Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рукопис посібника БЖЦО Табуненко-Беспалова.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

1.2. Основні поняття про небезпеку.

1.2.1. Небезпека. Таксономія небезпек.

З початку людина прагнула до забезпечення своєї безпеки та застерігалася природних небезпек (блискавок, землетрусів, диких тварин тощо), із збільшенням кількості людей з’явилися соціальні небезпеки, з подальшим розвитком людства стали з’являтися небезпеки від створеної людиною техніки. Але з появою нової техніки та технологій, виникли ще нові небезпеки, - електричний струм, електромагнітне поле, радіація, хімічні сполуки. Практика дає людині усі підстави для висунення аксіоми, що усяка діяльність людини є потенційно небезпечною. Потенційна небез­пека для людини існує як явно, так і приховано у вияві її результатів, котрі важко передбачити і котрі можуть спричинитися до травм, загибелі, захворювань, погіршення працездатності, самопочуття та інших небажаних наслідків.

«Небезпека» - явища, процеси, об’єкти, які здатні за певних умов завдавати шкоди здоров’ю людини як відразу, так і в майбутньому.

Кожна людина відчуває небезпеку інтуїтивно і розуміє її особисто. Більшість людей пов’язують відчуття небезпеки з буденними проблемами і повсякчасними клопотами. Захист житла, робочого місця, побуту, здоров’я, довкілля – основні проблеми безпечного самопочуття людини. Відчуття небезпеки має глибоко індивідуальний відтінок, який головним чином залежить від:

  • рівня соціального і духовного розвитку особистості;

  • ситуації і суспільного устрою, які позитивно чи негативно впливають на світосприйняття людини.

При ідентифікації небезпек необхідно виходити з принципу “все впливає на все”, тобто джерелом небезпеки може бути все живе і неживе, підлягати небезпеці також може все живе і неживе.

Носіями, або джерелами небезпек є природні процеси та явища; елементи техногенного середовища; людські дії, що криють у собі загрозу небезпеки.

Небезпеки існують у просторі і часі і реалізуються у вигляді потоків енергії, речовини та інформації. Небезпеки не діють вибірково, а виникнувши, вони впливають на все матеріальне довкілля. Причинами, через які окремі об’єкти не страждають від певних небезпек або ж одні страждають більше, а інші менше, є властивості самих об’єктів.

Номенклатура небезпек - перелік назв, термінів, систематизова­них за окремими ознаками, або діючих на об’єкті чи робочому місці.

Приклад номенклатури небезпек за алфавітним порядком: 1.Алкоголь. 2.Аномальна температура, вологість, тиск повітря. 3.Аномальне ос­вітлення. 4.Блискавки. 5.Вакуум. 6.Вибухи та вибухові речовини. 7.Висота. 8.Вібрація. 9.Вогонь та вогнепальні речовини. 10.Вода. 13.Гарячі поверхні. 14.Гербіциди. 15.Гіподинамія. 16.Гіпокінезія. 17.Глибина. 18.Голод. 19.Гравітаційне тяжін­ня. 20.Дим. 21.Динамічне навантаження, тиск. 22.Дощ. 23.Електрика. 24.Емоційний стрес. 25.Замкнений простір. 26.Захворювання. 27.Зброя. 28.Землетрус. 29. Зсув. 30. Інфразвук. ЗІ. Інфрачервоне випромі­нювання. 32. Іскра. 33.Їдкі речовини. 34.Клаустрофобія. 35.Корозія. 36.Лавини. 37.Лазерне випромінювання. 38.Магнітне поле. 39.Макро- та мікроорганізми. 40.Медикаменти. 41.Метеорити. 42.Монотонність. 43.Накип. 44.Невагомість. 45.Недостатня міцність. 46.Ожеледь. 47.Отруєння. 48.Отруйні речовини. 49.Охолодження. 50.Падіння. 51.Па­ра. 52.Перевантаження. 53.Перенапруга. 54.Пестициди. 55.Повінь. 16.Пожежа. 57.Порох. 58.Психологічна несумісність. 59.Пульсація світла. 60.Радіація. 61.Резонанс. 62.Рідкі гази. 63.Розумове пере­напруження (втома). 64.Снігопад. 95.Сонливість. 66.Сонячна актив­ність. 67.Спрага. 68.Статична характеристика. 69.Струм великої час­тоти. 70.Тайфун. 72.Ударна хвиля. 73.Укуси. 74.Ультразвук. 75.Ультрафіолетове випромінювання. 76.Урагани. 77.Хитавиця. 78.Холод. 79.Циклон. 80.Цунамі. 81.Шум.

