Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика 2015.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Піввісь

Призначення

Передача крутного моменту від міжколісного диференціала до ведучих коліс залежно від конструкції підвіски коліс, а також від того, чи є колеса керованими або некерованими, здійснюється за допомогою цілісних валів - піввісь або карданні передачі (рис. Г.1-Г.5).

Застосування

Піввісь застосовуються в приводі ведучих некерованих коліс (рис. Г.2, Г.3), що мають залежну підвіску; карданні передачі з простими карданними шарнірами - в приводі некерованих коліс з незалежною підвіскою; карданні передачі з синхронними шарнірами - в приводі керованих коліс (рис. Г.4-Г.5) [4-6].

Далі необхідно привести конкретні приклади використання півосей для автомобілів різних класів [1, 3-5] (перелік посилань вказувати обов’язково).

а - напіврозвантажена: 1 - корпус диференціала, 2, 5 - підшипники,

3 - піввісь, 4 - рукав півосі;

б - розвантажена: 1 - піввісь, 2 - підшипники, 3 - фланець півосі,

4 - маточина колеса, 5 - рукав півосі

Рисунок Г.1 - Типи валів (півосей) ведучих коліс

1 - головна передача, 2 - картер, 3 - піввісь, 4 - кожух півосі,

5 - підшипник маточини, 6 - майданчик для ресори,

7 - кришка картера головної передачі

Рисунок Г.2 - Нероз'ємний ведучий міст

1 - піввісь, 2 - труба, 3 - лита балка

Рисунок Г.3 - Лита балка заднього моста автомобіля МАЗ

1 - вал ведучого колеса (піввісь), 2 - ділильний важіль шарніра,

3 - сферична чашка шарніра, 4 - сферичний кулак шарніра,

5 - вал (піввісь), 6 - сепаратор шарніра, 7 - направляюча чашка шарніра, 8 - пружина шарніра

Рисунок Г.4 - Привід керованого ведучого колеса

Рисунок Г.5 - Вид півосі привода ведучого колеса

Класифікація (типи) півосей

По ступеню навантаженості радіальними і осьовими силами і відповідними їм вигинаючими моментами півосі діляться на три типи:

- напіврозвантажені;

- на три чверті розвантажені (практично не застосовуються);

- повністю розвантажені.

Це ділення півосей умовне і обумовлюється в основному конструкцією зовнішньої опори півосі та опора маточини колеса на балку моста, рис. Г.1, [2].

Матеріал, виготовлення

Заготовка для виготовлення півосі виробляється шляхом прецизійного штампування. Півосі автомобілів виготовляються з якісних легованих середньовуглецевих сталей 30ХГС (ГАЗ), 40ХМА (МАЗ), 40Х (ЗІЛ) (при цьому необхідно знати хімічній склад та відношення матеріалу до загальної класифікації, при необхідності відображається письмово) і піддаються гарту струмами високої частоти (обов’язково необхідно вказувати механічні властивості матеріалів, наприклад твердості, та яким чином вона вимірюється, в яких одиницях враховується) [4, 6]. Також необхідно привести шляхи підвищення втомленої міцності півосей, які застосовуються на даний час.

Залежно від типу конструктивного виконання заготівка для валу може піддаватися механічній обробці: шліцьова частина формується з використанням фрезерування; неконтактна поверхня піддається точінню; фланцеві елементи можуть кріпитися зварними з'єднаннями; отвори для пальців шарнірів висвердлюються; поверхні для ущільнень шліфуються і т.д.

Всі операції по обробці заготівки виконуються з дотриманням вимог ДСТУ на якість поверхні. Шорсткість поверхні по параметру Ra (Rz) повинна складати не менш, наприклад 1,25 (необхідно знати при цьому, що воно відображає та показує відносно якості поверхні обробки).

Додаток Д