Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обл_Бюдж_Підпр_кон2.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
454.66 Кб
Скачать

4.4. Облік розрахунків зі стипендіатами

Облік розрахунків зі стипендіатами в навчальних закладах, які утримуються за рахунок бюджетних коштів здійснюється відпо­відно до вимог Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та відповідних нормативно-правових актів.

Відповідно до ст. 51 Закону України «Про освіту» вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти мають гарантоване державою право на за­безпечення стипендіями, гуртожитками, інтернатами в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Стипендія - це грошове забезпечення, яке регулярно надаєть­ся особам, що вчаться на денних відділеннях вищих і середніх спеціальних навчальних закладах на бюджетній основі, а також особам, які проходять підготовку на стаціонарі в аспірантурі та докторантурі.

Стипендія забезпечує умови реалізації гарантій держави щодо здобування освіти і матеріальне стимулювання якісного навчан­ня. Державні стипендії у навчальних закладах і науково-дослідних інститутах виплачуються в межах встановлених лімітів стипенді­ального фонду.

Відповідно до Порядку стипендіального забезпечення, за­твердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 лип­ня 2004 р. № 882 (зі змінами та доповненнями) встановлено пере­лік осіб, які навчаються у навчальних закладах та наукових уста­новах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, у навчальних закладах, що перебувають у власності Автономної Республіки Крим, та комунальних навчальних закладах за раху­нок коштів відповідних бюджетів:

  • учні денної форми навчання професійно-технічних на­вчальних закладів;студенти денної форми навчання вищих навчальних за­кладів І-ІУ рівня акредитації, крім осіб, які навчаються за освітньо-професійними програмами підготовки магістрів державного управління:

  • курсанти денної форми навчання вищих навчальних за­кладів цивільної авіації, морського і річкового транспорту. Севастопольського національного інституту ядерної енергії та промисловості;

  • учні УІІІ-ХІІ класів середніх спеціальних музичних шкіл- інтернатів і середніх художніх шкіл;

  • учні І-ІІ курсів училищ фізичної культури;

  • слухачі підготовчих відділень консерваторій та студій під­готовки акторських кадрів;

  • клінічні ординатори;

  • аспіранти і докторанти, які навчаються з відривом від ви­робництва (крім аспірантів та докторантів, розмір стипен­дії яких визначено Положенням про прийом слухачів до На­ціональної академії державного управління при Президен­тові України.

  • Стипендії призначаються : академічні і соціальні. Академічні:

  • учням денної форми навчання професійно-технічних на­вчальних закладів; студентам денної форми навчання ви­щих навчальних закладів І-ІУ рівня акредитації, крім осіб, які навчаються за освітньо-професійними програмами під­готовки магістрів державного управління; курсантам ден­ної форми навчання вищих навчальних закладів цивільної авіації, морського і річкового транспорту. Севастопольсько­го національного інституту ядерної енергії та промисло­вості - за результатами навчання у професійно-технічних і вищих навчальних закладах та виявленою при цьому успішністю;

  • учням УІІІ-ХІІ класів середніх спеціальних музичних шкіл- інтернатів і середніх художніх шкіл, учням І-ІІ курсів учи­лищ фізичної культури, слухачям підготовчих відділень консерваторій та студій підготовки акторських кадрів, клі­нічним ординаторам, аспірантам і докторантам, які навча­ються з відривом від виробництва - на підставі наказу про зарахування до навчальних закладів та наукових установ;

Академічними стипендіями є:

  • стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, іменні стипендії, які призна­чаються учням, студентам і курсантам за результатами навчання, розміри та порядок призначення яких визнача­ються окремими нормативними актами;

  • іменні або персональні стипендії навчального закладу;

  • ординарні (звичайні) академічні стипендії.

Розмір академічних стипендій учням денної форми навчання професійно-технічних навчальних закладів, студентам, курсан­там, учням УІІІ-ХІІ класів середніх спеціальних музичних шкіл- інтернатів і середніх художніх шкіл, учням І—11 курсів училищ фі­зичної культури, слухачям підготовчих відділень консерваторій та студій підготовки акторських кадрів, визначається виходячи з установленого Кабінетом Міністрів України розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії з урахуванням типу навчального закладу, умов та напряму навчання, успішності стипендіата.

