Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
38.39 Кб
Скачать

40. Політичні погляди Марсилія Падуанського.

Політичні погляди Марсилія Падуаньського Використовував основоположні трактати християнства – Біблію, Новий Завіт.Вивів поняття »Правовий світ» - правильно побудоване суспільство, де всі розумно виконують свої функції, які відповідають побудові. Розглядав 2 юстиції і ділив їх на сфери впливу – церква, держава, церква займається Божими законами і не втручається у світські справи, а держава навпаки. Довів, що держава – особлива юридична особа. Народ – носій суверенітету. Він же і верховний законодавець. Поділив членів суспільсва на 2 категорії – вища (військові, священники, чиновники) нижча (торговці, хлібороби, ремесленики). Форма правління в державі – тільки монархія(виборча), за якої правитель, довічно обраний народом, буде правити на основі законів. Був відлучений від церкви й оголошений єритиком.

41. Політико-правові ідеї і. С. Пересвєтова.

Був прибіжником ідеї централізованої монархії з силою зовнішньою політикою. Князівське правління та боярство він вважав відхилим застарілим що стримують розвиток єдиної сильної держави. Великі події в питанні державотворення він покладав на новий соціальний прошарок суспільства – дворянство та надзаконну владу царя. Задача єдиного правителя, полягала в установленні в державі «Великої правди» та «Обов»язку» коли всі піддані муситимуть докладати зусиль для укріплення держави, сприяти підвищенню авторитету царя. Монархічна держава мала б здійснити військову реформу, оскільки своєю силою військово здобуває славу цареві. А оскільки підневільна людина ,кріпак не може бути хоробрим воїном, то Іван Пересвєтов пропонував звільнити холопів.

42. Вчення Ніколо Макіавеллі про політику.

Він увійшов в історію політ.думки як творець нової науки про політику. Тлумачення політикою виокремлюється як від теології, так і від етики. Стверджував, що заради досягнення політ.цілей правитель може використовувати будь які засоби, незважаючи на вимоги моралі. Самозбереження і зміцнення політ.влади будь-якими засобами й домінуючим інтересом державності. Він доводив, що політ події, зміни в державі відбуваються не з Божої волі, не з примхи чи фантазії людей а мають об»єктивний характер. В цілому Н.Макіавеллі зробив вагомий внесок у розвиток політ.думки і західна політологія вважає його основоположником науки про політику.

43. Ніколо Макіавеллі про форми державного правління — монархію,

Ніколо Макіавеллі про форми державного правління монархію, республіку. На його думку всі вони не стійкі і тільки змішана форма правління дає державі найбільшу стійкість. Прикладом служить Рим епохи республіки, де консули були елемантом монархічним, сенату- арестократичним, а народні три – були- демократичними. У своїй праці «Государь» він розглядає причини успіхів і поразок у політиці, способи утримання. Одже Макіавеллі продемонстрував зв»язок політики і форм держави з соціальною бородьбою, ввів поняття «Держава і республіка». Створив предумови для моделі побудови держави, засновані на матеріальних інтересах людини.