Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1289
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

Умовне позначення побутових холодильників і морозильників включає: найменування моделі; групу складності; порядковий номер моделі; порядковий номер модифікації; тип холодильного приладу за способом отримання холоду, за призначенням, за способом встановлення; загальний об’єм камери (через дріб) та кліматичне виконання.

Наприклад: Холодильник «Норд-114» КШД 270/45 УХЛ 4.2

Т ТУУ... Холодильник «Норд» першої групи складності, 14 модель, компресійний, у вигляді шафи, двокамерний, загальний об’єм 270 дм3, з об’ємом морозильної камери 45 дм3, кліматичного виконання УХЛ 4.2 класу Т.

Морозильник «Славута-101» МКС-120 УХЛ 4.2 N ТУУ...

Морозильник «Славута» першої групи складності, моделі 01, компресійний, типу стола, загальним об’ємом 120 дм3, кліматичного виконання УХЛ 4.2 класу N.

Машини для обробки продуктів поділяють на спеціалізовані та універсальні. Спеціалізовані мають індивідуальний привод. До них відносять:

9м’ясорубки: шнекові («Винница», ЭМ-12 тощо), безшнекові (ЭМ-1, «Страуме» тощо);

9кавові млини і кавомолки: кавові млини подрібнюють зерна кави ножами, а кавомолки — зубчастими дисками;

9соковижималки: за способом видалення відпрацьованої маси поділяють на неавтоматичні, напівавтоматичні та автоматичні;

9міксери: для збивання вершків, кремів тощо. Бувають настільними і ручними. Являють собою стакани різної ємкості в яких швидко обертаються ножі;

9овочерізки: дискові (ножі розміщені у диску що обертається), барабанні (ножі розміщені за межами диску);

9морожениці: мають електропривод та алюмінієву чашу з мішалкою та збивалкою.

Універсальні машини для обробки продуктів — універсальні кухонні машини (УКМ), що включають кілька агрегатів (овочерізка, соковижималка, м’ясорубка тощо): «Сатурн», «Страуме» тощо.

9.1.8. Машини для прибирання приміщень

До них відносяться пилососи, полотери, комбіновані машини для обробки підлоги.

Цилососи характеризуються пилоочисною здатністю на підлозі та килимі (%), ниткозбираючою здатністю (%), ефективністю пило-

272

вловлювання (не менше 97 %), зручністю користування, безпечністю, естетичністю та надійністю. Вони комплектуються насадками: за призначенням (килимові, для одягу, для підлоги, для важкодоступних місць, для розпилення рідини та порошків), за конструкцією (гладкі, щіткові), за принципом дії (механічні, вібраційні, електростатичні, тощо) за матеріалом (металеві, дерев’яні, пластмасові). Рівень комфортності підвищують механізм намотування шнура, регулятор розрідження тощо. Їх класифікуютьза такимиознаками:

9за призначенням: універсальні, спеціальні;

9за характером експлуатації: з підлоги, ручні, підвісні (че-

рез плече), комбіновані;

9по розташуванню всмоктуючого агрегату і характеру руху повітря у корпусі: прямоточні (горизонтальне розташування агрегату), вихрові (вертикальне розташування агрегату);

9за типорозмірами: ПН-800,ПН-600,ПН-400,ПР-280 тощо;

9за кількістю ступенів очистки повітря від пилу: одна,

дві, три;

9за оформленням;

9за ступенем комфортності: звичайної та підвищеної;

9за марками і моделями.

Полотери характеризуються якістю натирання підлоги, продуктивністю, витратами електроенергії, опором переміщенню тощо, їх класифікують за такими ознаками:

9 за формою і числом щіток;

9 за призначенням: одноопераційні (для натирання підлоги), двохопераційними (для натирання підлоги і всмоктування пилу), багатоопераційними.

9.1.9. Машина для підтримання мікроклімату

До них відносять кондиціонери, вентилятори, кліматизери, надплитні фільтри, іонізатори повітря тощо.

Кондиціонери багатофункціональні машини для охолодження повітря, підтримання заданої температури, зменшення вологості повітря та очистки його від пилу. Побутові кондиціонери класифікують за такими ознаками:

9 за виконанням і умовам експлуатації: тип КБ1 (охоло-

дження та знепилення повітря у помірному кліматі (У), тропічному вологому (ТВ), тропічному сухому (ТС); тип КБ2 (охолодження або нагрівання, знесилення та зменшення вологості повітря у помірному кліматі (У) та холодному (ХЛ); тип КБ3 (подібний до КБ1, але здатен нагрівати повітря);

273

9за місцем встановлення: віконні, підвіконні, у стіні. Вентилятори класифікують за такими ознаками:

9за призначенням: для обдування, обдування і переміщення повітря, витяжки або подачі повітря;

9за місцем встановлення: настільні (Н), настінні (С), настільнонастінні (НС), торшерні (Т), автомобільні (А), віконні (О), універсальні (У), для вентиляційних каналів (К);

9за принципом дії: осьові, центробіжні, турбінні (тангенціальні);

9за ступенем захисту від вологи: бризкозахищені (віконні),

не захищенні (всі інші);

9за кількістю швидкостей обертання: однота багатошви-

дкосні (ступінчасте або плавне регулювання швидкості);

9за зміною напрямку потоку повітря: без змін, з неавтома-

тичною і автоматичною зміною, з поворотом вентилятора навколо своєї вісі;

9за режимом роботи: короткочасний, повторно-коротко- часний, тривалий.