Академічна стипендія у мінімальному розмірі призначається:

  • учням, які за результатами семестрового контролю мають менше ніж 10-12 балів з кожного предмета за дванадцятибальною або середній бал успішності нижчий ніж 5 за п'ятибальною шкалою оцінювання;

  • студентам, які за результатами семестрового контролю ма­ють середній бал успішності 7.00 - 9.99 за дванадцятибальною або 4.00 - 4.99 за п'ятибальною шкалою оцінювання:

  • учням та студентам першого року навчання до першого се­местрового контролю.

Учням і студентам, які за результатами семестрового контр­олю мають 10-12 балів з кожного предмета за дванадцятибаль- ною або середній бал успішності 5 за п'ятибальною шкалою оці­нювання, розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії збільшується на:

  • 40 гривень - для учнів;

  • 50 гривень - для студентів вищих навчальних закладів І -11 рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфіка­ційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр»;

  • 60 гривень - для студентів вищих навчальних закладів III- IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфіка- ційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр».

Іменні та персональні стипендії призначаються за особливі успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій ді­яльності учням, студентам, курсантам за поданням стипендіаль­ної комісії навчального закладу. Виплата іменних та персональ­них стипендій проводиться у межах коштів, передбачених для виплати стипендій, відповідно до положення про іменні або персо­нальні стипендії навчального закладу, що затверджується його ке­рівником. Розмір іменної або персональної стипендії навчального закладу підвищується на:

  • 65 гривень - для учнів;

  • 85 - гривень для студентів вищих навчальних закладів І—11 рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфіка­ційними рівнями «молодший спеціаліст» або «бакалавр»;

  • 85 - для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр».

Розмір академічної стипендії Президента України для учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів до­рівнює 4.375 мінімальної академічної стипендії учнів професій­но-технічних, студентів вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації»;

Розмір академічної стипендії імені М.С. Грушевського дорівнює 3,75 мінімальної академічної стипендії студентів вищих навчаль­них закладів відповідного рівня акредитації»;

Розмір іменних академічних стипендій, заснованих Кабінетом Міністрів України, дорівнює 3,125 мінімальної академічної сти­пендії учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації».

Стипендії Президента України учасникам і призерам міжна­родних учнівських олімпіад з базових навчальних предметів ви­плачуються у таких розмірах мінімальної академічної стипендії студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівня акредитації: 2,5 - для учасників: 4,375 - для призерів».

У разі коли стипендіат має право на призначення кількох ака­демічних стипендій, виплачується одна - найбільшого розміру, якщо інше не передбачено нормативними актами.

Академічна стипендія призначається з першого числа міся­ця, що настає після закінчення екзаменаційної сесії, за резуль­татами якої студенту призначена зазначена стипендія, у меж­ах коштів, передбачених у загальному фонді кошторисів вищих навчальних закладів на стипендіальне забезпечення. Розмір академічної стипендії дорівнює 3,125 мінімальної академічної стипендії студентів вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації».

Стипендіатам, які постійно проживають на території насе­леного пункту або навчаються у навчальному закладі, що розта­шований у населеному пункті, якому надано статус гірського, ви­плачується додаткова стипендія у розмірі 20 відсотків мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

Соціальні - на підставі нормативно-правових актів на отри­мання державних пільг і гарантій для окремих категорій громадян.

Соціальні стипендії призначаються:

студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбав­лених батьківського піклування, а також студентам і кур­сантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років зали­шились без батьків;

студентам і курсантам з числа осіб, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які по­страждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гаранту­ються пільги під час призначення стипендії:

  • студентам і курсантам з малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із зако­нодавством);

  • студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалідами І—111 групи:

  • студентам і курсантам, які мають сім'ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або одна мати (батько) навчається у вищому на­вчальному закладі за денною формою навчання: студентам, які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отри­мання травм на виробництві, професійного захворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах.

