Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_14.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

5.2. Зовнішні (композиційні) елементи книги

До елементів зовнішнього оформленнякнигиналежать:книжковий блок, обкладинка, палітурка, форзац, суперобкладинка, футляр, манжетка.За зовнішніми елементами книги її відрізняють від газети, грамплатівки, диска і т. д.

Найважливішим елементом книги є книжковий блоккомплект скріплених в корінці зошитів або аркушів, що містить усі сторінки і складові частини майбутнього видання, призначений для покриття обкладинкою або для вставки в палітурну кришку.

Книжковий блок має складну конструкцію. Край блоку книги, де скріплюють зошити або аркуші блоку, називаютькорінцем блоку.

Корінцевий матеріалсмужка марлі, яка прикріплюється до корінця книги для більшої міцності. Він виступає з обох боків книжкового блока на 25 мм.

Кожен аркуш поділяється на смугу і поля. Книжкова смугаце площа сторінки, зайнята текстом або зображенням.Полеце незаповнені ділянки по периметру сторінки видання.Їх на сторінці чотири: верхнє, нижнє, внутрішнє і зовнішнє.Книжковий блок – основний композиційний елемент книги. Інші зовнішні елементи доповнюють його як пристосування для захисту від псування, ушкодження, забруднення.

Для виміру книжкового блоку використовують спеціальні величини:обсягіформат. Підобсягомрозуміють дві величини: а) кількість тексту і зображень, що містяться в книзі; б) кількість паперу, витраченого на виготовлення книжкового блоку.

Уся видавнича і поліграфічна продукція вимірюється в аркушах (авторських, обліково-видавничих, паперових, фізичних і умовних друкарських).

Авторський аркушодиниця обсягу авторського твору. Один авторський аркуш дорівнює 40 тис. друкованих знаків (включаючи букви, розділові, цифрові знаки, а також пропуски між словами).

Обліково-видавничий аркушодиниця обсягу видання, що включає обсяг основного і додаткового текстів, вихідні відомості, колонцифри, колонтитули і т. д., а також графічний матеріал.

Паперовий аркушце одиниця розрахунку кількості витраченого паперу на видання. Вона залежить від формату і ваги паперу.

Фізичний друкований аркушодиниця фізичного обсягу друкованого видання.Один паперовий аркуш містить два фізичні паперові аркуші.

Умовний друкований аркушодиниця обсягу видання. Він дорівнює площі 5400 см2 паперового аркуша форматом 60x90 см.

Формат книги також слугує знаком, що інформує про читацьке призначення книги. Побачивши книги великого формату розуміють, що мають справу з солідною, фундаментальною роботою, наприклад науковою монографією, в кишенькових виданнях розпізнають книги для масового читача, особливий формат мають книги для дітей і т. п.

Формат це розмір книжкового блоку по основі і висоті. Він дорівнює площі паперового аркуша, що ділиться на кількість сторінок, які надруковані на одній його стороні. Якщо аркуш паперу зігнути навпіл, то в ньому буде дві сторінки на одній стороні. В цьому випадку частина аркуша дорівнює 1/2,розміри сторінки складають 1/2 розміру аркушаі т. д. Формат виражається дробом, в чисельнику якого вказується площа аркуша, а в знаменнику – кількість сторінок, надрукованих на його одній стороні. Наприклад: 84x108 1/32. Це позначення розшифровується так: 84x108 – це розмір по ширині і довжині аркуша паперу, а 1/32 – це визначення розміру видання (сторінки).

За форматом(ширині і висоті) книги умовно поділяються на такі групи:1) книги великого формату(205x260 мм і більше);2) книги середнього формату(від 120x165 до 170x240 мм);3) малоформатні(від 107x177 до 100x140 мм);4) мініатюрні(в Україні не більше 100x100 мм, а в деяких країнах не більше 76x76 мм або ще менше);5) мікрокниги(не більше 10x10 мм).

Книги випускаються або в обкладинці, або в палітурці.

Палітуркатверда оправа книги з картону, пластмаси, яка складається із двох боковин (передньої і задньої) і корінцевої частини, які скріплені між собою палітурним матеріалом.Палітурка з’єднується з книжковим блоком за допомогою форзаців і служить для захисту блоку від ушкодження і забруднення, а також для первинної інформації про видання і в якості елементу художнього оздоблення. Палітурка значно міцніша за обкладинку.

Обкладинкапаперова оправа видання, яке не розраховане на тривале зберігання; іноді захищена плівкою прозорого полімеру, скріплюється з книжковим блоком без форзаців.У розмовній мові видання в паперовій обкладинці називаютькнигою в м’якій обкладинці, а видання в палітурці –книгою в твердій обкладинці. Перші відомості про книгу повідомляє обкладинка (або суперобкладинка) і титульний аркуш книги. Чим вони багатіші, тим семіотичніше видання.

Форзацаркуш цупкого паперу розміром з розгорнуту книгу, що з’єднує перший зошит книжкового блоку з передньою боковиною палітурки.У кожному переплетеному виданні два форзаци:передній і задній. Форзац може бути незначним або містити декоративні, сюжетні зображення, а також довідкові або інші відомості на тему видання.

Суперобкладинканадівається на палітурку або основну обкладинку, приклеєну до книжкового блоку, і тримається за допомогоюклапанівшироких розворотів, що загинаються на внутрішню сторону передньої і задньої боковин палітурки або основної обкладинки. Іноді суперобкладинку приклеюють по корінцю до основної обкладинки (у такому разі їх називають приклеєними).

Суперобкладинку рекламного або подарункового видання іноді замінюють манжеткоюце обгортка, паперова смужка (стрічка) із склеєними кінцями, які закривають лише частину палітурки. Для забезпечення збереження особливо цінних книг їх поміщають уфутляр картонну або пластмасову коробку спеціальної форми для зберігання книг.

Зовнішня і внутрішня форми видання тісно пов’язані зі змістом книги, є складовою частиною її змісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]