Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobilka_shpori.docx
Скачиваний:
922
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
178.31 Кб
Скачать

62. Перевірка і регулювання підшипників маточин передніх коліс автомобіля зил-4314-10. Змащення підшипників маточин коліс.

Через 20 тис. км пробігу автомобіля замінити консистентне мастило в маточинах передніх коліс

), для чого зняти маточину, промити підшипники та внутрішню порожнину маточини гасом або бензином, протерти ганчір-

кою, покласти мастило «Литол-24»

на зовнішні кільця підшипників і, не заповнюючи внутрішню порожнину маточини, змастити сильно підшипники, скласти

маточину й відрегулювати затягування підшипників

63. Демонтаж, монтаж шин, ремонт камер. Техніка безпеки під час демонтажу (монтажу) шин.

заборонено ставити на колеса одного моста шини діагональної й радіальної конструкцій, а також шини з різним рисунком протектора.

Монтаж шини виконують на чистий і справний обід. При ньому перевіряють, щоб на внутрішній поверхні покришки не було пошкоджень, протирають від вологи й посипають тальком. Після цього в покришку закладають камеру, злегка підкачують її повітрям, щоб набрала круглої форми. Потім шину надягають на обід колеса, виводячи в паз обода вентиль камери. Далі між ободом і бортом шини вставляють знімне бортове кільце, а в канавку обода встановлюють замкове кільце. Розглянута технологія застосовується для коліс вантажних автомобілів, що мають плоский обід.

Д е м о н т а ж шини (рис. 5.14) здійснюють у такій послідовності: повністю випускають повітря з камери; відтискують борт покришки від диска колеса, користуючись прямою лопаткою й лопаткою з кривим захватом; спочатку прямою, а потім обома лопатками відтискають замкове кільце й виймають його; далі, перевернувши шину, виймають із неї диск колеса.

Шиномонтажні роботи виконуються за допомогою спеціальних лопаток тільки в визначених місцях, при суворому дотриманні правил техніки безпеки. Монтаж проводять в зворотній послідовності.

Головне правило: починати монтаж треба з боку шини, протилежного вентилю, а демонтаж — з боку вентиля, послідовно відокремлюючи спочатку зовнішній борт покришки, а потім внутрішній

Накачування шин здійснюють в спеціально загороджених місцях, що запобігав травмам при зриві замкового кільця, а в дорожніх умовах шину необхідно покласти замковим кільцем вниз, що запобігає травмам при зриві замковою кільця

64. Послідовність перевірки і регулювання зачеплення ролика з черв’яком і підшипників рульового вала черв’ячного рульового механізму.

Зазор у пiдшипниках черв'яка автомобiля регулюють шляхом видалення прокладок мiж нижньою кришкою i картером рульового механiзму.

Зачеплення ролика з черв'яком регулють обертанням регулювального гвинта, у паз якого вставлено ступінчастий хвостовик вала сошки спецiальним Г-подiбним ключем з комплекту iнструментiв водiя. Заданий зазор у зачепленні черв'яка з роликом фіксується фігурною шайбою зі штифтом і гайкою

65. Послідовність перевірки і регулювання рульового механізму автомобіля зил-4314-10.

Рульовий механiзм автомобiля ЗIЛ-4314-10 має карданну передачу, яка дає можливiсть послабити вплив коливання кабiни вiдносно рами, а також зменшує розмiри системи рульового керування. Вилки карданiв у верхнiй частинi з’єднанi з рульовим валом, а в нижнiй - з ведучим валом рульового механiзму.

Осьове перемiщення рульового вала автомобiля ЗIЛ-4314-10 усувають пiдтягуванням спецiальним ключем гайки нижнього пiдшипника рульового вала i його сальника.

У рульовому керуваннi автомобiля ЗIЛ-4314-10 зачеплення поршня-рейки iз зубчастим сектором регулюють обертанням регулювального гвинта, розмiщеного на кришцi рульового механiзму.

Щоб перевiрити тиск, який створюється у насосi гiдропiдсилювача, між насосом i шлангом високого тиску встановлюють пристрiй, що складаеться з манометра i шкали до 8 Мпа (80 кгс/см2), вентиля, який перекриває подачу масла до гiдропiдсилювача.

Тиск масла на холостому ходу двигуна повинен бути не менш як 6 МПа (60 кгс/см2).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]