Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1286
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

Гумове взуття спортивного призначення позначається артикулами за системою прийнятою для шкіряного спортивного взуття (п’ятицифровий артикул).

Після цифрової частини артикула літерами (одна—дві) позначають фасон.

1.3.2.3. Оцінка і контроль якості гумового взуття

Діючі нормативні документи ключають вимоги до зовнішнього виду, розмірів, фізико-механічних та експлуатаційних властивостей. З фізико-механічних властивостей гумового взуття нормується: товщина гуми, межа міцності при розтягування та відносне видовження, стираємість підошвенної гуми, міцність окремих частин взуття, водонепроникність, відсутність тріщин лакової плівки при розтягування гуми на 20 %.

Сортність гумового взуття визначають зовнішнім оглядом. Всі відхилення розмірів і зовнішнього вигляду нормуються стандартом. В стандарти включені гарантійні сроки обміну (в днях з моменту продажу).

1.3.3. Валяне взуття

Цінні властивості валяного взуття пояснюються особливою структурою його стінок складених з переплутаних і зчеплених одне з одним волокон вовни. Низька теплопровідність речовини вовни, повітряні вкраплення в структурі волокон і повітря між волокнами вовни визначають здатність захищати ноги від температурного впливу.

В залежності від виду вовни використовуємої для виробництва валяне взуття буває грубововняне (повстяне) та напівгрубововняне (фетрове). Найбільш практичне значення має повстяне взуття.

1.3.3.1.Загальна характеристика валяного взуття.

Воснові виробництва валяного взуття лежить здатність волокон збиватись і звалюватись при механічних впливах у кислому середовищі, в присутності вологи і при підвищеній температурі.

Для повстяного взуття використовують вовну овечок і кіз, шерсть рогатої худоби та інших тварин, відходи вовняних ниток і

90

тканин. Для фетрового взуття використовують натуральну овечу напівгрубу вовну з додаванням козячого пуху, відходів вовнопрядильних фабрик та, інколи, штапельного віскозного волокна.

1.3.3.2. Асортимент валяного взуття

Основним видом валяного грубововняного взуття є валяні чоботи (валянки). За товщиною стінок і вагою вони бувають важкими, середніми (звичайними) та тонкими. Важкі валянки найбільш поширені через свої виняткові теплозахисні властивості. Тонкі валяні чоботи експлуатують, переважно з галошами.

За статево-віковим призначення грубововняні валяні чоботи поділяються на чоловічі, жіночі та дитячі (шкільні та дошкільні). Фетрове валяне взуття відрізняється кращим зовнішнім видом. Таке взуття виготовляють у вигляді чобіт і ботів. Боти експлуатують з галошами.

В основу нумерації валяного взуття приймають довжину сліда колодки у сантиметрах. Інтервал довжини сліду між сусідніми номерами — 1 см. Для фетрового взуття нумерацію здійснюю за системою прийнятою для шкіряного взуття. Чоловіче грубововняне і фетрове взуття виготовляють № 26...№ 32; жіноче грубововняне та фетрове № 23... № 26, дитяче грубововняне № 20...

№ 22, дитяче дошкільне грубововняне № 18, 19.

Артикули валяного взуття складаються з чотирьох цифр та однієї — двох літер.

Цифри позначають:

Перша, друга — вид і відрізняючі властивості валяного взуття; Третя, четверта — номер взуття.

Літерна частина артикула позначає: Н — нефарбоване, К — фарбоване, Ж — жіноче, Ш — шкільне.

1.3.3.3. Оцінка і контроль якості валяного взуття

Вимоги до якості встановлені для зовнішнього виду, розміру, ваги, товщини стінок, відхилень в розмірах, складу волокна, показників фізичних властивостей.

Валяне взуття повинне бути добре і рівномірно ущільнене з рівномірною товщиною стінок. Лицьова сторона повинна бути очищеною від пилу та домішок. Фарбування повинне бути міцним і відповідати затвердженим еталонам. Верх халяв повинен бути обрізаний рівно так, щоб передня частина була вищою за задню на 10...20 мм.

91

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]