Учням, студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, по­збавлених батьківського піклування, а також учням, студентам і курсантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залиши­лися без батьків, призначається соціальна стипендія у розмірі, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

У разі коли успішність осіб становить за результатами семе­стрового контролю 10-12 балів з кожного предмета або серед­ній бал успішності дорівнює п'яти (відповідно за дванадцяти - та п'ятибальною шкалою оцінювання), розмір соціальної стипендії, збільшується на:

  • 40 гривень - для учнів;

  • 50 гривень - для студентів вищих навчальних закладів І—11 рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста або бакалавра;

  • 60 гривень - для студентів вищих навчальних закладів III- IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфіка- ційним рівнем бакалавра, спеціаліста або магістра.

Стипендії виплачуються раз на місяць.

З метою підвищення життєвого рівня та заохочення за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності навчальний заклад 10 відсотків коштів, передбачених для випла­ти стипендій, використовує для надання учням, студентам, кур­сантам, клінічним ординаторам і аспірантам, які навчаються за державним замовленням, матеріальної допомоги та заохочення.

Порядок використання коштів, передбачених на виплату сти­пендій, для надання матеріальної допомоги та заохочення розро­бляється навчальним закладом та затверджується його керівни­ком. Для вирішення питань з призначення та позбавлення ака­демічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортив­ній та науковій діяльності, навчальні заклади утворюють стипен­діальні комісії. До складу стипендіальної комісії входять керівник навчального закладу, представники фінансових підрозділів, де­кани факультетів (завідуючі відділеннями), представники проф­спілкових та самоврядних організацій учнів, студентів, курсантів. Стипендіальна комісія протягом трьох робочих днів приймає рі­шення щодо призначення соціальної стипендії.

Стипендіатам, які мають дітей віком до трьох років і продовжу­ють навчання за денною формою, виплачуються щомісячна гро­шова допомога, передбачена законодавством, і стипендія, призна­чена згідно з цим Порядком.

Студентам і курсантам з малозабезпечених сімей (у разі отри­мання відповідної державної допомоги згідно із законодавством), студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалідами І—111 груп яким призначена академічна стипендія, додатково виплачується соці­альна стипендія у відсотках від мінімальної ординарної (звичай­ної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу:

  1. 9 - студентам і курсантам з малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із зако­нодавством), студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалі­дами І-III групи (крім інвалідів по зору і слуху та інвалідів війни);

  2. 30 - учням, студентам і курсантам з числа тих, що входили до складу військових формувань, які за рішенням відповід­них державних органів були направлені для виконання ми­ротворчих операцій або відряджені до держав, в яких у цей період велися бойові дії:

  3. 50 - учням і студентам, які є інвалідами по зору і слуху: учням і студентам з числа військовослужбовців, які прирів­няні до інвалідів війни.

Особам, яким згідно із Законом України «Про статус і соціаль­ний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантуються пільги під час призначення стипендії, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на здій­снення заходів з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, виплачується додаткова соціальна стипендія у сумі:

  • 130 гривень-учням;

  • 150 гривень - студентам вищих навчальних закладів І—II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфіка­ційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр»;

  • 170 гривень - студентам вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфіка­ційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр».

Кабінет Міністрів України Постановою №165 «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008р. встановив такі мінімальні розміри стипендій:

  1. мінімальну ординарну (звичайну) академічну стипендію у

розмірі:

  • для учнів професійно-технічних навчальних закладів - 200 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів І-II рівня акредита­ції, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «мо­лодший спеціаліст» або «бакалавр» - 400 гривень на місяць:

  • для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівня акреди­тації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівня­ми «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр» - 530 гривень на місяць;

2. соціальну стипендію у розмірі:

  • для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьків­ського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків - 500 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років за­лишилися без батьків, - 1060 гривень на місяць;

3. академічну стипендію Президента України у розмірі:

  • для учнів - 600 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредита­ції. які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «мо­лодший спеціаліст» або «бакалавр», - 800 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівня акреди­тації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», - 1000 гривень на мі­сяць;

4. іменні та академічні стипендії, засновані Кабінетом Міні­стрів України, у розмірі:

  • для учнів - 500 гривень на місяць:

  • для студентів вищих навчальних закладів І -11 рівня акредита­ції, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «мо­лодший спеціаліст» або «бакалавр», - 700 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівня акреди­тації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», - 850 гривень на мі­сяць.

