Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobilka_shpori.docx
Скачиваний:
922
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
178.31 Кб
Скачать

91. Основні автомобільні заводи України і характеристика автомобілів, які вони випускають. Перспективи випуску пожежних автомобілів в Україні.

Харківський тракторний завод, який інтенсивно займався розробками в галузі створення більш досконалих двигунів внутрішнього згоряння, а в 1940 році був створений легендарний танк Т-34. В 1958 році розпочався випуск автобусів на Львівському автобусному заводі. В цьому ж році було прийняте рішення про переорієнтацію Кременчугського комбайнового заводу і Запорізького заводу “Комунар” на випуск відповідно вантажних і легкових автомобілів. І в квітні 1959 року були зібрані перші десятитонні тривісні самоскиди КрАЗ-222, а в червні цього ж року виїхав з воріт експериментального цеху перший дослідний мікролітражний автомобіль - ЛуАЗ-969 (легковий автомобіль підвищеної прохідності) на Луцькому автомобільному заводі. Серійно випускаються автомобілі і продовжуються розробки нових моделей на заводах, вже ставших ветеранами: Львівському автобусному, Кременчуцькому, Запорізькому, Луцькому автомобільних. Крім цих заводів виробництво автомобілів організовано на Лубенському АО “Автомаш” (автомобіль “Сула”, розроблений на шасі УАЗа, і крім інших моделей випускається штабний автомобіль для пожежної охорони); на 5-му Київському авторемонтному заводі (на базі автомобіля АЗЛК-21412) випускаються автомобілі аварійно-рятувальної служби, автомобілі медичної допомоги і спеціальний автомобіль для міліції; на Горловському авторемонтному заводі (на базі автомобіля “Газель”) випускаються мікроавтобуси “швидка допомога”, пересувні лабораторії, патрульні автомобілі та інші. Організовано виробництво автомобілів мілкосерійними партіями і на інших заводах. Крім того, на Україні продовжує успішно випускати пожежні автомобілі різного призначення одне з найбільших підприємств бувшого Радянського Союзу - Прилуцький завод “Пожмашина”.

92. Класифікація та маркування пожежних автомобілів.

Автомобільний рухомий склад поділяється на вантажний пасажирський і спеціальний. До вантажного рухомого складу відносяться автомобілі для перевезення вантажів, автомобілі-тягачі, причепи, і напівпричепи. Вантажні автомобілі можуть мати платформу і використовуватись як універсальний транспорт, який перевозить різноманітні вантажі, і можуть мати спеціалізований кузов для перевезення певних вантажів - самоскиди для сипучих і в’язких вантажів, рефрижератори для швидкопсувних вантажів тощо. Крім типу кузова вантажні автомобілі класифікуються по вантажопідйомності і прохідності. Пасажирські автомобілі поділяються на легкові (вмістимістю до 8 чол., включаючи водія) і автобуси для масових перевезень пасажирів (вмістимістю більше 8 чол.). Легкові автомобілі поділяються на класи в залежності від робочого об’єму двигуна: особливо малий - до 1,2 л, малий від 1,2 до 1,8 л, середній до 3,5 л і вищий - робочий об’єм не регламентується. Автобуси в залежності від призначення поділяються на міжміські, міські і місцевого сполучення а також туристичні. В залежності від довжини автобуси поділяються на особливо малі, малі, середні, великі, і особливо великі (зчленовані). Спеціальні автомобілі призначені переважно для виконання нетранспортних робіт одного якогось виду, для чого мають спеціальне обладнання. До них відносяться пожежні, санітарні, автовишки, поливочні, автомайстерні, автокрани, тощо. Для позначення моделі автомобіля пишуть скорочено назву заводу виготівника (КрАЗ,ЛАЗ,ЗАЗ,ЗІЛ,КамАЗ). А після цього через дефіс - данні самої моделі. Базова модель має індекс, утворений чотирма цифровими знаками, а для позначення модифікацій і варіантів використовуються п’ятий і шостий знаки. Перша цифра вказує клас автомобіля. Для легкових автомобілів клас відрізняється робочим об’ємом двигуна, для автобусів габаритною довжиною, для вантажних і спеціальних автомобілів дозволеною максимальною масою. Другий цифровий знак характеризує вид автомобіля: 1-легковий автомобіль, 2 - автобус, 3 - вантажний автомобіль з бортовою платформою, 4-сідельний тягач, 5-самоскид, 6-цистерна, 7-фургон, 8-резерв (не використовується) і 9-спеціальний. Третій і четвертий знаки позначають номер моделі автомобіля(від 01 до 99). П’ятий знак позначає номер базової модифікації автомобіля (від 1 до 9). Шостий знак присвоюється експортним варіантам виконання. При відсутності модифікації п’ятим знаком буде 0.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]