Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-50 Історія.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
37.9 Кб
Скачать

42. Внутрішня і зовнішня політика директорії унр

Директорія УНР існувала з 13 листопада 1918 року по 15 листопада 1919 року.

Внутрішня політика: - відновлення УНР, без ЦР; - проведення аграрної реформи, роздача землі селянам, контроль над розподілом землі; - ліквідація приватної власності на землю; - введення державного контролю над виробництвом та розподілом товарів для населення; - відновлення 8-ми годинного робочого дня; - право на діяльність профспілок та страйків. - 23-28 січня 1919 року провела засідання трудового конгресу(528 осіб), де розглядались питання про злуку з ЗУНР, та передав владу Директорії. - Заборона церкві; - У ІІ половині 1919 року авторитарність влади Директорії. 

-звільнення всіх призначених при гетьмані чиновників, але було обіцяно: компенсацію затрат на різноманітні (агротехнічні, меліоративні тощо) вдосконалення

Зовнішня політика: - орієнтація на країни Антанти, які не визнавали Директорії. 

43. Встановленн радянської влади в Україні

 У 1917-1920 рр. більшовики в Україні були реальною політичною силою, яка претендувала на владу. (Конкурували з ЦР). Більшовики прагнули до встановлення в Україні влади Рад.

4 грудня 1917 р. в Києві почав роботу І Всеукраїнський з'їзд Рад

12 грудня 1917 р. резолюцією "Про організацію влади в Україні" з.їзд проголосив в Українській Народній Республіці радянську владу. Вищий розпорядчий і законодавчий орган влади на період між з'їздами Рад - Центральний виконавчий комітет (ЦВК) ЦВК 17 грудня сформував уряд - Народний Секретаріат у складі 11 секретарств. Місцевими органами радянської влади проголошувалися губернські, повітові, волосні, сільські та міські ради робітничих, селянських і солдатських депутатів. Перша радянська влада протрималася до березня 1918 р., коли більшовицьку армію витіснили з України німецько-австрійські війська, які відновили УНР. більшовики створили в Курську Тимчасовий робітничо-селянський уряд України.  За допомоги російських радянських військ цей уряд захопив Харків, проголосив Україну соціалістичною радянською республікою- УСРР. ЦВК призначив новий уряд  -Раду Народних Комісарів (Раднарком, РНК) і голову Раднаркому - X. Раковського. Місцевими органами влади залишилися ради, ревкоми та створені комітети бідноти (комбіди). Означену державну структуру закріпила Конституція УСРР, прийнята 14 березня 1919 р. В умовах денікінської окупації України, витіснені звідси більшовики створили в Москві 11 грудня 1919 р. Всеукраїнський революційний комітет, який перебрав на себе найвищу законодавчу та виконавчу владу в УСРР. Очолював Всеукрревком Г. Петровський. Після вигнання денікінців і чергового встановлення радянської влади, відновили діяльність ВУЦВК, Раднарком та місцеві органи більшовицької диктатури. В Україні остаточно встановилася радянська влада.

44. Західноукраїнська народна республіка та її роль в історії українського державотворення

Події Першої світової війни призвели до розпаду Російської та Австро-Угорської імперій, до складу яких входили українські землі, які потребували власної с-ми влади.

Утворення ЗУНР

 Уночі проти 1 листопада 1918 р. українські військові частини взяли під свій контроль усі головні пункти Львова. Над ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. Того ж дня австр. Влада у Львові передала владу Укр. Нац. Раді. Піднесенню її авторитету сприяли обіцянки демократичних прав і свобод, аграрної реформи в інтересах селян, введення 8-годинного робочого дня.

11 листопада 1918 p. у Львові Українською Національною Радою був створений виконавчий орган влади (уряд) - Державний секретаріат. (Голова – Левицький)

13 листопада Українською Національною Радою був затверджений тимчасовий Основний Закон, відповідно до якого за створеною Українською державою закріплювалася назва Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), визначалися її кордони, герб і прапор. Президентом ЗУНР було обрано Є. Петрушевича. ЗУНР займала територію 70 тис. км кв., її населення (6 млн) на 71% було українським.

Історичне значення утворення ЗУНР. Західноукраїнська Народна Республіка проіснувала 257 днів. Безсумнівно, поразку ЗУНР зумовив цілий ряд факторів. Проте жоден із них не здатний перекреслити роль цього державного утворення в історичному просуванні українського народу шляхом національної свободи і державної незалежності. Реальне існування протягом восьми з половиною місяців національної галицької державності поставило на практичний ґрунт в українському русі гасло Соборної Української держави. Досвід ЗУНР підтвердив, що здобути і відстояти незалежну національну державу можливо тільки завдяки напрузі сил усіх соціальних верств і політичних сил нації.

ЗУНР увійшла в історію як героїчна сторінка у боротьбі українського народу за незалежність, вільний демократичний розвиток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]