Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети відходи.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
151.15 Кб
Скачать

2 Особливості виробництва пористих заповнювачів з відходів металургії

Однією з шляхів задоволення потреб й виконання вимог будіндустрії щодо асортименту і забезпечення якості заповнювачів для бетонів є переробка взаполнителе відходів виробництва металургійної, енергетичній й хімічної промисловості, супутніх продуктів видобування нафти й збагачення мінерального сировини, відходів переробки природних матеріалів, вторинних ресурсів.

Сьогодні використання промислових відходів задля потреб будівельної індустрії становить менше 20% щорічного обсягу етапі їх утворення. Наприклад, у чорній металургії виготовлення будівельних матеріалів різного призначення використовується небагато розплавлених шлаків, а більшість відвальних шлаків не знайшла застосування. Підприємствамигорно-перерабативающией ігорнохимической областей щорічно добуваються сотні тонн мінерального сировини, у якій придатні виробництва будматеріалів попутні мінерали припадає лише близько 20% гірської маси. Багато порід можна буде застосувати як заповнювачі і домішки під час виготовлення бетону, залізобетону, цегли, пористих заповнювачів.

Не мають ще належного використання золи ізолошлаковие відходи теплових електростанцій і теплоцентралей, відходи інших технологічних процесів переробки мінерального сировини й вторинних мінеральних ресурсів, придатних від використання як заповнювачі для бетонів.

3.Безклінкерні зольні в’яжучі. Вимоги до золи. Властивості. Область використання.

З бесклінкерного зольних в'яжучих найбільш відомий ізвестковозольний цемент - гідравлічна в'язка, одержуване спільним помелом або ретельним змішуванням подрібнених роздільно золи і вапна. У золі зміст несгоревшего палива має бути мінімальним (в кам'яновугільних золах - не більше 10%, торф'яних - 5%), вміст SOз не поділ ¬ жно перевищувати 3%, перепалених Сао і МgO, що викликають нерівномірність зміни обсягу в'яжучого - 5%. Вапно застосовують звичайно гашене. Склад вапняно-зольних цементів залежить від вмісту в золі активного оксиду кальцію і мінералів, здатних до гідратації. Оптимальний вміст вапна в цих в'яжучих становить 10 ... 40%, зменшуючись в міру збіль ¬ чення в золі вмісту вільного оксиду кальцію і активних мінералів.

Різновидами вапняно-зольного цементу є ТЕЦ-цемент і торфозольний цемент, одержувані при сжи ¬ ганіі кам'яного вугілля або торфу, попередньо подрібнених разом з вапняком.

Вапняно-зольні цементи отримують також з очажний залишків печей на цегельних заводах, що складаються з золи топ-лива і бою цегли, також вапнякоопалюваних печей. В останньому випадку їх потрібно добавка вапна.

Для виробництва місцевих сланцезольних в'яжучих - кукермітов - застосовують дрібні і найдрібніші фракції, розмір зерен яких не перевищує 30 мкм. Питома поверхня дрібних фракцій досягає 2500 см2 / г, а найдрібніших - до 5000 см2 / г. З підвищенням дисперсності в золі зменшується вміст вільного оксиду кальцію, знижується водопотребность і росте гідравлічна активність, що досягає при стандартному випробуванні в пластичних розчинах 20 МПа. Гідравлічна активність сланцевої золи залежить також від змісту і складу склоподібної фази, що утворилася з розплаву при спалюванні сланцю. Активність вище у зол з великим вмістом глинозему і кремнезему в склоподібної фазі.

При звичайних температурах кукерміти твердіють повільно. Прискорити процес твердіння можна підвищенням температури середовища і введенням добавки цементного клінкеру, в результаті чого отримують кукерміт-цементи.

Білет 22

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]