За даними ООН найбільшу небезпеку загибелі людини у промислово розвинених країнах становлять такі фактори:

1.Паління. 2.Споживання алкогольних напоїв. 3.Автомобілі. 4. Ручна вогнепальна зброя. 5.Електричний струм. 6.Мотоцикли. 7.Плавання. 8.Хірургічне втручання. 9.Рентгенівські опромінення. 10.Залізниця. 11.Авіація. 12.Велика будова. 13.Велосипед. 14.Мисливство. 15.Побутові травми. 16.Гасіння пожеж. 17.Атомна енергетика. 18.Альпінізм. 19.Сільгосптехніка. 20.Лижі.

З метою аналізу, узагальнення та розробки заходів щодо запобігання негативним наслідкам існує необхідність класифікації небезпек, джерел, що породжують їх, та тих чинників (факторів), які безпосередньо призводять до негативного впливу на людину.

Таксономія небезпек - класифікація та систематизування явищ, процесів, об'єктів, які здатні завдати шкоди людині. Критерії класи­фікації небезпеки:

- за природним походженням (природні, техногенні, екологічні та ін.);

- за локалізацією (космос, атмосфера, літосфера, гідросфера);

- за наслідками (захворювання, травми, загибель, пожежі);

- за шкодою (соціальна, технічна, екологічна та ін.);

- за сферою проявлення (побутова, спортивна, дорожньо-транспортна, виробнича);

- за структурою (прості, складні);

  • за характером дії на людину (активні та пасивні).

Найбільш поширеною класифікацією небезпек життєдіяльності людства за джерелами походження є така, згідно з якою всі небезпеки поділяють на чотири групи: природні, техногенні, соціально-політичні та комбіновані. Перші три вказують на те, що небезпеки за своїм походженням належать до трьох елементів життєвого середовища, яке оточує людину – природного, техногенного (матеріально-культурного) та соціального. До четвертої групи належать природно-техногенні, природно-соціальні та соціально-техногенні небезпеки, джерелами яких є комбінація різних елементів життєвого середовища.

Така класифікація майже збігається з державною класифікацією надзвичайних ситуацій, згідно з якою надзвичайні ситуації (НС) на території України поділяють на: НС техногенного, НС природного, НС соціально-політичного та НС воєнного характеру.

Природні джерела небезпеки – це природні об’єкти, явища природи та стихійні лиха, які становлять загрозу для життя або здоров’я людини (землетруси, зсуви, селі, вулкани, повені, снігові лавини, шторми, урагани, зливи, град, тумани, ожеледі, блискавки, астероїди, сонячне та космічне випромінювання, небезпечні рослини, тварини, риби, комахи, грибки, бактерії, віруси, заразні хвороби тварин та рослин).

Техногенні джерела небезпеки – передусім небезпеки, пов’язані з використанням транспортних засобів, з експлуатацією підіймально-транспортного обладнання, використанням горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин та матеріалів, з використанням процесів, що відбуваються при підвищених температурах та підвищеному тиску, з використанням електричної енергії, хімічних речовин, різних видів випромінювання (іонізуючого, електромагнітного, акустичного).

До соціальних джерел небезпек належать небезпеки, викликані низьким духовним та культурним рівнем: бродяжництво, проституція, п’янство, алкоголізм, злочинність тощо. Першоджерелами цих небезпек є незадовільний матеріальний стан, погані умови проживання, страйки, повстання, революції, конфліктні ситуації на міжнаціональному, етнічному, расовому чи релігійному ґрунті.

Джерелами політичних небезпек є конфлікти на міжнаціональному та міждержавному рівнях, духовне гноблення, політичний тероризм, ідеологічні, міжпартійні, міжконфесійні та збройні конфлікти, війни.

І все ж більшість джерел небезпек мають комбінований характер.

Природно-техногенні небезпеки – смог, кислотні дощі, пилові бурі, зменшення родючості ґрунтів, виникнення пустель, глобальне потепління та інші явища, породжені людською діяльністю.

Природно-соціальні небезпеки - наркоманія, епідемії інфекційних захворювань, венеричні захворювання, СНІД та інші.

Соціально - техногенні небезпеки - професійна захворюваність, професійний травматизм, психічні відхилення та захворювання, викликані впливом на свідомість і підсвідомість засобами масової інформації та спеціальними технічними засобами, токсикоманія.

Слід усвідомлювати, що наявність будь-якого джерела небезпеки ще не означає того, що людині обов’язково повинна бути спричинена якась шкода. Існування джерела небезпеки свідчить передусім про існування або ж можливість утворення конкретної небезпечної ситуації, при якій буде спричинена шкода. До матеріальних збитків, пошкодження, шкоди здоров’ю, смерті або іншої шкоди призводить конкретний вражаючий фактор.

