінками ще на 30% менше. Отже при растрі 50 lpi (досить грубому) виходить всього лише 40-50 півтонів.

Різограф абсолютно не допускає друк на глянсовому і крейдованому папері. Фарба на основі гліцерину, використовувана в різографе, висихає тільки на тому папері, в який може вбратися. Час висихання для прийнятних типів паперу складає від 0.5 до 15 секунд. Експеримент, проведений для крейдованого паперу, показав, що фарба на ній не висохла за три тижні, після чого був припинений.

Високі вимоги до оригіналу. Є сканери двох типів - планшетний і барабанний. У планшетному оригінал-макет кладеться на скло, під яким рухається прочитуючий блок. У барабанному сканері оригінал-макет протягається через блок прочитування. Зрозуміло, що тільки в першому випадку оригінал-макет може бути на пом'ятому папері, мати склеювання і т.п. Сканер другого типу такий макет зімне, порве або взагалі відмовиться прочитувати

Якщо оригінал-макет сканується, лист має бути запечатаний тільки з одного боку; небажана наявність великих темних площ, наприклад, великих фотографій; потрібна наявність у оригіналу полів, а великі запечатувані області повинні розташовуватися симетрично. Якщо на копійованому листі є темна область, розташована несиметрично відносно лінії руху паперу, можлива ще одна напасти -- розворот листа при відклеюванні від барабана. Такий лист застряє в різографе, не долетівши до приймального лотка (рис.9). Слід прагнути до симетричного розміщення темних областей

Ілюстрації краще всього вставляти у верстання вже растрованими, при цьому їх роздільна здатність повинна дорівнювати роздільній здатності різографа (зазвичай 400 або 600 dpi). Ілюстрації не мають бути масштабовані або повернені в програмі верстання.

Нарешті, друк різними кольорами на різографе складна і затратна. Максимум, на що здатний дуплікатор - друк двумя-тремя кольорами в два-три прогону, оскільки для зміни кольору доводиться міняти увесь фарбувальний циліндр (барабан).

Існують різографи з двома барабанами, розташованими V-образно, але, як ви розумієте, справжній повнокольоровий друк на різографі просто неможливий.

Питання для самоперевірки до теми.