Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1 (2).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
800.26 Кб
Скачать

Алгоритм лабораторної роботи

  1. Лабораторна робота має елементи дослідження. В наданих пробірках з розчинами визначають наявність амінокислот і білків.

  2. З кожної пробірки беруть необхідну кількість розчину і визначають наявність білків і пептидів за біуретовою реакцією.

  3. Аналогічно в кожному розчині визначають наявність циклічних і сірковмісних амінокислот. Для цього проводять нінгідринову, ксантопротеїнову, нітропрусидну реакції, реакції Адамкевича і Фоля.

Методика проведення експериментів

  1. Кольорові реакції на білки та амінокислоти

1.1 Біуретова реакція (реакція Піотровського)

Принцип методу: це характерна реакція на групу -СО-NН-. Сполуки, які мають у своєму складі не менше двох пептидних зв΄язків (білки, пептиди), у лужному середовищі утворюють з сульфатом міді комплекс рожево-фіолетового кольору. Біуре-това реакція доводить наявність пептидних зв΄язків у білках і поліпептидах. Біуретова реакція лежить в основі кількісного визначення білків.

Хід роботи: у пробірку вливають 3-5 крапель розчину яєчно-го білка, додають 3-5 крапель 10% розчину NаОН та 1-2 краплі 1% розчину сульфату міді. Спостерігають появу рожево-фіолетового забарвлення.

1.2 Нінгідринова реакція

Принцип методу: білки, поліпептиди і вільні амінокислоти при нагріванні з нінгідрином дають синє або фіолетове забарв-лення. Реакція характерна для NH2-групи, що має α-положення й використовується для виявлення α-амінокислот, розділених хроматографічним методом.

Хід роботи: у пробірку вливають 3-5 крапель розчину аміно-кислот (або 1% розчину білка), додають 5 крапель 0,5% спирто-вого розчину нінгідрину, трохи підігрівають і спостерігають появу фіолетового забарвлення.

1.3 Ксантопротеїнова реакція

Принцип методу: реакція характерна для бензольного ядра циклічних амінокислот (фенілаланіну, тирозину, триптофану). Ароматичне кільце амінокислот нітрується при дії концентро-ваної азотної кислоти з утворенням нітросполук, забарвлених у жовтий колір. Забарвлення переходить в оранжеве при додаванні аміаку.

Хід роботи: у пробірку вливають 5 крапель тирозину (або 1% розчину яєчного білка), 5 крапель концентрованої азотної кис-лоти, обережно нагрівають і спостерігають за утворенням осаду жовтого кольору. Потім додають по краплях розчин аміаку до утворення жовтогарячого забарвлення.

1.4 Реакція Адамкевича

Принцип методу: ця реакція характерна для триптофану, який містить у своєму складі індольне кільце. При додаванні до розчину триптофану концентрованої оцтової кислоти (яка завжди має залишок гліоксалевої кислоти) і концентрованої сірчаної кислоти на межі двох рідин утворюється червоно-фіолетове кільце. Позитивну реакцію Адамкевича дають всі білки, які містять триптофан.

Хід роботи: у пробірку вливають 5 крапель розчину трипто-фану (або білка), додають 5 крапель концентрованої оцтової кислоти і, нахиливши пробірку, обережно по стінці пробірки вливають 5 крапель сірчаної кислоти. Через деякий час на межі двох рідин утворюється червоно-фіолетове кільце. Цей процес можна прискорити, якщо поставити пробірку на киплячу водяну баню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]