Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plodivnitstvo_vidpovidi_na_ispit.doc
Скачиваний:
472
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
388.1 Кб
Скачать

55.Вирощування каліброваних саджанців на штамбо- скелетоутворювачах.

Зберегти плодові дерева від загибелі в суворі зими можна, прищепивши їх на штамбі-й скелетообразователі. Сорт, використовуваний в якості штамба-і скелетообразователя, повинен бути зимостійким і сильнорослих, з міцним кістяком крони: яка витримувала б велике навантаження врожаю, і володіти хорошою сумісністю з прищепою. Всім цим вимогам для яблуні відповідає сорт Шаропай, а для груші - Тема.В якості підщепи для вирощування штамба-і скелетообразователя для яблуні краще використовувати сіянці Антонівки звичайної. На цей сіянець окуліровкою (влітку) або черешком (навесні) прищеплюють сорт Шаропай. Після того, як буде отримана однолітка, прищеплена Шаропаем, на висоті 110-130 см прищеплюють потрібний сорт, і надалі крона буде утворена з прищепленого черешка. Для підвищення зимостійкості штамбообразователя виникають на штамбі пагони перші два-три роки не треба вирізати, а тільки прищипувати над п'ятим-шостим листом і лише після двох-трьох років плодоношення вирізати на кільце.

56. Вирощування саджанців з інтеркалярною вставкою.

Інтеркалярна вставка (підщепа, щепа) – проміжний, додатковий компонент. Для досягнення конкретної мети (підвищення зимостійкості, подолання несумісності, додання рослині карликовості і т П). Між підщепою і основним сортом розміщують вставний компонент -. Карлик, штамбоутворювач, скелетоутворювач т. д; -. іменований інтеркаля-ром. За допомогою методу інтеркалярного щеплення, шляхом підбору компонентів з максимальним проявом бажаного ознаки створюють рослини із заданим комплексом ознак. Коренева система у насіннєвих підщеп частіше більш досконала, ніж у вегетативних. Значить, в якості підщепи треба готувати сіянець, наприклад Антонівки звичайної. Прищеплювати на сіянець карликову підщепу, на нього - зимостійкий штамбоутворювача або скелетоутворювача, який відрізняється формуванням надійних кутів відходження скелетних гілок від стовбура, стійкістю до сонячних опіків, морозобоін, і, нарешті, основний сорт. Якщо основний сорт сам володіє надійним штамбом і скелетом, але несумісний з адаптованим в даних умовах підщепою, в якості інтеркаляріем підбирають форму, яка сумісна і з підщепою, і з основним сортом.

57.Вирощування розсади суниці.

Вирощувати розсаду полуниці можна розмножувати вегетативно - розсадою, вирощеною з вусів, розподілом куща або ж насінням.Вегетативний спосіб розмноження полуниці набагато кращий, ніж насінням. Перехреснозапильних рослин полуниці можуть повністю відтворити всі якості сорту тільки при розмноженні вегетативним шляхом. При розмноженні ж насінням спадкові ознаки повністю відтворити в потомстві не можуть. Тому вегетативне розмноження для полуниці є основним. Ще одна перевага такого розмноження перед насіннєвим полягає в тому, що воно відбувається швидше, ніж насінням. А ось діленням куща використовується досить рідко через низький коефіцієнт розмноження, але його використовують тоді, коли розмножуються сорти полуниці, не утворюючі вусів.При розмноженні полуниці вусами, вірніше їх вкоріненими розетками, на другому вузлі вусів утворюються листяні розетки, які добре вкорінюються, а ці рослини, в свою чергу, можуть давати нові вуса і таким чином полуниця досить швидко розмножується. З'явившись, вуса піднімаються над рослиною, потім вони стають важкими і стеляться по землі. Більш сильні вуса утворюють молоді рослини. Тому для розмноження рекомендується використовувати тільки розсаду, вирощену на одно-і дворічних рослинах. На парних вусах утворюються дочірні рослини, а на непарних - нові вуса. Утворилися дочірні рослини відразу починають вкорінюватися. Швидкість вкорінення залежить від умов навколишнього середовища - освітленості, вологості, температури і вмісту кисню. перша розетка, яка розташована на вусики материнського куща - сама повноцінна!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]