Вентилятори характеризуються номінальною продуктивністю (м3/хв.), питомою продуктивністю (співвідношення номінальної продуктивності до потужності вентилятора), споживаємою потужністю, кількістю швидкостей тощо.

Кліматизери — прилади для часткового зволоження та охолодження повітря.

Надплитні фільтри призначені для очистки повітря від пилу, сажі, нейтралізації запахів, стерилізації повітря у режимі циркуля-

ція та його викидання у режимі витяжки. Продуктивність вентиляційної системи не менше 100 м3/год., ефективність очистки повітря

не менше 80 %, ступінь окислення СО до СО2 не менше 60 %. Іонізатори повітря насичують повітря іонами, що позитивно

впливає на самопочуття та здоров’я людей.

9.1.10. Машини для шиття і в’язання

Швейні машини класифікують за видом строчки: пряма; пряма та зигзагоподібна; пряма, зигзагоподібна і фігурна. Швейні машини мають ручний, ножний або електричний привод. Їх випускають з столом, столом-шафою або на підставці з футляром.

Електропрялки призначені для виробництва пряжі з вовни, синтетичних волокон та для скручування ниток.

274

9.1.11. Машини для механізації робіт по господарству

До побутового електроінструменту відносять електропаяльники. Їх поділяють на типи: імпульсного режиму нагріву, форсованого та безперервного нагріву.

Електромеханічні інструменти бувають з індивідуальним та універсальним приводом.

Інструменти з індивідуальним приводом: електроножиці,

електропили, електрорубанки, електролобзики, електродрилі, електроточило тощо.

Інструменти з універсальним приводом: малогабаритні вер-

стати для свердлування, стругання, шліфування, полірування та іншого призначення.

Електронасоси:за принципом дії бувають центробіжними («Кама», «Урал» тощо) та електромагнітними («Малиш», «Родничок» тощо).

Сигнальні прилади: за принципом дії бувають електромеханічними та електронними. Електронні дзвінки мають синтезатор звукових сигналів та запам’ятовуючий пристрій.

9.1.12. Хімічні джерела струму

Для живлення переносних радіотехнічних пристроїв, електроіграшок, автомобільного транспорту широко використовують джерела електричної енергії постійного струму. Найчастіше використовують гальванічні елементи, акумулятори та паливні елементи.

Гальванічні елементи — одноразові джерела постійного струму в яких хімічна енергія перетворюється в електричну. Якщо два електрода з різних матеріалів занурити в електроліт, то виникає різниця потенціалів. Вона залежить тільки від матеріалів електродів і хімічного складу електроліту. Тривалість роботи елементу визначається розмірами його елементів і кількістю електроліту. Кількість електрики яку може віддати елемент при розряді нормальним струмом вимірюється у ампер/годинах (А/год). В залежності від матеріалу електродів гальванічні елементи бувають: марганцево-цинковими (МЦ), повітряно-марганцево-цин- ковими (ВЦМ), оксид ртуті-цинк (РЦ), залізо-вугільними (ВЖД).

Маркування гальванічних елементів і батарей літерноцифрове:

9 перші цифри: напруга (В);

275

9літери: призначення (А-анодна, Н-розжарення, С-слухова, Ф-ліхтарна, Р-радіозондова, Т-телефонна), матеріал гальванічної пари (МЦ, ВЦМ, РЦ, ВЖД), тип конструкції (Г-галетна, В- повітряної деполяризації), умови роботи (У-універсальна, Х- холодостійка, без позначення-літня);

9останні цифри: ємність, або кількість годин роботи.

Наприклад:

70 — АМЦГ — У — 1,3

напруга, В

анодна марганцево-цинкова

ємність, А/год

універсальна галетної конструкції

Багато виробів мають маркування виробника: «Крона», «Марс» тощо. При великому споживанні електроенергії (електробритви, плеєри та ін.) краще використовувати лужні (алкалінові) батарейки.

Акумулятор — прилад багаторазової дії, здатний накопичувати та зберігати певний час електричну енергію. В залежності від складу електроліту вони бувають кислотними і лужними. Електроди кислотних акумуляторів — чистий свинець та діоксид свинцю.

У стаціонарних установках електрозв’язку використовують кислотні акумулятори типу: С — стаціонарний, СК — стаціонарний з коротким режимом розрядки великим струмом, СЗ — стаціонарний закритий. Цифри після літер — номер акумулятора (С- 120, СК-148). Ємність таких акумуляторів — номер акумулятора помножений на 36.

Автомобільні акумулятори бувають тракторними — Т, стартерними — СТ. Вони мають літерно-цифрове маркування: перша цифра (цифри) кількість батарей в акумуляторі; цифри після літер — ємність; літери після цифр: Э — ебонітовий моноблок, МС — сепаратор з армованої мінеральним волокном пластмаси. Наприклад:

 

6 СТ-75

Кількість батарей

 

 

 

ємність, А/год

 

 

 

Стартерний

 

 

 

 

Для електродів лужних акумуляторів використовують: кадмійнікель (КН), залізонікель (ЖН), срібло-цинк (СЦ), нікель-цинк (НЦ). Лужні акумулятори мають літерно-цифрове маркування:

276

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]