Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobilka_shpori.docx
Скачиваний:
918
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
178.31 Кб
Скачать

33. Будова, принцип дії та порядок включення коробки відбору потужності квп-68б.

Окрім цих агрегатів в трансмісії деяких, в тому числі пожежних автомобілів додається коробка відбору потужності для приводу додаткових механізмів

34. Призначення, будова і робота елементів підвіски автомобіля зил-4314-10.

Підвіска переднього моста вантажного автомобiля змонтована на поздовжніх ресорах, які пом'якшують поштовхи, що виникають унаслідок нерівності доріг. Кожна ресора складається із стальних листів різної довжини. Середню частину ресори кріплять до балки моста за допомогою стрем’янок

Задні листові ресори автомобіля ЗIЛ-4314-10 мають додаткові ресори (підресорники), які розміщені вздовж лонжеронів рами. Основні ресори i підресорники симетричні. Основна ресора стягнута чотирма хомутиками, а підресорники - двома хомутиками, які запобігають їх бічному зміщенню

В листах ресор виштампувані виступи i заглиблення, які перешкоджають переміщенню листів ресор під час роботи.

Ресори кріплять до кожухів ведучих мостів або до осі стрем’янками. Ресори пом’якшують поштовхи, які передаються на нерівній дорозі від коліс до кузова, але після кожного поштовху спричиняють вертикальні коливання кузова. Ці коливання гасять телескопічні амортизатори двосторонньої дії.

Амортизатор встановлюють між рамою i переднім мостом автомобiля i кріплять до них за допомогою пальців з гумовими втулками, які проходять через провушини амортизатора.

Для телескопічних амортизаторів рекомендується суміш 50 трансформаторного i 50 турбінного масел або амортизаційна рідина АЖ-12Т.

Ресорні листи змащують графітним мастилом.

У міру необхідності в амортизатори слід доливати рідину. Ця рідина складається із суміші мінеральних масел. Вона повинна мати низьку температуру застигання, невисоку в’язкість, що мало залежить від зміни температури, добру мастильну здатність. Таким вимогам відповідав суміш трансформаторного i турбінного масел.

35. Призначення і будова автомобільної камерної шини. Маркування, типи і розміри шин, правила їх експлуатації, норми пробігу. Облік роботи автомобільних шин.

Вона складається з покришки, камери з вентилем i ободової стрічки, яка захищає камеру від стирання ободом колеса i защемлення краями покришки.

Покришка складається з каркаса, подушкового шару 4, протектора, боковин i бортів. Каркас виготовляють з кількох шарів прогумованої тканини (корду) i міцно приєднують до жорстких бортів, за допомогою яких покришка кріпиться на ободі колеса. У бортах вмонтовані осердя (кільця) із стального дроту, обгорнуті стрічкою. Кільця захищають борти від розтягування i запобігають зіскакуванню шини з колеса. Подушковий шар гуми, який розміщений між протектором i каркасом, захищає останній від пошкоджень. Візерунок протектора залежить від призначення покришки

Камера - замкнутий гумовий рукав, у який, нагнітають повітря через вмонтований у неї вентиль - клапан, що пропускає повітря тільки в камеру

Основні деталі вентиля - гумовометалевий корпус, золотник, який складається з ніпеля i клапана з пружиною, i ковпачок.

Маркування шин. На бокову поверхню покришки i камери наносять їх розміри в дюймах. Перше число означав ширину профілю В, Друге - діаметр D обода колеса.

У деяких шинах діаметр профілю i ободи позначено в міліметрах (260508). Крім розміру шини, на покришці поставлене клеймо із зазначенням заводу, що випустив шину, місяця i року випуску та номера.

Нові шини для встановлення на автомобіль треба добирати з однаковим візерунком протектора. Покришки, які були в експлуатації, треба комплектувати за візерунком протектора i за ступенем спрацювання. Спрацювання передніх i задніх шин неоднакове. Щоб спрацювання шин було рівномірним, потрібно періодично, через кожні 5000...6000 км пробігу міняти їх місцями відповідно до заводської iнструкцiї.

Для кожної моделі автомобіля встановлено норми тиску повітря в шинах, які наведено в таблиці

відхилення значно скорочують строк служби шин. Підвищений тиск повітря в шинах призводить до перевантаження ниток каркаса та їх руйнування, до нерівномірного спрацювання протектора. Ще небезпечніше зменшення тиску; пониження тиску на 25 скорочує строк служби шин на 50.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]