З 2008 року Постановою Верховної Ради України «Про при­значення іменних стипендій Верховної Ради України для найта- лановитіших молодих учених» засновано нарахування іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших моло­дих учених віком до 35 років, які успішно пройшли захист док­торської дисертації або підготували матеріали докторської дис­ертації, що прийняті до розгляду спеціалізованою вченою радою для захисту докторських дисертацій, у розмірі 2 тис. гривень що­місяця кожна.

Керівником вищого навчального закладу встановлюється кон­кретний розмір плати за проживання в гуртожитках і розрахову­ється відповідно до Порядку надання інших платних послуг дер­жавними та комунальними навчальними закладами, затвердже­ного спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Мі­ністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 23.07.2010 №736/902/758 «Про затвердження Порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними за­кладами», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30 лис­топада 2010 р. за №1196/18491, виходячи з нормативу житлової площі на кожного мешканця, встановленого згідно проектної до­кументації при будівництві гуртожитку, та розрахункового коефі­цієнта загальної площі, що припадає на кожного мешканця гурто­житку.

Граничний розмір плати за проживання в студентських гур­тожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності встановлено згідно Наказом Міністерства осві­ти і науки, молоді та спорту України, Міністерства охорони здо- ровˈя України, Міністерства фінансів України №284/423/173 від 28.03.11 року «Про встановлення граничного розміру плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних за­кладів державної та комунальної форм власності» з урахуванням ПДВ. встановленого згідно з законодавством, виходячи з нормати­ву 6 кв. м житлової площі (для новозбудованих гуртожитків - 8 кв. м житлової площі), не може перевищувати:

  • для студентів, абітурієнтів вищих навчальних закладів І-ІУ рівнів акредитації - 40 відсотків розміру мінімальної орди­нарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчаль­них закладів відповідного рівня акредитації;

  • для клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів - 40 від­сотків їх академічної стипендії;

  • для курсантів вищих навчальних закладів цивільної авіа­ції. морського і річкового транспорту. Севастопольського національного інституту ядерної енергії та промисловос­ті, які отримують безкоштовне харчування, - 20 відсотків розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації;

  • студентам індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів І-II рівнів акредитації, які навчаються за програ­мами підготовки майстрів виробничого навчання і забез­печуються безоплатним триразовим харчуванням. - 20 відсотків розміру мінімальної ординарної (звичайної) ака­демічної стипендії вищих навчальних закладів відповід­ного рівня акредитації, а тим особам, які забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням, - 30 відсотків мі­німальної ординарної (звичайної) академічної стипендії ви­щих навчальних закладів відповідного рівня акредитації.

Студенти, курсанти, абітурієнти вищих навчальних закладів І-ІУ рівнів акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особи з їх числа, а також студенти і кур­санти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, забезпечуються гуртожитком безкоштовно.

Із нарахованих стипендій, відповідно чинного законодавства, утримуються податок на доходи фізичних осіб, профспілкові вне­ски, за виконавчими листами, за проживання в гуртожитку та інші.

Планом рахунків бухгалтерського обліку для обліку розрахун­ків зі студентами, аспірантами і учнями із стипендій передбачено субрахунок 662 «Розрахунки зі стипендіатами».

Відображення в обліку розрахунків зі стипендіатами наведено в табл. 4.3.

Відображення в обліку розрахунків зі страхування

з/п

Зміст операції

Кореспондуючі ра­хунки

Дебет

Кредит

1

Нарахування стипендій

801, 802, 811

662

2

Утримання із заробітної плати та стипендій податків та інших утримань

662

651, 663 — 668

3

Перерахування з поточних, реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахунків за до­рученням працівників сум стипендії

662

311, 321

4

Виплата стипендій з каси установи

662

301

5

Віднесення на рахунок депонентів не отри­маних у строк стипендій

662

671

6

Виплата з каси установи сум стипендій , що належать депонентам

671

301

У бухгалтерії на кожного стипендіата ведеться картка стипен­діата.

Для аналітичного обліку за рахунком 662 «Розрахунки зі сти­пендіатами» призначено меморіальний ордер № 5 «Зведення роз­рахункових відомостей із заробітної плати та стипендій», підсум­кові дані якого переносяться до книги Журнал-головна.