Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_14.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

5.3. Апарат книги

Апарат книгидодаткові тексти, що включаються в неї, щоб створити читачеві сприятливіші умови для користування нею (довідково-допоміжний апарат) і для кращого розуміння змісту (науково-довідковий апарат).

До довідково-допоміжного апаратувідносяться:титульний аркуш, заголовок, зміст, покажчики, колонтитули, вихідні відомості, анотація і реферат.

Титульний аркушяк правило, перший двосторінковий аркуш книги, на лицевій стороні якого розміщується необхідна для читача, продавця книжкового магазину, фахівця в огалузі інформації, бібліотекаря, бібліографа інформація.

На титульному аркуші (титулі) розміщують такі дані:назва книги; прізвище, ініціали автора (авторів); заголовок книги і підзаголовки (якщо вони є); видавниче позначення розчленовування видання (якщо видання ділиться на окремі томи, частини, випуски і т. п.); позначення повторності і відомостей про виправлення видання; вказівка мови, з якої перекладена книга, прізвище, ініціали перекладача; прізвище художника-ілюстратора (якщо видання містить ілюстрації); відомості про місце і час видання; назва видавництва.

Такі відомості дають загальне уявлення про видання, характеризують конкретну книгу. Вперше титульний аркуш (з усіма бібліографічними елементами) був оформлений в 1476 р. Його творець – венеціанський друкар Ерхард Ратдольт.Існують різновиди:титульний аркуш розвороту, розстібний титульний аркуш, паралельний титульний аркуш, авантитул, шмуцтитул.

Вихідні відомостісукупність даних, що характеризують видання і призначених для його оформлення, інформування споживачів, бібліографічної обробки і статистичного обліку. Включають відомості про осіб, що брали участь в створенні видання, заголовок, підзаголовні, вихідні і випускні дані, видавничу анотацію, реферат і т. д., розміщені на титульному аркуші, його звороті, прикінцевій смузі, на обкладинці або палітурці, суперобкладинці.

Випускні данічастина вихідних відомостей, що включає дату здачі видавничого оригіналу в друк, дату підписання видання в друк, формат паперу, частину аркуша, інші виробничі і техніко-економічні дані; розміщується на кінцевій смузі видання або на звороті титульного аркуша.

Вихідні данічастина вихідних відомостей (місце випуску видання, назва видавництва або організації і рік випуску видання), що розміщується в нижній частині титульного аркуша, – на останній сторінці або на обкладинці (палітурці) видання; у аркушевих виданнях – в середині нижнього поля аркуша.

Заголовок і змістдають уявлення про зміст книги і її структуру, а також допомагають читачеві знаходити розділи, що зацікавили його, і підрозділи, глави і параграфи.

Покажчикидопомагають розшукати все, про що сказано у виданні,будь-якийпредмет, що цікавить читача(предметний покажчик) аболюдину(іменний покажчик), знайтиілюстрацію (список ілюстрацій) аботаблицю(покажчик таблиць),відомості про географічні назви(покажчик географічних назв) і т. п.

Колонтитулдовідковий текст над основним текстом, що вказує читачеві, який матеріал надрукований на сторінці(у збірці – твір і автор, в моновиданні – розділ і підрозділ твору, в словнику – слова або початкові букви або буква алфавіту і т. д.).Анотаціяірефератдопомагають при виборі книги в магазині або бібліотеці, є характеристикою книги з точки зору її теми, призначення, форми і інших особливостей.

У науково-довідковий апарат книгивходять:вступна стаття, передмова автора, редактора, видавця; післямова, коментарі, що дають тлумачення твору в цілому і тих його місць, які можуть бути незрозумілі читачам і для яких характерні які-небудь особливості; примітки (пояснюють застарілі терміни, дають короткі відомості про персоналії, значення іноземних слів); бібліографічні посилання цитат, запозичень і т. д.; систематизовані списки видань на тему книги або її частини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]