Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.06.2015
Размер:
112.23 Кб
Скачать

2. 5 Практичне застосування методів виховання с. Френе

Основні методи С. Френе. Застосування в навчанні.

Існує шість основних методів положень за С. Френе:

- виявлення вчителем інтересу дитини. Головним завданням цього методу є розуміння вчителем , що найбільш цікаво учневі. Мета вчителя сформувати мету уроку так ,що зацікавити учня відповідно до кола його інтересів. С. Френе вважав , що не існує дітей, які не хочуть або не можуть вчитись ,існують педагоги, які не можуть зацікавити дитину.

- Формування самоуправління

У школі, що працює по методах С. Френе, створюється «шкільний кооператив», членами якого полягають все учні. На чолі кооперативу є рада, куди входять декілька учнів що вчаться і вчитель. Під контролем ради знаходиться господарська діяльність школи. На уро­ках праці виготовляють різні предмети для потреб шко­ли, а також для продажу. Виручені гроші йдуть на покупку посібників і устаткування, на організацію екскурсій і тому подібне. У школі широко застосовується самообслуговування; цією роботою також керує рада кооперативу. Він є вищою дисциплінарною інстанцією, розглядає випадки порушення порядку в школі, слухає учнів, що провинилися, розбирає конфлік­ти між ними, вирішує питання про заохочення і покарання.

- Формування в дитини власної точки зору про навколишній світ за допомогою методу «Пізнання на дотик». Щоб сформувати дитині власну точку зору , необхідно пізнати. С. Френе організовував дітям екскурсії , а після прогулянок діти мали написати розповідь про свої враження , описати свої думки про почуте, побачене.

- Допомогти дитині в комунікації з однолітками за допомогою групової роботи.

С. Френе давав дітям групові завдання. І організовував свою роботу так,щоб діти працювали в групах. Це дозволяло дітям в процесі навчання сформувати дружні стосунки.

- Створення відкритої творчої атмосфери в школі.

С. Френе започаткував такий метод як «вільні тексти» Дитина пише довільний текст, найкращі тексти обирались , редагувались при цьому враховуючи думку дитини і видавались в шкільному журналі. Так дитина могла відчути себе творчою особистістю .

- Введення в навчальний процесс типографії за допомогою якої друкувались думки учнів .

Робота вчителя в системі С Френе будується на загальних принципах , а не на однакових для всіх методичних прийомах. С. Френе в класній роботі використовував такі форми роботи : створення дітьми проектів, в його уроках були присутні бесіди .

Концептуальні  положення: 

·Праця  на всіх етапах навчання 

· Велика  увага шкільному самоврядуванню 

· Використання шкільних матеріалів 

Особливості організації школи Френе: 

· Навчання, є вирішення проблем, аналіз, експертиза. 

· Немає оцінок, але відрізняються особисті пропозиції. 

· Немає помилок - є непорозуміння. 

· Немає програм, є індивідуальне та групове планування. 

· Є вчитель організації спільної справи 

· Педагог анітрохи не виховує , а вирішує загальні проблеми. 

· Класом правлять норми співжиття, прийняті самими дітьми .

2. Проекти учнів як форма роботи у класно- урочній системі.

Тема, над якою буде працювати група, пропонується вчителем або самим учнем. З всіх припущень вибирається одне , складається план , уточняється зміст і визначається час на виконання проекту. Робота виконується всіма дітьми повідомивши викладач будучи гарантом виконання принятих рішень , при необхідності дає імпульси до роботи і викликає дитячий інтерес. Види роботи проходять в маленьких групах ( при цьому порушується єдинство класу) або в командах ( в цьому випадку чітко розподіляється відповідальності між членами групи) .

Кожен учень має можливість працювати над своїм проектом. Отримавши свободу, він , до прикладу захоче, ввести дослідження на будь яку тему. Але якщо його проект вступить в суперечку з думками групи, доведеться поважати та рахуватись з думкою колективу. Наприклад раптом когось охопить бажання перекрасити всі стільці в червоний колір ,питання буде обговорюватисьна раді класу . Зазвичай учень зайнятий темою яка йому цікава , або темою в якій у нього є проблеми. І тому учень розуміє необхідність доповнити роботу. Для цього у нього є завжди під рукою необхідні матеріали : робота інших учнів, книги, підручники.

Групова та індивідуальна робота рівняють всіх у правах . Деякі поняття краще засвоюються в групі, а інші індивідуально. Іноді потрібно педагогу стримувати бажання дитини до надмірної індивідуалізації навіть якщо дитина дуже самостійна. Не можна позбавляти можливості таку дитину працювати в групі. І потрібно в дитини формувати бажання працювати в колективі.