Під вражаючими факторами розуміють такі чинники життєвого середовища, які за певних умов завдають шкоди як людям, так і системам життєзабезпечення людей, призводять до матеріальних збитків. За своїм походженням вражаючі фактори можуть бути:

  • фізичні, в тому числі енергетичні (ударна повітряна або водна хвиля, електромагнітне, акустичне, іонізуюче випромінювання, об’єкти, що рухаються або мають високу температуру тощо);

  • хімічні (хімічні елементи, речовини та сполуки, що негативно впливають на організм людей, фауну, флору, викликають корозію, призводять до руйнування об’єктів життєвого середовища;

  • біологічні (тварини, рослини, мікроорганізми);

  • соціальні (збуджений натовп людей);

  • психофізіологічні.

Залежно від наслідків впливу конкретних вражаючих факторів на організм людини їх в деяких випадках поділяють на шкідливі та небезпечні.

Шкідливими факторами прийнято називати такі чинники життєвого середовища, які призводять до погіршення самопочуття, зниження працездатності, захворювання і навіть до смерті як наслідку захворювання. Шкідливі фактори можуть викликати захворювання чи зниження праце­здатності людини як у явній, так і в прихованій формі .

Небезпечними факторами називають такі чинники життєвого середовища, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших пошкоджень організму або окремих його органів і навіть до раптової смерті.

Розподіл факторів на небезпечні та шкідливі досить умовний. Один і той же фактор може спричинити загибель людини, травму, за­хворювання, або не завдати ніякої вади завдяки її силі, здатності організму до протидії (електричний струм, радіація, та ін.). В кожному конкретному випадку виникнення небезпеки має багато причинний характер.

Небезпечні та шкідливі фактори дуже часто бувають прихованими або ж такими, які важко виявити або розпізнати. Це стосується будь-яких небезпечних та шкідливих факторів, так само як і джерел небезпеки, які породжують їх.

Приклади взаємозв’язків між джерелом небезпеки, небезпечною ситуацією та вражаючим фактором наведено у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1.

Джерело небезпеки

Небезпечна ситуація (небезпека)

Вражаючий фактор

Війна

Наліт бомбардувальників

Бомба, бомбові уламки

Електрична мережа

Обрив лінії електропередач

Дотик до оголених контактів

Коротке замикання

Напруга струму;

Електричний струм;

Підвищена температура, вогонь

Повінь

Затоплення населеного пункту

Високий рівень води

Низька температура

Автомобіль

Керування в нетверезому стані

Порушення правил руху

Несправність

Автомобіль, що рухається

Автомобіль, що рухається

Залежно від виду несправності

Розподіл на джерело небезпеки, небезпечну ситуацію та вражаючий фактор проводять залежно від завдання, яке ставиться, передусім, від рівня системи Л-ЖС, що розглядається.

Наприклад: якщо для однієї конкретної особи або групи людей вражаючим фактором є уламки від вибуху бомби; падіння бомб (бомбування) є небезпечною ситуацією, а літак, з якого здійснюється бомбування - джерелом небезпеки, то для рівня країни або регіону, в якому ведуться бойові дії, небезпечним фактором є бомби; поява літаків, що несуть бомби - це небезпечна ситуація; джерелом небезпеки є війна.

Одне джерело небезпеки може призводити до різного роду небезпечних ситуацій, а останні породжують різні вражаючі фактори. Своєю чергою, вражаючі фактори можуть спричиняти утворення нових небезпечних ситуацій чи навіть джерел небезпек.

Наприклад: газова плита на кухні становить загрозу отруєння, пожежі та вибуху. Отже, вона може розглядатися як джерело небезпеки. Коли будуть залишені відкритими конфорки та, газ, що заповнив приміщення, вибухне, з’являться інші небезпечні фактори, а саме: елементи будівлі, що руйнується, полум’я, чадний газ тощо.

Сучасне життєве середовище, навіть побутове, містить багато джерел небезпек. Це і електрична мережа та електроапаратура, система водопостачання, медикаменти, отруйні та пожеженебезпечні речовини, балкони, що знаходяться на висоті, мисливська чи інша зброя тощо. Для того, щоб виникла реальна небезпечна ситуація, необхідна причина або умова, своєрідний «пусковий механізм», при якому потенційна небезпека переходить у реальну. Логічним процесом розвитку небезпеки, реалізації потенційної загрози є тріада «джерело небезпеки – причина (умова) – небезпечна ситуація».

Небезпека проявляється у певній просторовій області, яка отримала назву небезпечної зони. Розрізнюють небезпечні зони постійні, рухомі (під стрілою вантажопідіймального крану) та випадкові (при відмові рульового управління автомобіля).