Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ_САМ_РАБ_ФРФП.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Слід знати основні вимоги до фотоформ.

На штрихових фотоформах маються тільки дві градації тону: в ідеальному випадку – максимально чорний (непрозорий) і максимально прозорий, тобто мають бінарний характер і тільки два значення оптичної щільності пропущення – мінімум (не більше 0,04 – 0,06) і максимум (не менше 3,60). Навпроти, напівтонові фотоформи мають аналоговий характер, і тон може мати будь-яку величину оптичної щільності між мінімумом і максимумом – від білого через сіре, до чорного.

Тому що будь-яка фотоформа – це зображення, то до усіх фотоформ пред'являються загальні вимоги до якості, а саме:

1) Розмір зображення на фотоформі повинний дорівнювати заданому розміру репродукції. Припустимі відхилення – не більше ± 0,05 мм.

2) Зображення повинне бути візуально різким по всій площі фотоформи.

3) На зображенні не повинне бути вуалі, плям, подряпин і сторонніх прозорих і непрозорих точок, а також заломів основи фотоплівки.

4) Зображення повинне розташовуватися по центру листа фотоплівки. Відстань від краю зображення до краю фотоплівки повинне бути не менше 1,5 мм.

5) Зображення повинне мати по усій своїй площі однорідний ахроматичний (нейтрально сірий) тон.

6) Зображення для виготовлення друкарських форм офсетного друку повинне бути на фотоформі дзеркальним стосовно оригіналу. Для способів високого класичного і глибокого друку зображення на фотоформі повинне бути прямим стосовно оригіналу.

Через особливості зображення на окремих видах фотоформ до кожного виду пред'являються додаткові вимоги.

Штрихові фотоформи повинні мати щільне рівномірне тло нейтрально-чорного кольору з оптичною щільністю не менше 2,00, якщо фотоформа негативна. При цьому оптична щільність прозорих ділянок повинна бути не більше 0,06.

Інтервал оптичних щільностей непрозорих і прозорих елементів штрихового зображення повинний бути не нижче 2,50 (для офсетного друку) при щільності вуалі не більше 0,06, якщо фотоформа діапозитивна.

Для растрових фотоформ лініатура і конфігурація елементів растра (лінії,точки) повинні відповідати заданим значенням.

Кути нахилу ліній растрових структур повинні відповідати заданим кутам, що визначаються способом друку. Для однобарвних відбитків кут нахилу растрової структури на фотоформі – 450.

На растровому негативі з напівтонового оригіналу для однобарвної репродукції точки в тінях зображення повинні мати мінімальний розмір 2-6%, а у світах – 95-98% при наявності відкритих пробілів у світлих півтонах і на відблисках зображення в офсетному друці. Інтервал оптичних щільностей непрозорих і прозорих елементів повинний бути не менше 3,60. Контроль відтворення окремих тонових полів здійснюється по растрованому зображенню напівтонової шкали, прикладеної до оригіналу перед скануванням (фотографуванням).

Процентний вміст растрових полів фонових діапозитивів не повинний відрізнятися від заданих значень більш ніж на ±1%.

Для кольороподілених фотоформ одного комплекту допускається розбіжність (розкид) розмірів по великій стороні зображення в інтервалі +/-(0,025) мм.

Величина мінімальної відносної площі растрових елементів на растрових кольороподілених фотоформах (діапозитивах) для офсетного способу друку повинна бути не більш 3%, а максимальної: для блакитної фарби – не менше 95-98%, для жовтої – не менше 85-98%, для пурпурної – не менше 85-98% і для чорної – від 75 до 95% (у залежності від застосовуваної технології або від ступеня вирахування кольорових фарб).

Розміри растрових елементів на фотоформах для трьох кольорових фарб одного комплекту на ділянці сірих тонів зображення оригіналу повинні відповідати вимогам балансу «по сірому» для відповідного способу друку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]