Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ETiSTO_mu_k_kurs_rabote_Analiz_1 (1).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

2.2.11 Аналіз соціально-трудових відносин на підприємстві

Аналіз СТВ включає наступні напрямки аналізу:

  • діючих типів СТВ на підприємстві, атмосфери (взаємин) у трудовому колективі (можуть бути використані елементи проведення соціологічного дослідження);

  • діяльності профспілки;

  • соціальних заходів, реалізованих підприємством (власником, адміністрацією) для працівників.

Соціально-трудові відношення характеризують економічні, психологічні і правові аспекти взаємозв'язків індивідуумів і соціальних груп у процесах, обумовлених трудовою діяльністю.

Аналіз соціально-трудових відношень звичайно проводять по трьох напрямках: суб'єкти, предмети, типи.

Суб'єктами соціально-трудових відносин є індивідууми або соціальні групи. Для сучасної економіки найбільш важливими суб'єктами розглянутих відносин є: найманий робітник, союз найманих робітників (профспілка), роботодавець, союз роботодавців, держава. Для даного аналізу найбільш важливими суб'єктами є: найманий робітник, роботодавець, профспілка та держава.

Предмети соціально-трудових відносин визначаються цілями, до досягнення яких прагнуть люди на різних етапах їхньої діяльності. Найбільшою мірою предмети соціально-трудових відносин обумовлені двома блоками проблем: зайнятість; організація й оплата праці.

Типи соціально-трудових відносин характеризують психологічні, етичні й правові форми взаємин у процесі трудової діяльності. По організаційних формах виділяють наступні типи соціально-трудових відносин: патерналізм, партнерство, конкуренція, солідарність, субсидіарність, дискримінація й конфлікт.

2.2.12 Аналіз мотивації персоналу

Соціально-економічною основою поведінки та активізації зусиль персоналу підприємства, що спрямовані на підвищення результативності їхньої діяльності, мотивація праці.

Система мотивації характеризує сукупність взаємозв'язаних заходів, які стимулюють окремого працівника або трудовий колектив у цілому щодо досягнення індивідуальних і спільних цілей діяльності підприємства.

За домінуючої ролі соціально-економічних розумів в основу будь-якої моделі мотивації покладаються передовсім психологічні аспекти.

Вплив керуючої підсистеми підприємства на чинники поведінки залежить від пізнання елементів не лише індивідуальної психології, що визначає вчинки кожного працівника, а й колективної психології певних груп працівників. Результативність діяльності конкретного працівника зумовлюється передовсім індивідуальними можливостями та особистою заінтересованістю, а також усвідомленням його власної ролі в колективних зусиллях. Обсяг витрат праці залежить від оцінки працівником і достатності рівня винагороди й упевненості в тім, що її буде отримано.

Стимулюючий потенціал заробітної плати визначається в основному розміром винагороди за роботу. Підвищення рівня стимулюючої ролі заробітної плати залежить від ряду факторів. Тому важливо повніше виявити їх сукупність і ступінь впливу на даний процес. Доцільно класифікувати такі фактори на внутрішні і зовнішні.

2.2.13 Аналіз податків (зборів, відрахувань) на заробітну плату і з заробітної плати працівників

Вивчаються нормативно-законодавчі акти, що регулюють дану сферу (України і на рівні підприємства). У пункті «Аналіз нормативно-законодавчого регулювання СТВ на підприємстві» про їх коротко згадується – у даному пункті більш докладно.

Визначається перелік і ставки податків, відрахувань і зборів із заробітної плати, що сплачує підприємство і податків із заробітної плати, що сплачує працівник (підприємство утримує з виплачуваної з/п). У тому числі відрахування в ПФ, прибутковий податок, страхування на випадок безробіття й інші, у тому числі наявні тільки на даному підприємстві (наприклад медична страховка й ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]